Поради

Каша - 10 смачних рецептів

Каша - 10 смачних рецептів

Ваш малюк не любить кашу? Може, він просто не знайшов свою улюблену? Пропонуємо рецепти каш, які точно сподобаються дітям, і вони будуть просити їх приготувати знову і знову.

Рисовий пудинг з апельсином і родзинками

Урізноманітнити цей рецепт досить легко - можна додати в пудинг корицю, будь-які сухофрукти, хрусткі горішки, цедру лимона або лайма. Якщо рис став дуже густим, більше схожим на кашу, влийте ще молока або вершків. Замість солодкого вина відмінно підійде портвейн.

Інгредієнти (6 порцій):

  • рис - 120 г;
  • цукор - 150 г;
  • апельсин - ½ шт. ;
  • родзинки - 80 г;
  • вершкове масло - 60 г;
  • молоко - 250 мл;
  • вино червоне солодке - 100 мл;
  • кориця - ¼ ч. л.;
  • мускатний горіх мелений - 1 щіпка;

Рецепт приготування

  • Духовку попередньо розігріти до 200 ° С.
  • Рис всипати в каструлю, залити молоком так, щоб він був повністю в молоці, відварити до напівготовності і зняти з вогню.
  • Ізюм залити вином і дати постояти.
  • З апельсина зрізати ножем цедру і нарізати її тонкою стружкою.
  • Додати в каструлю з рисом родзинки разом з парою столових ложок вина, цедру апельсина, 2-3 ст. ложки цукру, мускатний горіх, корицю і все перемішати.
  • Невеликі керамічні формочки злегка змастити вершковим маслом, посипати дно і боки цукром, викласти рисову масу, додати по шматочку вершкового масла і посипати цукром.
  • Запікати в розігрітій духовці 20 хвилин, потім на кілька хвилин помістити під гриль для утворення рум'яної скоринки.

Кукурудзяна каша на молоці

Інгредієнти (3 порцій):

  • молоко - 300 мл;
  • кукурудзяна крупа - 100 г;
  • цукор - 2 ст. л.;
  • сіль - 2 щіпки;
  • цукор ванільний - за смаком;
  • вершкове масло - 25 г;

Рецепт приготування

  • У каструлю налийте воду. Всипте кукурудзяну крупу. Додайте цукор, сіль, доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, і варіть крупу в воді до тих пір, поки вода повністю не вбереться. Періодично помішуйте кашу.
  • Поступово вливайте молоко і розмішуйте кашу, не допускаючи сильного бурління.
  • Поступово крупа почне вбирати в себе і молоко. Головне - додавати його потроху і часто помішувати кашу ложкою або лопаткою.
  • Коли все молоко буде повністю додано, і каша стане однорідною, додайте вершкове масло.
  • Перемішайте кашу і на самому слабкому вогні уварюйте 10-15 хвилин. Потім залиште кашу на розігрітій плиті, щоб вона «дійшла» на залишковому теплі.
  • Подавайте до сніданку гарячою.

Манна каша з цукатами

Інгредієнти:

  • ½ ст. (110 г.) манної крупи;
  • 2 ст. (400 г.) молока;
  • 2 ч. л. цукру;
  • ½ ч. л. солі;
  • ½ ст. цукатів;
  • 1 г ваніліну;

Спосіб приготування

Розігрійте до кипіння молоко, додайте цукор, сіль і ванілін. Потім, помішуючи, засипайте крупу. Після крупи додаємо дрібно порізані цукати. Коли каша стане густою, зменште вогонь і варіть, помішуючи, 10-15 хвилин. Для маленьких діток краще варити 15 хвилин.

Якщо любите більш рідку кашу, то слід в приготуванні використовувати трохи більше молока, якщо густу - трохи довше варити.

Варто відзначити, що в манній каші не повинно бути грудок. Грудки можуть з'явитися через повільне додавання крупи в гарячу рідину.

