Поради

Як підняти настрій: дієві поради психологів

Як підняти настрій: дієві поради психологів

Щастя у кожному дні, а ви вважаєте, що життя сіре та одноманітне? Тоді вам пора задуматися над тим, як підняти настрій.

Поганий настрій – явище циклічне та небезпечне. Якщо ігнорувати свій негатив, можна захворіти затяжною депресією. Тож, пропонуємо список порад, виконавши які, ви знову повернете собі жагу до життя.

Поговоріть з давнім другом

Зателефонуйте людині, з якою не спілкувалися декілька років. Чому не близькому другові? Хороший приятель, скоріше за все, знає про ваш емоційний стан і може навпаки, колупаючись у ваших проблемах, ще більше погіршити ситуацію. До того ж друг, зважаючи на ваш поганий настрій навряд чи стане ділитися чимось хорошим про себе.

А от давній приятель, буде настільки радий вас чути, що своїм позитивом зарядить і вас. Ви ж, натомість, також постарайтесь розповісти другу щось хороше про себе.

Генеральне прибирання

Поганий настрій супроводжується дратівливістю. Розізлити вас може і безлад та неохайність у домі чи на робочому місці. Тому почніть з наведення порядку.

Зазвичай, ми проводимо генеральне прибирання напередодні великого свята, що в свою чергу підсвідомо асоціюється у нас з відпочинком, веселощами та затишком. Вичистивши дім ви налаштуєте себе на гармонійну атмосферу. Вам відразу стане комфортніше та спокійніше.

До того ж, фізична активність дуже хороший засіб для підняття настрою. А займатися генеральним прибиранням рекомендуємо під хорошу, веселу музику.

Посмійтеся

Сміх – відмінні ліки від депресії. Ця емоція насичує внутрішні органи киснем, який в свою чергу охолоджує організм. А це перезавантажує людину та бадьорить її, повертаючи гарний настрій.

Та як засміятися, якщо поганий настрій? Виходить якесь замкнуте коло…

Рекомендуємо увімкнути улюблений комедійний серіал чи подивитися кумедне відео. Це не обов’язково повинно бути щось високоінтелектуальне чи оригінальне. Краще оберіть для перегляду банальний та кумедний ролик. Звичайно, декілька хвилин сміху не витягнуть вас з депресії, але стануть першим кроком до цього.

Можливо, вас розсмішить наступне відео.

Аромотерапія

Провести сеанс аромотерапії можна і вдома. Ефірні олії додають у воду для ванн, використовують в аромалампах і просто наносять на шкіру. Правильно підібрані масла зміцнюють фізичне здоров’я та психологічний стан. Та доки ви купуватимете ефірні олії, аби швидко підняти собі настрій скористайтесь тим, що є під рукою. Наприклад: запах цитрусових зменшує відчуття тривоги, ваніль бореться з поганим настроєм, кава бадьорить, а кориця допомагає подолати труднощі в стосунках.

Купіть книгу

А ви знали, що книги дивним чином впливають на людей? Ви можете не любити читати, ненавидіти літературу та навіть не знати, де у вашому місці розташована бібліотека. Але купуючи книгу вас наповнить дивне та хвилююче відчуття самоповаги.

Придбавши недорогу, а можна і з других рук, книгу, та просто пройшовшись з нею вулицею, ловлячи на собі захоплені погляди перехожих, ви станете щасливіші. Книга у всі часи викликала захват. І читають, в більшості, щасливі люди.

Порада: Класика, зазвичай, з її затягнутими сюжетами, похмурими героями та неоднозначними фіналами, посилює депресію. Тому, якщо вирішили не просто купити книгу, а почитати її, оберіть щось легке та банальне. Наприклад, почитайте любовний роман, пригодницьку фантастику чи гостросюжетний детектив сучасних авторів.

Добре виспіться

Так, хороший сон діє на наше самопочуття не гірше ніж дорогі ліки. Причиною поганого настрою можуть бути втома та слабкість. Сон – найкращий спосіб відновити сили. Так що дозвольте собі добре виспатись.

Цікаво: Сон до опівночі набагато якісніший за сновидіння після 12-ї ночі. Тому, аби бути щасливішим, старайтесь засинати раніше. Корисні також 40-60 хвилин денного сну.

