Поради

На опаленні будинку зекономили 3 600 000 гривень!

На опаленні будинку зекономили 3 600 000 гривень!

Стара каналізація, труби рвало, дах протікав, аварійні ліфти, мешканці перших двох поверхів замерзали – такою була сумна реальність у луцькій 9-поверхівці на вул. Федорова, 4: як каже тутешня жителька Людмила Мялковська – «тихий ужас»!

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Але терпець у людей увірвався – і в січні 2016-го вони відмовилися від послуг ЖЕКу та об’єдналися в ОСББ.

– Тієї ж зими голова нашого ОСББ Георгій Давидюк запропонував встановити в будинку ІТП й тепловий лічильник за програмою «Теплі кредити». А також за програмою міської ради «70 на 30» зробити капітальний ремонт даху й відремонтувати ліфтові шахти, – розповідає Людмила Мялковська, яка тоді ж увійшла до ради правління ОСББ. 

– Ми розпочали з базового: вклали гроші в те, що б допомагало в майбутньому економити кошти, – пояснює Георгій Давидюк.

І такі інвестиції справді швидко дали ефект. Адже за опалювальний сезон 2016/2017 року люди зекономили 300 тисяч гривень. Тобто ця сума не пішла на рахунки «Луцьктепла», а лишилися в гаманцях мешканців будинку.

– Та й сусіди з перших поверхів нарешті перестали мерзнути, – долучається до розмови ще один член правління ОСББ Світлана Андрійчук. – Пам’ятаю, зустріли мене й кажуть: «Уперше за 26 років у нас у квартирі стало тепло, а не по 15 – 16 градусів».

2017 року члени ОСББ домовилися утеплити фасад своєї «панельки». Зробили – і протягом опалювального періоду 2017/2018 заплатили за опалення на 700 000 гривень менше, ніж сусідні 9-поверхівки.

– 2018 року ми вирішили провести капітальний ремонт ліфтів. А що скористалися міською програмою «70 на 30», то заплатили за ремонт лише третину від загальної вартості, – зауважує Георгій Давидюк. – І, крім цього, 700 000 гривень заощадили на опаленні.

– Потім Георгій Давидюк долучив наше ОСББ до програми «Теплі кредити», оскільки в під’їзді через старі вікна та двері дуже «сифонило», – продовжує Людмила Мялковська. – Того ж таки 2019-го в місцях загального користування ми встановили 40 дверей і 36 енергоощадних вікон. А це дозволило в опалювальний сезон 2019/2020 року так економно використовувати тепло, що в наших сімейних бюджетах лишилися 900 000 гривень. Мешканці сусіднього будинку тоді не повірили. Але я їм показала свою платіжку за квартиру, і вони теж тоді створили ОСББ.

А цього опалювального сезону завдяки енергоефективним заходам люди зекономили аж 1 000 000 гривень! Адже якщо середній тариф по Луцьку в січні 2021 року становив 51 грн за кожен квадратний метр квартири, то на Федорова, 4 опалення обходилося взимку по 23 – 25 гривень за метр квадратний.

– Мої знайомі живуть у будинку, де нема ні лічильника, ні утепленого фасаду, то платили взимку по більш як три тисячі гривень за трикімнатну квартиру. В мене ж така сама площа, а я платила по 1500 – 1600 гривень, – конкретними сумами пояснює вигоду Світлана Андрійчук.

Не можна не згадати і про встановлення камер відеоспостереження в кожному з чотирьох під’їздів та заміну у двох під’їздах каналізаційних труб.

– Якби не нові правила участі в міських програмах, то ми б уже 2021 року замінили труби в усьому будинку. Адже проєктно-кошторисну документацію давно розробили. Проте роботи, сподіваємося, вдасться завершити 2023 року, – зауважує Георгій Давидюк.

Скажете, а скільки ж це треба здавати грошей на такі нововведення?

Не багато. Людмила Мялковська і Світлана Андрійчук щомісяця платять на утримання будинку по 4 грн за кв. м та 2,70 грн вносять у ремонтний фонд, тобто загалом 6 грн 70 коп. Приблизно такий же тариф і в тих будинках, де ніякі реформи не проводяться.

Тож якщо хто сумнівається в доцільності енергоефективних заходів, то ОСББ «Федорова, 4» вам власним прикладом показує: вони не чекали халяви, дружно взялися за реформування – і за п’ять років лише на опаленні зекономили 3 600 000 гривень! Якщо цю суму розділити на кількість квартир, то виходить, що кожне домогосподарство заощадило собі по 25 тисяч гривень!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: гроші, Україна, опалення, луцьк, Волинь
В тему