Поради

Грибний сезон: чим небезпечні лисички і сироїжки

Грибний сезон: чим небезпечні лисички і сироїжки

Вересень в Україні – грибний сезон. На ринках бабусі вже продають відра сироїжок, шефкухарі додають свіжі лисички в сезонне меню. Багато хто любить відправитися на «тихе полювання» за грибами самостійно.

Розповідаємо, яку небезпеку несуть неправильно обрані гриби.

Безпечні гриби легко сплутати з небезпечними

Досвідчені грибники знають, що сироїжки потрібно вибирати по шапочці. Гриб оранжевого або червоного кольору, із закругленими краями, з фруктовим або кислим запахом ми обходимо стороною. Це «блювотна» сироїжка, яка викликає важке отруєння.

У безпечної сироїжки більше зелених відтінків в кольорі шапочки, ніж червоних.

Лисички ж легко переплутати з помаранчевими говорушками, також відомими як псевдолисички. Отруйний гриб приємний на вигляд: яскравого кольору, з довгою сухою ніжкою, з гладким капелюшком.

Безпечна лисичка повинна бути розміром з великий палець, жовтого або яскраво-жовтого кольору.

І лисички, і сироїжки слід збирати в екологічно чистих районах і лісах, далеких від міста. Гриби, що ростуть уздовж автомагістралей, вбирають в себе бруд, викиди заводів і машин, а також важкі метали.

Гриби важко засвоюються

Будь-які гриби навантажують шлунок через високий вміст клітковини, яка важко перетравлюється. Тому сироїжки і лисички не рекомендують давати людям з проблемами за частиною ШКТ, вагітним, літнім і дітям до семи років. Крім того, консервовані гриби навантажують серце за рахунок великої кількості солі.

Легко порушити термін і правила зберігання

Лісові гриби зберігаються від 18 до 24 годин при температурі не вище + 10 °. Куплені в магазині гриби зберігаються відповідно до інформації на упаковці, зазвичай в межах 5-10 днів.

Лисички і сироїжки солять, консервують, варять і смажать, що трохи подовжує їм життя. Однак перед приготуванням гриби необхідно ретельно відсортувати: вимити, відкинути червиві і гнилі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я, цікаво знати
В тему