Поради

Чим загрожує заздрість: пояснення психолога

Чим загрожує заздрість: пояснення психолога

Психологиня Талакова розповіла, до яких наслідків може привести заздрість, і порадила способи боротьби з нею.

За її словами, почуття заздрості визначається тим, в яких стосунках з навколишнім світом знаходиться людина.

У психології почуття заздрості визначається як негативний емоційне переживання, що надає деструктивний вплив на психіку людини. До заздрощів можуть привести такі фактори, як занепокоєння і роздратування, гординя і зарозумілість, а також злість.

Талакова висловила впевненість в тому, що люди по-різному відчувають заздрість. Деякі помилково називають швидкоплинні пориви «білою заздрістю», однак навіть найменший прояв цього почуття – перша ознака того, що пора переглянути свої життєві принципи і пріоритети.

Почуття заздрощів зароджується при порівнянні себе з іншими людьми. Однак порівняння може бути не тільки нейтральним, а й об'єктивним. А заздрість проявляється в той момент, коли людина починає думати, що хтось кращий за неї.

Такі думки виникають, коли людина вважає себе кращою за інших, не допускає наявності будь-яких переваг у інших людей.

Заздрість прийнято приховувати, так як з боку це виглядає негарно. Але головна небезпека полягає в тому, що, заздрячи іншим, людина зупиняє своє власне життя. За словами Талакової, під час стеження за чужими успіхами сили йдуть, а справи залишаються без уваги і відкладаються в довгий ящик.

Самооцінка формується в результаті порівнювання себе з іншими. Гідність же – невід’ємна частина нашої натури. Її неможливо втратити з матеріальними благами, здоров’ям і плином років. Гідність – це краса і сила людської душі.

А якщо не виходить придушити заздрість, експертка рекомендувала просто прийняти цей факт і постаратися себе контролювати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Поради, цікаво знати
В тему