Поради

Ботулізм: чому звичні продукти раптом стають отруйними?

Ботулізм: чому звичні продукти раптом стають отруйними?

І який простий спосіб допоможе повністю знешкодити ботулотоксин?

Щороку я розповідаю вам про ботулізм. Але щороку люди, на жаль, стають жертвами найсильнішої у світі природної отрути природного походження – ботулотоксину, який ховається у звичних для нас продуктах, - йдеться у газеті «Твій вибір».

На відміну від багатьох інших харчових отруєнь, ботулізм вимагає негайної медичної допомоги, адже зволікання може коштувати життя. Тому разом із лікаркою-інфекціоністкою МО ЛМТГ Аліною Сизовою ми нагадаємо, чому у неотруйних, здавалося б, продуктах утворюється ботулотоксин і як захистити себе та рідних.

Реклама

Аліно Миколаївно, що таке ботулізм і звідки береться його отрута?

– Ботулізм – це важке токсикоінфекційне захворювання. Воно виникає внаслідок уживання продуктів, заражених токсинами бактерії Clostridium botulinum. Ця бактерія є анаеробом, тобто вона росте і виробляє свою отруту (ботулотоксин) лише за відсутності кисню.

А де є таке безкисневе середовище?

– Найчастіше – в консервах, особливо домашнього приготування, або в щільно упакованих продуктах. А сама бактерія Clostridium botulinum, яка потім виробляє отруту, широко поширена в природі. Її спори є у ґрунті, річковому та озерному мулі, в кишківнику тварин та риб. І от коли спори цієї бактерії потрапляють у безкисневе середовище, вони проростають і починають активно виробляти ботулотоксин – одну з найсильніших відомих біологічних отрут.

Зважаючи на це, які продукти найнебезпечніші?

– Найнебезпечнішими продуктами, коли йдеться про ботулізм, є ті, що були герметично закупорені без достатньої термічної обробки та доступу повітря. Це передусім домашні консерви: м′ясні, рибні, овочеві, грибні, паштети. Дуже ризикованими є в′ялена, копчена та солона риба (особливо великих розмірів), а також ковбаси домашнього приготування. Рідше, але трапляються випадки ботулізму після вживання консервованих фруктів і меду (останнє стосується переважно немовлят).

Чи можна розпізнати токсин за смаком, запахом, зовнішнім виглядом продукту?

– Підступність ботулотоксину в тому й полягає, що його неможливо розпізнати за жодною з перелічених ознак. Заражений продукт може мати звичний вигляд, пахнути і смакувати абсолютно нормально. Але при цьому навіть найменша кількість токсину, непомітна для органів чуття, може бути смертельною.

Іноді за наявності великої кількості різних мікроорганізмів (не лише Clostridium botulinum) усередині продукту можна помітити деякі зовнішні ознаки псування консервів: здуття кришки банки («бомбаж»), помутніння вмісту, наявність бульбашок газу всередині. Проте і їхня відсутність не гарантує безпеки.

За якими ознаками можна зрозуміти, що людина наїлася отрути?

– Симптоми зараження ботулізмом з′являються через 12 – 36 годин після вживання зараженого продукту, хоча інкубаційний період може варіюватися від кількох годин до 10 днів. Перші ознаки можуть бути неспецифічними: слабкість, головний біль, нудота, блювання, діарея (пізніше змінюється закрепом). Проте дуже швидко з?являються характерні симптоми, що вказують на ураження нервової системи. Це насамперед порушення зору: двоїння в очах, розмитість зображення, розширені зіниці, опущення повік, «сітка» або «мушки» перед очима. Також виникають порушення ковтання (людині важко ковтати їжу та навіть слину), порушення мови (голос стає сиплим, слабким або зникає зовсім). Можуть з′явитися сухість у роті, м′язова слабкість, особливо шийних м′язів, аж до того, що людина не може тримати голову.

Чи можуть ці симптоми з часом минути самі?

– Ні. Звертатися до лікаря треба негайно, якомога швидше, при перших же підозрах на ботулізм. Це захворювання, при якому кожна година – на вагу золота. Якщо не звертатися за медичною допомогою, наслідки можуть бути трагічними. Адже ботулотоксин паралізує дихальні м?язи, що призводить до зупинки дихання та смерті.

Скільки часу лікується отруєння ботулотоксином?

– Ботулізм лікується довго. Це може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців. Усе залежить від тяжкості стану та своєчасності початку лікування. Але навіть після одужання можуть на все життя залишатися такі наслідки, як слабкість м?язів, швидка втомлюваність, порушення зору або ковтання. Відтак може знадобитися тривала реабілітація.

А чому хтось може одужати за пару тижнів, а хтось не може «вичухатися» роками?

– Усе залежить від швидкості звернення до лікаря, а також від індивідуальних особливостей організму кожної людини. Молодий здоровий організм легше впорається з отруєнням. А от для дітей, людей похилого віку та осіб із ослабленим імунітетом ботулізм може дати важкі ускладнення. Бо нервова система в них більш чутлива до токсину, а імунна – слабка.

Що ж робити, аби не отруїтися? Тож не варіант відмовитися від усієї консервації, риби, м′ясних продуктів?

– Насправді існує дуже простий, але дуже дієвий спосіб профілактики ботулізму. Річ у тім, що ботулотоксин руйнується при високих температурах. Тому, якщо ви маєте справу з продуктами, що викликають сумніви, їх необхідно термічно обробити. Зокрема, перед вживанням будь-яких консервів домашнього приготування (м′ясних, рибних, грибних, овочевих) рекомендується прогріти їх при температурі 100° C протягом 20 – 30 хвилин. Це знищить ботулотоксин, навіть якщо він утворився в продукті. Рибу, яка була в′ялена або солена, теж варто піддати термічній обробці – добре просмажити чи проварити.

Це єдиний спосіб профілактики?

– Існують також і загальні правила. Тому я раджу читачам: уникайте покупки консервів, в′яленої риби, м′ясних виробів домашнього приготування на стихійних ринках або з рук незнайомих людей. Готуючи консервацію вдома, ретельно мийте продукти, використовуйте лише свіжу сировину. Важливо дотримуватися чистоти під час консервування, а також використовувати герметичні банки без пошкоджень. Завжди видаляйте з продукту всі кістки та великі шматки, оскільки вони можуть створювати безкисневі зони, де бактерії Clostridium botulinum активно розмножуються. Завжди стерилізуйте банки та кришки належним чином. І найголовніше – ніколи не вживайте консервів зі здутими кришками або тих, що мають будь-які підозрілі зміни у зовнішньому вигляді, запаху чи кольорі, навіть якщо здається, що вони «на вигляд нормальні». Краще перестрахуватися, ніж потім пошкодувати.

Дякую за поради. Сподіваюся, вони допоможуть усім, хто прочитає наше інтерв′ю, зберегти здоров′я собі та рідним.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, Поради, луцьк
Реклама
В тему
Реклама