Манна каша на яблучному соку

Інгредієнти:

  • 1 склянка яблучного соку;
  • 1 ст. ложка манної крупи;
  • 1/2 ст. ложки вершкового масла;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • 1/2 яйця;
  • 1 ст. ложка родзинок без кісток;
  • цедра від 1/2 лимона;

Спосіб приготування

Яблучний сік вилити в каструлю, довести до кипіння, після цього при постійному помішуванні всипати в нього манну крупу, потім подрібнену лимонну цедру, чисті родзинки і цукор.

Варити кашу на повільному вогні до готовності.

У готову манну кашу на яблучному соку вбити сире яйце, масу добре розмішати.

Манну кашу на яблучному соку подати до столу в гарячому або охолодженому вигляді, попередньо додавши в неї розтоплене вершкове масло.

В пшеничній крупі, з якої готується манна каша, міститься багато заліза і галію. І той, і інший елемент виконують в людському організмі важливу функцію кровотворення.

Гречана каша з халвою і фініками

Найпростіший рецепт швидкого сніданку для ласунів! Каша з гречаних пластівців з арабськими нотками у смаку, які надають халва і фініки! Підходить для посту.

Інгредієнти:

  • Пластівці гречані - 1/2 скл.;
  • Вода - 1 скл.;
  • Сіль - 1 щіпка;
  • Халва - 100 г.;
  • Фінік - 100 г.;
  • Мед - за смаком;

Рецепт приготування

  • Гречані пластівці залийте водою, додайте щіпку солі і варіть 5 хвилин. Потім вимкніть плиту та залиште ще на 1-2 хвилини, щоб каша "відпочила".
  • Тим часом промийте і наріжте фініки.
  • Халву натріть на тертці.
  • Змішайте готову кашу з халвою і фініками. Спробуйте на смак - халва і фініки досить солодкі, тому додатково не підсолоджуйте кашу. Але якщо є бажання - додайте додатково мед за смаком.
  • Ця каша приємно урізноманітнить сніданки, готується лічені хвилини і прекрасно може використовуватися в піст!

Гречка містить флавоніди, які надають протипухлинну дію, тим самим знижуючи ризик ракових захворювань.

Дитяча каша з фруктами

Інгредієнти:

  • 1 стакан вівсяних пластівців;
  • 1 стакан води;
  • 1 стакан молока;
  • 50 г сиру;
  • Банан - 1 шт.;
  • Яблука і груші - 100 г;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • Сіль;

Рецепт приготування

  • У киплячу воду всипте вівсяні пластівці, додайте сіль, цукор і варіть 5 хвилин.
  • Влийте гаряче молоко і варіть ще 10 хвилин.
  • У кашу додайте масло, сир і перемішайте.
  • Банани, яблука і груші наріжте скибочками і змішайте з кашею.

Пшоняна каша з гарбузом

Інгредієнти:

  • Гарбуз 250 г;
  • Пшоно 1 стакан;
  • Молоко 500 мл;
  • Цукор за смаком;
  • Сіль за смаком;
  • Кориця на смак;

Рецепт приготування

  • Гарбуз чистимо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками - не більше 1-2 см. Кладемо в каструлю, заливаємо водою - не сильно, щоб гарбуз ледве закривався водою. І варимо на середньому вогні протягом п'яти хвилин.
  • Потім додаємо пшоно і продовжуємо варити, періодично помішуючи, поки вся вода не вбереться в крупу. Гарбуз до цього часу вже стане м'яким, і кубики можна ложкою подрібнити прямо в каструлі (якщо вам більше подобається однорідна консистенція каші).
  • Виливаємо в нашу майбутню кашу склянку молока, зменшуємо вогонь до самого слабкого і продовжуємо варити, не перестаючи. Коли молоко наполовину зникне, додаємо решту, разом з цим додаємо цукор і сіль і продовжуємо варити, весь час помішуючи. На це піде ще хвилин 15-20, але варто запастися терпінням - чим довше і повільніше варимо кашу, тим смачнішою вона в підсумку вийде.
  • Останні кілька хвилин можна довести в духовці, так каша буде тільки смачніше!
  • Не переживайте, якщо каша спочатку здасться занадто рідкою. Їй потрібно дати настоятися - для цього накриваємо каструлю кришкою і загортаємо в рушник, а краще в кілька. 20-30 хвилин каша повинна постояти, від цього її смак суттєво покращиться. І тільки тепер можна подавати кашу на стіл, попередньо посипавши меленою корицею.

