Поради

Як пояснити дитині, звідки беруться діти: помилки батьків та поради психологів

Як пояснити дитині, звідки беруться діти: помилки батьків та поради психологів

Діти дорослішаю і цілком логічно, що в їхніх голівках щодня назрівають нові і цікаві запитання. Зокрема, однією з найбільш незручних тем для батьків завжди було: «Звідки беруться діти».

Кожний малюк впевнений, що мама і тато знають усе. Та якщо батьки легко розмірковують про будову всесвіту, то дитячий інтерес до інтимних тем часто заставляє їх ніяковіти.

Як же обговорювати з дитиною сексуальні питання? Чи потрібно взагалі говорити з ним «про це»? Як дозувати інформацію та які теми під забороною?

Психологи запевняють, що, розмовляючи з малюками про те, звідки беруться діти, потрібно говорити правду, от тільки будь-яку інформацію слід коригувати залежно від віку чада. Однозначної відповіді про те, коли саме варто починати торкатися цієї теми немає. Звичайно, не варто викликати підвищений інтерес до цього делікатного питання, але і відмовки в стилі «Ти ще занадто юний для таких розмов!» теж не варіант. Це лише розпалить цікавість і змусить дитину шукати альтернативні джерела інформації, а там, як відомо, нерідко можна знайти знання, непризначені для свого віку.

Ви не єдині батьки, які розмірковують над тим, як пояснити дитині звідки беруться діти. Відео того, як з цією делікатною проблемою справляються різні пари, подивіться нижче:

Розмова з дитиною у віці 3-4 років

Зазвичай, такими незручними питаннями малюки починають цікавитися з трирічного віку. У цей вік дівчатка та хлопчики формують уявлення про свою особистість, усвідомлюють своє «Я» і статеву приналежність.

Розповідаючи малюку про те, звідки беруться діти у такому віці, не акцентуйте увагу на фізіологічних процесах. Надмірно натуралістичне опис процесів запліднення, виношування плоду і пологів нерідко виробляє вкрай негативно враження. В такому ключі дитина може взагалі сприйняти вагітність, як хворобу, тим паче що цей процес невідривно зв’язаний з лікарями.

Часто крихітку дошкільного віку цілком задовольняє відповідь «Діток народжують мами». Якщо така відповідь не задовольнила цікавість, то варто додати, що коли мама і татко кохають один одного, то немовля з’являється у животику мами, а через дев’ять місяців народжується на світ.

Якщо вам для пояснення звідки беріться діти потрібна якась історія, можна розповісти як матуся з татусем зустрілися і закохалися. Потім тато дав мамі зернятко, яке жило в її животику 9 місяців. І з цієї зернинки через дев’ять місяців виросла дитинка.

Важливо: Згадайте про те, що дітки – результат щирого кохання і завжди бажані. Це зміцнить впевненість малюка в тому, що його люблять і цінують.

Після цього переведіть розмову і запропонуйте подивитися знімки УЗД чи перші фото вашого малюка. Закцентуйте увагу на тому, як росте дитинка.

Читайте також:

Розмова з дитиною у віці 5-7 років

Питання ваших чад про те, звідки беруться діти, ускладнюються в міру їхнього дорослішання. У віці 5-7 років малюків цікавить і сам механізм появи дитини в животі. І історією про зернятко тут не викрутишся… Тепер від батьків потрібні більш деталізовані пояснення.

Психологи рекомендують не ігнорувати незручних запитань. Обов’язок кожних батьків розповісти дитині про сексуальну сторону життя. То чому б не почати зараз? Це допоможе якщо ви все частіше задумуєтесь над тим, як пояснити дитині звідки беруться діти. Звісно, слід адаптувати розмова під дитячі особливості і дотримуватися певних правил.

Ваше завдання донести крихітці, що інтимні стосунки – природній процес, який можливий лише між дорослими, закоханими людьми. Мами і тати обіймаються, цілуються, сплять в одному ліжку, так клітинка чоловіка потрапляє всередину жінки. Тому у малюка очі татка чи ніс мами. У маминому животику з’являється дитина, яка росте і розвивається дев’ять місяців, а потім народжується в присутності лікарів.

Розказати 5-7 річному малюку звідки беруться діти найкраще долучивши додаткові джерела: книги енциклопедичного характеру, мультики та навчальні відеоролики.

Говоріть максимально неемоційно та нейтрально, детально не розповідаючи про статевий акт. Коректно висловлена інформація повинна задовольнити дитячий інтерес.

Також можна разом подивитися мультик для дітей звідки беруться діти:

Розмова з дитиною у віці 7-10 років

Нині, діти молодшого шкільного віку самі можуть здивувати батьків своєю обізнаністю в інтимних питаннях. Але це зовсім не звільняє мам і тат від їхнього обов’язку пояснень. Не упустіть цей момент, адже з питання «Звідки беруться діти» встановлюється довіра між дорослими та дітьми.

