Поради

Як вибрати металошукач

Як вибрати металошукач

Якщо ви відчуваєте в собі дух пригод, хочете знайти і відкопати справжній скарб, то металошукач для вас - необхідний інструмент. Щоб приступити до захоплюючих пошуків, слід придбати бездоганний апарат, який буде відповідати поставленому завданню.

Металодетектор розрахований не на пару сезонів служби. Як і будь-який інший довговічний професійний інструмент, до його вибору варто підходити серйозно, попередньо вивчивши головні параметри даного пристрою.

Принцип дії металодетектора

Основу металошукача складають два елементи: котушка і блок управління. За рахунок електрики, котушка створює електромагнітне поле, яке реагує на металевий об'єкт. Блок управління правильно інтерпретує сигнал, який надходить від котушки, а також відповідає за управління та налаштування приладу.

Як тільки металевий предмет потрапляє в зону дії детектора, прилад видає характерний звук, тим самим сповіщаючи користувача про знахідку. Тон може переходити від низького звуку до вищого, це залежить від близькості до об'єкту і його величини. На екрані також присутня вся необхідна інформація, включаючи просунуті параметри, такі як: точна ідентифікація об'єкта, тип металу і його цінність, глибина залягання і т.д.

На що звернути увагу

Ефективний металошукач обов'язково має функцію дискримінації. З нею, пристрій буде відсікати сміттєві метали (бляшанки, пивні кришки) від цінних, сповіщаючи користувача тільки про останні. Режим роботи «Pinpoint» допомагає визначити точне місце розташування об'єкта в землі, що спрощує його розкопки. Ще одним важливим налаштуванням є баланс грунту. Він дозволяє налаштувати чутливість детектора, щоб знаходити цінні предмети в грунті з високою мінералізацією. Залежно від моделі металошукача, зустрічається ручна і автоматична настройка, а також заздалегідь задані параметри.

Для зручного перенесення, металошукач має розбірну конструкцію. Його вага грає важливу роль, легше - краще. Це безпосередньо впливає на втому користувача, особливо при тривалій роботі. Зустрічаються повністю герметичні пристрої, призначені для підводного пошуку. Деякі моделі комплектуються навушниками. Вони закритого типу, що дозволяє чуйно вловлювати кожен звуковий сигнал детектора, не дратуючи оточуючих людей.

На якій глибині може шукати об'єкти

Глибина виявлення металу є однією з визначальних характеристик, вона багато в чому залежить від частоти роботи детектора. Низька частота роботи (5-7 кГц) найкраще підійде для визначення великих предметів на великій глибині, проте дрібні, ближче до поверхні землі, він не побачить. Висока частота (18-100 кГц) використовується для пошуку монет, золотих самородків і інших дрібних предметів.

Глибинний металошукач зазвичай використовує концентричний (моно) тип котушки. Інший тип, Double-D, працює на меншій глибині, зате з помітно більшою площею, така котушка ефективна при роботі з високомінералізованим грунтом.

Глибина виявлення об'єктів вкаже, наскільки ефективний металошукач. Чим вона більше, тим краще.

В середньому прилад бачить монету або метал в грунті на глибині 30-35 см. Інші моделі можуть виявити скарби і золото на глибині більше метра і навіть під водою.

Як робоча частота впливає на глибину пошуку металошукача

Чим вище частота, тим краще металошукач бачить золото, срібло і інші дрібні цілі. Чим частота менша, тим глибше прилад бачить великі цілі і стає слабо чутливим до дрібних.

Прилади з частотою близько 2,5 кГц - малочутливі. Вони зможуть знайти тільки великі металеві предмети, які знаходяться під землею. Монети, камені або інші метали прилади не виявлять.

Частота ближче до 7-8 кГц для металошукача краще, але все ще недостатня для серйозних пошукових операцій. Максимальна глибина - до метра. Прилад зможе знайти великі предмети на великій глибині, а маленькі і середні не помітить навіть на поверхні. Більшість виробників випускають прилади саме на 7 кГц.

За допомогою апарату з частотою 10-20 кГц проводять серйозні пошукові операції. Такий прилад може виявити що завгодно і на різній глибині. Він коштує дорого, але швидко окупається, якщо використовувати його регулярно.

Які метали може шукати

Металошукачі можуть виявляти тільки певні види металів, наприклад тільки кольорові або тільки чорні.

Існують металошукачі з декількома режимами роботи. Наприклад, при одному режимі вони реагують тільки на чорний метал, а при іншому - відсікають весь чорний метал і реагують тільки на кольоровий. Режими роботи залежать від конкретної моделі.

Корисна функція в металошукачі - баланс грунту. З його допомогою можна налаштувати пошук в високомінералізованому грунті, тоді в інструмента при роботі буде менше перешкод.

Скільки важить пристрій

Під час пошукових робіт прилад потрібно постійно тримати в руці. Від його ваги залежить, як довго можна буде працювати, не відчуваючи втоми.

Оптимальна вага - 1,2-1,5 кг. Прилади такої маси - з розряду середнього класу і вище.

Який тип живлення буває

У металошукачі буває кілька типів живлення: батарейки AA, крона, акумулятор.

Змінні елементи АА - звичайні батарейки або акумулятори, які можна заряджати. Варіант з батарейками більш витратний, тому що для роботи металошукача потрібно багато енергії.

Крона - це змінні елементи живлення, більш потужні, ніж батарейки AA. Є й такі, які можна заряджати як акумулятор. Залежно від моделі крона забезпечить час роботи від 16 до 24 годин.

Акумулятор - це вбудований елемент живлення від виробника приладу. Ємність і потужність у нього набагато вище, ніж у батарейок АА і крони. Мінус: його неможливо швидко замінити. Час роботи з таким акумулятором збільшується до 30 годин.

Час роботи може змінюватися в залежності від кількості елементів живлення.

На що потрібно звертати увагу при виборі металошукача

  • Яка глибина виявлення об'єкта.
  • Вид котушки.
  • Чи може пристрій відрізняти особливості ґрунту від потенційних об'єктів.
  • Чи вміє ігнорувати сміття.
  • Чи може пристрій визначати вид металу.
  • Яка вага пристрою.
  • Який тип живлення і яка тривалість безперервної роботи.
  • Чи є звукове та вібросупровід.
  • Чи є вхід для навушників і самі навушники.
  • Які доповнення є в моделі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хобі
В тему

Останні матеріали