Вівсяна каша з полуницею

Інгредієнти:

  • Вівсяні пластівці – 75 г.;
  • Вівсяне молоко - 250 мл.;
  • Полуниця - 100 г (80 г. - для соусу, 20 г. - для прикраси);
  • Фініки - 5 шт.;
    Ванільний сироп - 1-2 краплі;

Рецепт приготування

  • Поставте каструлю з вівсяним молоком на середній вогонь, доведіть до кипіння.
  • Додайте вівсяні пластівці і ванільний сироп, варіть кашу 10 хвилин.
  • Подрібніть блендером полуницю і фініки до стану однорідного пюре.
  • Викладіть кашу в тарілку, зверху полийте полуничним соусом і додайте пару порізаних ягід полуниці.

Гарбузова каша з рисом

Інгредієнти ( 2порції ):

  • 300 г. сирого гарбуза;
  • половина склянки (100 г.) сухого рису;
  • 30 г. вершкового масла;
  • 2 ст.л. родзинок;
  • 1 ст.л. цукру;
  • 1/3 лимона;
  • маленька щіпка солі;

Інструкція приготування

  • Гарбуз очистити від шкірки і насіння, натерти на великій тертці.
  • Верхній жовтий шар шкірки лимона натерти на дрібній тертці - потрібно отримати трошки цедри. Цедра - це саме тонкий жовтий шар шкірки, білу частину натирати не слід - вона дає гіркоту.
  • У каструлю додати гарбуз і промиті родзинки.
  • До гарбуза додати масло, цукор (1 ст.л.) і маленьку щіпку солі.
  • Перемішати і протушкувати 5 хвилин на середньому вогні. Масло має повністю розтанути. Воду додавати не потрібно - в гарбузі достатньо рідини.
  • Всипати рис, перемішати.
  • Додати холодну воду в пропорції до обсягу рису 1: 3, тобто якщо взяти половину склянки рису, то води необхідно долити півтори склянки.
  • Довести до кипіння і варити під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин.
  • Через 30 хвилин додати цедру і 1 ст.л. лимонного соку. Перемішати. Зняти з вогню і дати гарбузовій каші постояти 5-10 хвилин під кришкою.

Рисова каша з бананом

Інгредієнти:

  • Рис - 120 г;
  • Молоко - 200 мл.
  • Цукор - 2 ч.л.
  • Сіль - 0,25 ч.л.
  • Банан - 1 шт.
  • Прянощі (за смаком): кориця, гвоздика.

Солодку рисову кашу їдять із задоволенням не тільки дітки, але дорослі. Рис краще взяти круглозернистий, і попередньо відварити крупу до напівготовності у воді.

Інструкція приготування

  • Знадобляться рис, молоко, вода, прянощі за смаком, сіль, цукор, банан і вершкове масло для подачі.
  • Рис промити. Промивати слід до тих пір, поки вода не стане прозорою. Замочити у воді хвилин на 20, потім воду злити. Долити свіжу холодну воду і відварити рис до напівготовності.
  • Молоко прогріти з корицею і гвоздикою. Процідити.
  • Довести молоко до кипіння, посолити. Додати рис. Як тільки закипить, додати цукор. Закрити кришкою і варити кашу на повільному вогні. Кришку краще не відкривати. Після закінчення 10 хвилин перемішати, вимкнути вогонь, закрити каструлю кришкою і дати настоятися ще хвилин 10.
  • Додати натертий банан.
  • Добре перемішати і подавати до столу.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: рецепти
В тему