Поради

Як зрозуміти, що ви споживаєте забагато солі

Як зрозуміти, що ви споживаєте забагато солі

Всі ми звикли до соленої їжі. І це нормально. Хтось солить більше, а хтось менше. Сіль - важливий компонент для організму, але треба розуміти, що надмірне вживання може призвести до неприємних наслідків.

Сіль, а саме хлорид натрію, є майже у всіх продуктах, які присутні в раціоні у більшості. А якщо ще й постійно досолювати їжу? Адже денна норма для дорослої людини складає всього 5 г, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Нутриціологиня Ганна Береснєва пояснює, як сіль впливає на організм і як зрозуміти, що пора скоротити її кількість.

Як зрозуміти, що солі занадто багато?

Організм майже завжди попереджає, коли йому загрожує якась небезпека. І з зайвим споживанням солі те ж саме. Якщо ви раптом стали помічати, що у вас з'явилися набряки, важкість у ногах, підвищився артеріальний тиск, вас стала мучити спрага ночами, шкіра стала сухою і почала лущитися, то швидше за все тіло подає стоп-сигнали. Вони і можуть говорити, що пора в рази скоротити споживання солі.

Чим небезпечне надмірне споживання солі?

Якщо систематично переборщувати з сіллю, є ризик порушення руху лімфи, з'являться набряки. Може підвищитися тиск, що особливо небезпечно для гіпертоніків. Також можуть проявитися неприємні відчуття в ногах - тяжкість, набряки і навіть судоми.

Якщо довго ігнорувати сигнали організму, що закликають зменшити вживання солі, в результаті це призведе до проблем з серцево-судинної, кісткової, м'язової системами, з лімфотоку, з суглобами. Сіль також може погано позначитися на нирках і спровокувати розвиток сечокам'яної хвороби. Спектр негативного впливу вкрай широкий.

Чи шкодить сіль фігурі?

Помірне вживання солі ніяк не позначається на фігурі. Однак надмірне і недостатня кількість цієї речовини в раціоні може зробити негативний вплив. Через порушення руху лімфи сповільнюється обмін речовин і порушується склад всіх рідинних засобів організму.

Чи можна повністю виключити сіль з раціону?

«Я вкрай не рекомендую цього робити», - каже нутриціологиня. Загалом має бути в міру. Звичайно, надмірне вживання солі погано впливає на багато функцій організму. Але і нестача негативно відіб'ється на тих же самих органах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кухня, Здоров'я, Поради
В тему