Читайте також:

Порадуйте близьку людину

Забути про себе та позбутися поганого настрою допомагають подарунки. Ймовірніше всього, ви не попросите друга щось подарувати вам, а от самі порадувати близьку людину зможете. Купіть щось недороге, але красиве. Це може бути безглуздий презент, такий як чашка чи шкарпетки.

Щастя заразне. Ощаслививши друга, ви самі наберетеся від нього позитивної енергії.

Обійміть когось

По-перше, обійми дарують почуття захищеності. По-друге, вони втамовують «тактильний голод». Психологи радять обійматися не менше восьми разів на день.

Обіймаючись, в організмі відбуваються наступні зміни:

  • Активніше працює центральна нервова система;
  • Підвищується імунітет;
  • Росте рівень гемоглобіну в крові (гемоглобін відповідає за подачу кисню до тканин);
  • Мозок викидає окситоцин, – гормон хорошого настрою.

Цікаво: Лікують не тільки людські обійми, а і ніжності тварин. Так, вчені довели, що одинокі люди, які мають домашніх тварин, значно щасливіші за осіб, які живуть без хатніх улюбленців. Тому сміливіше обіймайте друзів, рідних, коханих, котиків і собачок.

Порозмовляйте з домашнім улюбленцем

Коти та песики – хороші енергетики. Вони відмінно вловлюють ваш настрій та можуть впливати на емоційний стан. Відтак, якщо не маєте наміру іти до психолога, побесідуйте з чотирилапим вихованцем.

Зоотерапія або анімалотерапія активно практикується з середині XX століття. Коли людина торкається до тварини, відбувається енергетичний обмін, і тваринка забирає негативну енергію, віддаючи натомість здорову.

Протипоказань, окрім алергії, немає.

Звичайно, лише спілкуванням з тваринами не може замінити спеціалізовану медичну допомогу. Але цей метод здатний виступати в якості додаткового способу оздоровлення.

Читайте також:

 

Купіть шоколадку

В сітку депресії ми найчастіше потрапляємо тому, що не здатні виправдати власні чи чужі очікування, втрачаємо ціль чи втомлюємося боротися за те, що насправді для нас важливо. Якщо поганий настрій не відступає, ставте перед собою прості завдання: наприклад, можна купити шоколадку у іншому кінці міста.

На перший погляд таке завдання здається безглуздим, але у результаті буде:

  • Фізична активність, яка благотворно впливає не тільки на тілесний, а й на психічний стан людини;
  • Шоколад бадьорить, стимулює центри задоволення і навіть здатний зменшити біль;
  • Виконання елементарного завдання стане рушієм, який надасть сили для реалізації більш значних планів.

Познайомтесь зі своїм містом

Поганий настрій переслідує тих, хто не вміє робити будні дні святами. Але щоб зробити звичайний день особливим, не потрібно багато грошей чи надзвичайних зусиль. Достатньо азарту та бажання.

Якщо немає часу і коштів на подорож, мандруйте рідним краєм. Організуйте екскурсію містом в якому живете чи почитайте історію свого населеного пункту. З хорошою інформацією, навіть рідне місто може здивувати, захопити, а головне у вашому випадку, відволікти від проблем та підняти настрій.

Порада: У 2018 році вийшло нове тревел-шоу «Вдома краще» з ведучим Євгеном Синельниковим. У програмі Женя подорожує містами України і в кожному з пунктів знаходить такі цікавинки, про які корінні мешканці навіть не здогадувалися. Пропонуємо вам, аби покращити настрій, відвідати одне з представлених у шоу місць.

Атмосфера свята

Ви відчуваєте себе щасливішими на Новорічні свята? Тоді створіть казкову атмосферу не чекаючи особливих днів. Розвісьте по кімнаті ялинкові гірлянди, запаліть бенгальські вогні, наваріть глінтвейну, накришіть олів’є. І все це під різдвяні пісні Френка Сінатри чи кадри з фільму «Один вдома».

Життя занадто коротке, аби чекати «особливого» дня року, щоб відчути святкову атмосферу.

