12 Листопада 2018
Новини

Як приготувати страви з гормоном щастя, а вночі - запустити в дію гормон молодості

Як приготувати страви з гормоном щастя, а вночі - запустити в дію гормон молодості

Восени, у зв’язку зі скороченням світлового дня і зниженням інтенсивності сонячного світла, наш біологічний годинник дає збій. Ми швидко втомлюємося і втрачаємо інтерес до всього, що нас оточує. Все це сприяє виникненню депресії. І тут головне – не «зависнути» у цьому стані надовго.

Ольга Лазорко – доктор наук, професор кафедри загальної соціальної психології Східноєвропейського університету імені Лесі Українки – у передачі на телеканалі «Аверс» розповіла, що вчені теж погоджуються з думкою, що саме в осінній період люди найчастіше піддаються депресивним станам. Однак між ними до сих пір точаться дискусії, що саме вважати депресією, яка її типологія, де межа між нормою і патологією. Адже депресія, як хвороба, супроводжується емоційними розладами, що досить серйозно і потребує медикаментозного лікування, зокрема і застосування антидепресантів.

Звідки береться депресія

– У період переходу від літа до осені змінюються наші біологічні ритми. Стає дуже коротким день, менше світла, відповідно – більше темряви, людям важко прокидатися вранці. Але є ще теорія, яка вказує на те, що депресивні стани можуть мати генетичну природу, тобто бути спадковими. І тому деякі люди більш схильні до емоційних розладів, до негативного сприйняття подій навколо себе, вони важко реагують на життєві чинники, – каже Ольга Лазорко.

На схильність до депресії впливає також темперамент. Якщо, приміром, в людини чітко виражений меланхолійний тип темпераменту, уже можна говорити про те, що нервова система в неї слабка. Вони більш схильні до емоційних зривів, швидкої втомлюваності, що теж є симптомами депресивних станів.

Виробляємо звичку бути більш позитивними

Над тим, аби налаштувати людину на позитивний лад, працюють психотерапевти. Однак говорити про депресію як хворобу можна лише у випадку, коли цей процес триває в межах трьох місяців.

– Є так звана тріада депресивних симптомів: зниження настрою, негативне сприйняття усього, що з людиною відбувається, та хронічна втома. Якщо ми говоримо про справжню депресію, то ці ознаки можуть тривати навіть до трьох місяців. Якщо симптоми не тривалі, то це може бути просто втома, стрес чи гормональний дисбаланс. Це речі, які можуть бути етапами депресії, але нею не являються, – додає Ольга Лазорко.

У чоловіків виробляється на 50% більше гормону щастя

Існує ще біохімічна теорія депресії, коли хронічна втома, депресивні стани, астенічні синдроми восени викликані не достатнім гормональним балансом організму. Адже загалом саме від гормонів залежать перепади настрою. Йдеться, зокрема, про відомий усім гормон-серотонін. З ним якраз і виникають проблеми саме восени, коли світловий день значно коротший. А  вироблення серотоніну напряму залежить від сонячного світла.

– Серотонін ще відомий в народі як гормон щастя. Він є нейротрансмітером, який відповідає за швидкість реакцій між нейронами в корі головного мозку. І тому, якщо ці реакції уповільнюються, наша центральна нервова система починає повільніше реагувати на стимули зовнішнього середовища. Ось і маємо втому і знижений емоційний стан, – зазначає психолог.

Цікавим є і той факт, що серотонін у чоловіків виробляється на 50% більше, ніж у жінок. Тому жінки більш схильні до емоційних розладів і депресивних станів. Тому для представниць прекрасної половини дуже важливо відновлювати цей гормон щастя. «Віднайти» його можна у твердих сирах, нежирному м’ясі, овочах, бананах, шоколаді, в чаях з імбиром і медом, в гарбузах. Поповнити його запаси можна і за допомогою світлотерапії – використовувати ці останні сонячні дні і побільше бувати на вулиці, насолоджуватися природою.

– Важливою є і кольоротерапія, себто побільше яскравих кольорів, і не лише в одязі, а й в макіяжі. Варто прикрасити свою домівку яскравими барвами, осінніми букетами. Покласти апельсини, мандарини, адже оранжевий колір дуже діє на підвищення нашого емоційного тонусу. Позитивно діє на нас і прослуховування музики.  Дуже важливо підлатувати наші біологічні ритми. Оскільки світловий день коротший, важливо раніше лягати спати і прокидатися з першими променями сонечка, – розповідає психолог.

А вночі виробляється інший, не менш важливий гормон – мелатонін. Він вважається гормоном молодості. Цікаво, що якщо, приміром, увімкнений нічник, мелатонін вироблятися не буде. Тому осінь – це пора для краси та омолодження.

Коли у депресію впадає дитина

Діти набагато емоційно активніші, ніж дорослі, тому зниження загального емоційного фону, власне, і може спровокувати у них депресію. Аби запобігти цьому, батькам потрібно більше приділяти своїм чадам уваги, усіляко збільшувати їхні позитивні емоції, побільше спілкуватися, запрошувати у гості друзів. Тобто формувати позитивні джерела енергії. Також для дітей дуже важливо висипатися – не пізно лягати і не пізно прокидатися.

І наостанок Ольга Лазорко процитувала свого улюбленого актора Роберта Де Ніро, який сказав: «Якщо до вас прийшла депресія, зустріньте її з посмішкою. Вона подумає, що ви ідіот, і втече від вас». І дійсно, дуже важливо кожному з нас більше посміхатися, триматися позитиву і завжди вважати, що «склянка наполовину повна, а не порожня». І тоді людини не «скосить» ніяка депресія, а осінь принесе їй лише теплі і приємні моменти.

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Найцікавіше, Поради
В тему