У цей період слід пояснити майбутнім юнакам і дівчатам про статеве дозрівання, ті процеси, які зовсім скоро будуть виникати в їх організмах, адже інформація отримана від ровесників часто перекручена.

Якщо ви не знаєте, як пояснити дитині про статеві органи, то найкращий варіант прикладна література. Є маса хороших книг, які доступно пояснюють відмінності статевих органів чоловіків та жінок.

Дівчинці слід розповісти про менструацію, збільшення грудей та волосся на інтимних місцях. Хлопчикові розкажіть про ріст волосся на лиці та в інтимній зоні, зміну голосу та нічні полюції. Не забудьте наголосити на особистій гігієні.

Важливо: Бесіду про те звідки беруться діти та про статеве дозрівання не перетворюйте у щось особливе. Такі знання можна донести як би між іншими буденними справами.

У цей етап життя школяр повинен чітко засвоїти, що діти з’являються у дорослих та відповідальних людей, які закінчили навчання, знайшли роботу, одружилися.

Розмова з дитиною у віці 10-16 років

Найскладніше розмовляти про секс з підлітками. Не варто обмежуватися лише тим, звідки беруться діти. Правда про методи контрацепції, ризик вагітності, гігієнічні проблеми та захворювання повинна прозвучати саме від вас. Тут приходять на допомогу уроки статевого виховання в школі, пізнавальні документальні фільми з біології. Не читайте нотацій, а спілкуйтесь з дитиною на рівні, вислухайте її думку, наведіть приклад з власного життя.

Категорично відмовтесь від погроз та залякувань. Така політика приводить до зворотної реакції. В результаті одні підлітки повністю відмовляються від відносин з протилежною статтю, інші ж, навпаки, кидаються у вир з головою.

Ще один важливий момент у питанні звідки беруться діти – 18+ література та відео. Не лайте дитину за проявлений інтерес до осіб протилежної статі і сексу. Краще відверто поспілкуйтеся та дайте відповіді на питання, які дитина не розуміє.

Читайте також:

Помилки, яких варто уникати

Інтимна тема – одна з найскладніших, як для батьків, так і для дітей. Бесідуючи з сином чи донькою про те, звідки беруться діти, необхідно уникати деяких помилок, які часто допускають недалекоглядні дорослі.

Не відмовляйте

Якщо не знаєте відповіді на питання, яке цікавить дитину, візьміть тайм-аут, а не відмовляйте. Підготуйтесь, порадьтеся з психологом або придбайте дитячу енциклопедію відповідної тематики.

Цікавість дитини природна, а ваша відповідь допоможе їй відчути себе захищеною, а не покинутою і винною.

Менше медичної лексики

Медична література не розповідає про емоції, тому менше незрозумілих термінів. Дайте відповідь у простій і доступній формі.

Дівчатка говорять з мамами, а хлопчики з татусями

В ідеалі, про те звідки беруться діти та про нюанси статевого дозрівання повинен доносити хтось однієї статі з дитиною. Справа в тому, що дівчатка ідентифікують себе з мамою, а хлопчики з татом. Та й в майбутньому буде набагато зручніше звернутися з інтимними питаннями до дорослих однієї з ним статі.

Але якщо дитина звернулася до вас, а не до вашого партнера, не перекладайте відповідальності. Малюк підходить за роз’ясненнями до того дорослого, якому більше довіряє.

Відсутність питань не означає брак інтересу

Діти також відчувають збентеження коли мова заходить про секс. Тому розмову краще почати дорослим. Але і форсувати події не слід. До двох років не потрібно починати розмови про сексуальне життя.

Читайте також:

Тема сексуального насильства

Практично половина жертв зґвалтування – це підлітки, і часто насильник перебуває в оточенні дитини. Попередьте про можливі небезпеки, дитина повинна знати про те, що не можна нікуди йти з незнайомими людьми, навіть якщо вони ласкаві і пропонують цукерки. Поясніть, що його тіло належить тільки йому і ніхто не має права його чіпати. А якщо таке трапиться, то це не повинно бути таємницею від батьків.

Не зайвим буде нагадати, що інтимні місця не призначені для загальної демонстрації. Тому якщо будь-які люди звертаються до дитини з подібним проханням, необхідно відразу ж йти від них і звертатися за допомогою до батьків (сусідів, поліції).

Соромитьсь не варто, але і вихвалятися не слід

Тактовно поясніть дитині, що інтимні органи не є чимось брудним, однак показувати їх кому-небудь спеціально не слід. Також не можна підглядати за іншими дітьми в туалеті. Донесіть просту думку: статеві органи не ганебні, але і не призначені для розглядання і показування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, діти, батьки, статеве виховання дітей
В тему