Сьогодні ми вже й не уявляємо свого меню без помідорів. І як тільки не смакуємо ними: сирими, в?яленими, сушеними, квашеними й консервованими.
Втім наші предки не просто не куштували помідорів, а навіть не уявляли про існування цього чи то овочу, чи то ягоди (бо науковці досі сперечаються про статус томатів), - йдеться у газеті «Твій вибір».
А все тому, що прабатьківщиною помідорів вважаються гори Анди в Південній Америці.
Чому італійці назвали помідори золотим яблуком
Тисячі років тому індіанські племена вирощували томати як дику рослину. А до Європи помідор потрапив завдяки іспанським конкістадорам у 16 ст.
На відміну від огірка, який зразу сподобався європейцям, помідор довго завойовував симпатію наших предків. Бо спочатку його вважали отруйним через приналежність до родини пасльонових, куди також входять отруйні беладона та дурман. Лише аристократи, які вирощували помідори як декоративні рослини, згодом почали експериментувати зі споживанням томатів.
Першовідкривачами смаку стали італійці. І їм так сподобався екзотичний овоч, що вони назвали його «pomo d?oro», що в перекладі означає «золоте яблуко». Тож саме з Італії помідор стартував на шляху до своєї популярності.
Вони багаті на унікальний мікроелемент
Окрім неймовірного смаку, помідор володіє ще й багатьма корисними властивостями.
Яскраво-червоний колір свідчить про високий вміст у томатах лікопіну – потужного антиоксиданту, що запобігає старінню клітин нашого організму.
Крім того, лікопін, вітамін С та калій, що містяться в помідорах, сприяють зміцненню серцево-судинної системи, допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину та підтримувати нормальний артеріальний тиск.
Завдяки високому вмісту антиоксидантів, помідори захищають клітини від пошкоджень і знижують ризик розвитку хронічних захворювань.
Вітаміни А та С, яких так багато в томатах, підтримують еластичність шкіри, захищають її від шкідливого впливу ультрафіолету, а лікопін покращує вигляд шкіри.
Помідори багаті й на клітковину, яка сприяє нормалізації травлення та підтримує здорову мікрофлору кишківнику. Велика кількість вітаміну С підтримує імунну систему, допомагаючи організму ефективніше боротися з інфекціями.
Кому томати можуть нашкодити
Найкращий спосіб отримати максимум користі – це їсти свіжі помідори у салатах, нарізках або як самостійний перекус.
Цікаво, що термічна обробка (тушкування, запікання) збільшує біодоступність лікопіну. Тому томатні соуси, пасти та супи є не менш корисними, ніж свіжі помідори.
Завдяки консервації, ми можемо насолоджуватися помідорами весь рік – у вигляді соків, соусів, лечо та маринованих помідорів. Головне – додавати до такої консервації мінімум цукру та оцту. А ще краще – квасити томати.
Обережно помідори слід вживати людям із проблемами нирок, оскільки томати містять калій та оксалати, які можуть бути небажаними. У таких випадках краще порадитись із лікарем.
Хоча рідко, але можлива алергія на помідори. Симптоми можуть включати висипання, свербіж, набряк або проблеми з диханням. При появі таких ознак слід негайно звернутися до лікаря.
Людям із підвищеною кислотністю шлунка, гастритом або виразковою хворобою також варто бути обережними. Через високий вміст кислот помідори можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, викликаючи дискомфорт або загострення стану.
При артриті й подагрі помідори, як і інші пасльонові, можуть посилювати запальні процеси у суглобах через вміст у томатах алкалоїдів. Однак із цього приводу наукові докази не завжди однозначні. Тому варто порадитися з лікарем і спостерігати за реакцією свого організму.
Категорично помідори протипоказані при загостреннях панкреатиту та холециститу. У ці періоди помідори, особливо свіжі та кислі сорти, можуть викликати подразнення травної системи та посилення запалення. Також, якщо в анамнезі були зафіксовані важкі алергічні реакції на помідори (наприклад, анафілактичний шок), їхнє вживання повністю виключається.
Найбільший плід 3800 г, найменший – 1 г
Найбільшим помідором у світі, що потрапив до Книги рекордів Гіннеса, став плід, вирощений у США. Американець Ден Маккой зібрав у себе на городі помідор вагою 3 кг 800 г. Якщо хочете собі такий виростити, вам підказка: Ден використав сорт Великий Зак (Big Zac). Плоди цього сорту і так великі та можуть сягати від одного до трьох кілограмів.
В Україні ж серед помідорів-гігантів популярні в садівників томати сорту Бичаче Серце. Їхні плоди можуть важити до 600 г.
А от найменші помідори – мікрочері. Одним із найменших у світі є сорт Worlds Smallest Red (Найменший у світі червоний). Ці крихітні томати за розміром – як великий горох, а важать усього 2 – 5 грамів. Щоб ви уявляли, десять таких помідорів можуть поміститися в одній столовій ложці. Та ще менші плоди в сорту Tomberry. Діаметр одного такого помідорчика від 0,5 до 1 см, а важить він 1 – 2 грами. Ці крихітні томати ідеально підходять для салатів або як оригінальна прикраса у стравах.

Ніна Грицюк
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.