Читайте також:

 

Спогади, як панацея від депресії

Мабуть найдешевший та найпростіший спосіб позбутися поганого настрою – передивитися сімейний фотоальбом. Переглядайте світлини з друзями та рідними. Намагайтеся прокоментувати кожну фотографію. Якщо переглядатиме старі фото з батьками, попросіть розповісти вам старі сімейні легенди, дізнайтеся більше про долю людей, які зображені на клаптиках паперу. Іноді такі історії заставляють переоцінити власне життя.

З друзями посмійтеся над модою минулих років та бажаннями, які тоді вами керували. Зазвичай події, які закарбовані на фото, радісні та веселі. Тому це допоможе поліпшити ваш настрій.

Квиток у дитинство

Ще одне заняття, з ряду того «як швидко підняти настрій», може здатися смішним та безглуздим. Але воно неабияк налаштовує на приємну хвилю. Для того, щоб почати усміхатися дістаньте свої старі фотографії, дитячі іграшки чи одяг. Уважно роздивіться їх. Намагайтесь згадати якісь події пов’язані з цими речами. Складіть конструктор, перечитайте казку, прогортайте сторінки шкільного зошита.

Це допоможе частково переоцінити проблеми, які турбують вас зараз.

Розвивайте свої кулінарні навики

Їсти підчас депресії не завжди хочеться. Але повернути пристрасть до трапези можна почавши куховарити.

Знайдіть цікавий та не складний рецепт чогось смачненького-солоденького. Купіть всі необхідні інгредієнти та добре вивчіть рецепт. На кухні включіть улюблений серіал або поставте веселу музику.

Робота відволіче від поганих думок, а декілька серій хорошої комедії піднімуть настрій. В результаті ви не тільки отримаєте смачний десерт, яким можна поділитися з друзями, а і досягнете ще однієї цілі, яка дасть вам сили боротися за щось важливіше.

Читайте також:

Харчуйтесь правильно

Зробити вас знову щасливим може не лише смачна, а здорова їжа. Правильне харчування насичує організм всіма необхідними речовинами і мікроелементами, а відтак покращує психологічний стан і навіть сприяє схудненню. Введіть у свій щоденний раціон імбир, мед, курагу, волоські горіхи, коріандр, гвоздику та петрушку.

Йога сміху

Дитина у віці 4 років сміється в середньому 500 разів на день, а дорослий насилу видавлює з себе 15 усмішок. Тому, коли на вас напала хандра, імітуйте сміх перед дзеркалом. Коли людина сміється, скорочуються певні групи мімічних зморшок, які задіють нервові закінчення, а ті у мозок передаються відповідні імпульси.

Науковці стверджують, що посмішка, нехай і несправжня, здатна підняти людині настрій в будь-якій ситуації.

Цікаво: У світі вже працюють близько 10 тисяч груп з йоги-сміху. Там людей вчать сміятися.

Виплесніть негатив на папір

У щоденнику, блокноті, у документі на комп’ютері записуйте свої негативні емоції. Скаржтесь на боса, колег, кохану половинку, родичів та друзів. Краще, якщо це буде лист для людини, яка образила вас. Психологи вважають, що давши вихід негативним емоціям, ви зменшуєте їхній вплив на себе.

Цікаво: Такий спосіб використовував сам Авраам Лінкольн. 16-й президент США часто писав листи-виговори своїм підлеглим, але не відправляв їх.

М’ятний чай

Про те що м’ята корисна – знають усі. Але мало хто лікується цією диво-травою, хворіючи поганим настроєм. А запах м’яти діє на мозок як антидепресант. Деякі запахи впливають на ту частину мозку, яка відповідає за емоції. Аромат м’яти повертає щастя та бадьорість, а чай з цієї трави заспокоює розкатані нерви.

Читайте також:

Правило однієї хвилини

Завдання, яке ви виконаєте за одну хвилину – не відкладайте. Наприклад, скласти одяг у шафі, помити чашку, застелити постіль можна за одну хвилину. Психологи впевнені, що за кожну завершену справу мозок винагороджує нас викидом дофаміну (це гормон, який викликає почуття задоволення і блокує біль).

Пострибайте

Спорт – найкраща пілюля від депресії. Проте знайти в собі сили записатися на тренування зможе не кожний. А от пострибати на місці – до снаги усім. Під час стрибків організм виробляє ендорфіни, тому навіть після 30 секунд такої зарядки рівень стресу в організмі падає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему