Поради

Які гриби найбільш корисні та чим небезпечні ті, що куплені на стихійному ринку

Які гриби найбільш корисні та чим небезпечні ті, що куплені на стихійному ринку

Думаю, в більшості наших читачів зберігається бодай жменька грибів – сушених або заморожених. І тим паче неможливо уявити Святвечір або Голодну кутю без страв із грибочків.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Утім це не лише смачно, а й корисно, зазначає гастроентеролог Тетяна Куліш:

– Якщо брати один із улюблених грибів українців – білий, то в ньому білка більше, ніж у яловичині. Тобто грибами можна спокійно замінити м’ясо, коли ми говоримо про харчування дорослих.

Як із досвіду знають наші господині, гриби чудово поєднують і з маслом, і зі смальцем, і зі сметаною. Головне – правильно їх готувати, дотримуватися порційної норми, а ще – подбати за їхню якість.

Їсти до 120 г на добу і без квасолі!

– Навіть їстівні гриби можуть стати отруйними, якщо зібрані на відстані 500 і ближче метрів від автотраси, промислового підприємства чи стихійного сміттєзвалища. Адже вони, наче губка, всмоктують у себе всі шкідливі викиди транспорту. Крім того, на стихійних ринках не завжди перевіряють рівень радіонуклідів. Тому я не раджу купувати гриби у незнайомих людей, – наголошує гастроентеролог. – Окрім того, варто пам’ятати: пошкодження гриба черв’яками – це зовсім не ознака якості. Бо навіть отруйний гриб може стати поживою для хробачків.

Що ж до розміру порції, то гриби вважаються доволі важкими для травлення. Коли їх переїсти, шлунково-кишковий тракт може дати збій. – Дорослим, які зрідка споживають гриби, я б рекомендувала споживати не більше ніж 100 – 120 грамів грибів на добу, – каже Тетяна Куліш. – А дітям до 12-річного віку радила б узагалі не давати таких страв. Адже підшлункова дітей виділяє не достатньо ферментів, аби шлунок перетравив гриби. Такої ж заборони варто дотримуватися дорослим, які мають проблеми з підшлунковою та печінкою.

Аби зменшити важкість грибів на організм, краще поєднувати їх із овочами: морквою, буряком, цибулькою, радять дієтологи.

А от із бобовими виходить «гримуча суміш». Адже, приміром, квасоля має грубу шкірку, тверду клітковину й сама по собі вважається важкою стравою. Тому традиційна на різдвяному столі квасоля з грибами – це неабиякий стрес для наших печінки та підшлункової. Тим паче, що й кутя доволі тяжко перетравлюється.

Хто в лідерах за кількістю вітамінів і мікроелементів

Серед найсмачніших та найбільш корисних експерти називають п’ять видів грибів серед тих, які ростуть в Україні.

На 5-му місці – лисички. Вони вважаються потужним природним антибіотиком, володіють бактерицидною дією та навіть здатні виганяти глистів із організму. У лисичках також багато заліза, яке покращує стан крові. Але, щоб залізо максимально засвоювалося, до лисичок додайте якнайбільше зелені і взагалі не додавайте сметани.

На 4-му місці – гливи, сморчки та рижики. Готувати їх радять так само, як лисички.

На 3-му місці – білий гриб. Він багатий на селен (за недостачі цього мікроелемента розвиваються рак, хвороби серця, безпліддя в чоловіків), калій (нормалізує обмін речовин) і віт. В5 (пантотенова кислота – бере участь у виробленні антитіл, покращує засвоювання інших вітамінів, нормалізує гормональний фон).

Срібний призер рейтингу – маслюк. Він має аж п’ять корисних компонентів. Вітаміни С (необхідний для міцного імунітету) і В6 (стимулює вироблення енергії для нервової системи)  та мікроелементи: залізо, селен, цинк (покращує стан волосся, нігтів, шкіри).

А от на 1-му місці за користю і смаковими властивостями – шампіньйон. Проте не той, що виріс на спеціалізованій фермі, а лісовий. Він багатий на йод (життєво необхідний мікроелемент нашого організму), селен, вітаміни С і Р (віт. Р іще називають рутин, він зміцнює стан найменших кров’яних судинок і тому дуже корисний для людей із куперозом – капілярною сіткою на шкірі обличчя).

Утім якщо ви все-таки є прихильниками магазинних печериць, то, купуючи їх, пам’ятайте: обирати найкраще невеликого розміру чисті та біленькі шампіньйони. Якщо ж він перестиглий чи не свіжий, його шапочка розкривається, стає видно коричневі пластинки, а плівка капелюшка стає поморщеною.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я, їжа
В тему