Поради

Як вибрати хлібопічку: практичні поради

Як вибрати хлібопічку: практичні поради

Домашня випічка… Що може бути кращим для любителів хлібних виробів? Особливо тепер, коли на приготування випічки не потрібно затрачати багато часу і сил. Тай навіщо, якщо все це за вас зробить хлібопіч.

Не потрібно місити тісто, а просто закласти у відерце пристрою для випікання потрібні складники, вибрати необхідну програму і нажати кнопку старту. Вуаля, за якихось 3 години ми зможете куштувати свіжий і неймовірно смачний хліб.

Однак, щоб вибрати хлібопіч, яка підійде саме вас, потрібно врахувати її основні параметри, адже кожна модель інша, різна її потужність, режими роботи, форма та вага спеченого нею хліба.

Основні параметри роботи хлібопічки

Вибрати доступну та економну модель серед різноманіття девайсів буває непросто. Тому варто звернути увагу на важливі параметри хлібопічки, щоб вибрати ту модель, випічка якої буде смачною, пухкою і не займе багато часу.

Отже, насамперед, щоб вибрати модель хлібопічки треба врахувати:

Потужність хлібопічки

Основний параметр хлібопічки, від якого залежить час випікання хліба, вага випічки та скільки електроенергії витрачає модель. Тут необхідно запам’ятати декілька безвідмовних законів:

  • чим більша потужність хлібопічки, тим швидше випікається хліб;
  • хлібопічка, у якої висока потужність, споживає більше електрики;
  • вага випічки сягає 1 кг - вигідніше вибрати хлібопіч, потужність якої вище 800 кВт;
  • для випікання хліба, вага якого – 0,5 кг чи менше, то достатньо вибрати хлібопіч, потужність якої – 600 кВт;
  • компактна хлібопіч на приготування хліба затрачає більше 4 годин, середня та габаритна – до 3 годин;
  • чим вища потужність хлібопічки, тим модель має більше програм і вищу ціну;
  • щоб добре замісити тісто з житньої муки, компактна хлібопіч може й не справитися, а от девайс, потужність якого сягає 800 кВт, цілком.

Як вибрати хлібопіч?
Як вибрати хлібопіч?

І, наостанок, слід зауважити, що середня хлібопіч, яка випікає хліб 3 години двічі на тиждень, за рік може спожити до 150 кВт електроенергії.

Число лопаток

Зазвичай модель хлібопічки має одну, або дві лопатки, які встановлені у відерце девайсу. Яку модель вибрати залежить від того, скільки хліба ви будете випікати.

Для хліба, вага якого не перевищує кілограма, достатньо хлібопіч з одною лопаткою. Коли вага випічки більше 1 кг, то тільки хлібопіч з двома лопатками, бо слабша модель не зможе добре вимісити тісто.

Модель з двома лопатками добре вимішує тісто буль-якого типу, за умови, що лопатки розташовані паралельно одна одній.

Вага випічки

Це один важливий параметр хлібопічки, який залежить від того, скільки готового хліба споживає ваша сім’я. Якщо в середньому одна людина в день споживає 300 гр хліба, то доцільніше вибрати модель, відерце якої вміщує тісто для випікання хліба вагою пів кілограма. Для цього підійдуть компактні або середні моделі.

Така ж модель ідеально підійде для сім’ї із трьох осіб. Для більшої кількості людей практичніше вибрати потужнішу хлібопічку, вага випічка якої перевищує кілограм.

Хоча у габаритній і можна спекти хліб, вага якого нижча від зазначеної, однак, на думку експертів, це може нашкодити девайсу, тому не знаю, чи розумно так ризикувати.

Різноманітність програм

Важливо враховувати кількість програм, доступних для хлібопічки. Найновіша модель може мати близько 20 програм і випічка – це лише одна з її опцій. Така хлібопіч варить супи, йогурти, джеми, гарячі страви та хліб буль-якого ґатунку.

Найпростіша модель може мати 3 програми і обмежитися тим, що місить та випікає тісто.

Яка хлібопічка краща
Яка хлібопічка краща

Найбільш представлені програми хлібопічки:

  • Програма стандартного режиму – тісто замішується та випікається протягом 4, а той більше годин;
  • Програма «Французький батон» - випічка, що нагадує багет із рум’яною скоринкою;
  • Швидка програма – тісто випікається удвічі швидше стандартного режиму, хоча випічка втрачає при цьому потрібно м’якість та пишність;
  • Піца – програма, де замішується прісне тісто для піци чи вареників, але не випікається;
  • Програма «Солодкий хліб» - замішується, інколи навіть випікається тісто для солодких мучних виробів, таких як кекси, торти тощо.

Отже, коли вас цікавить не лише випічка, сміливо обирайте модель з великою кількістю програм.

Матеріал і дизайн хлібопічки

Вони не такі важливі, з практичної точки зору, як потужність девайсу, однак і їх треба враховувати при виборі надійної та естетичної моделі хлібопічки на кухню.

Зазвичай хлібопічки виготовляють з нержавіючого металу або пластику. Однак модель з металу важка і потребує ретельного догляду, модель з пластику – легка, але недовговічна, яка боїться подряпин та ударів.

Щодо дизайну, то виріб моделей обмежений. Форма хлібопічки може бути як горизонтальною чи вертикальною, так і округлою. Тому можна побачити такі форми девайсів: невисокі округлі, високі прямокутні, що ідеальні для випічки французького батона. 

Якщо на кухні місця вдосталь, то оберіть більшу модель, плануєте хлібопіч ховати в шафу, то зручніше вибрати модель з ручкою.

Коли для вас принципово вибрати надійну модель, то слід оглянути її відерце, тобто яка у нього форма, з якого матеріалу виготовлений.

Отже, що треба знати про відерце девайсу:

  • виготовляють відерце зазвичай з нержавіючої сталі або алюмінію, зовнішня форма натомість з антипригарним покриттям, таким як тефлон;
  • покриття відерця, де міститься тісто і печеться хліб, як і його форма, має бути рівним, товстим, без подряпин чи інших пошкоджень;
  • відерце з алюмінію – легке, але недовговічне, відерце зі сталі – довговічне, важке і значне дорожче ніж відерце з алюмінію;
  • відерце для тіста повинно легко вставлятися і без проблем вийматися з хлібопічки;
  • відерце, як і його форма, можуть бути різними: від круглої до подовгастої, від низької до високої;
  • чим кругліша форма відерця, тим якісніше вимішується тісто і легше дістається хліб;
  • щоб відерце, де замішується тісто, не створювало шуму, його форма повинна міцно кріпитися до основи.

Корисні опції хлібопічки

Окрім стандартних програм виробники моделей хлібопічки пропонують додаткові програми, що полегшують експлуатацію девайсів. Однак такі варіанти техніки значно дорожчі.

Хлібопіч на кухню
Хлібопіч на кухню

Отож, виробники додають такі опції до стандартних програм хлібопічки:

  • оглядове вікно, де можна слідкувати за тим, як тісто стає випічкою, однак через нього нерідко втікає тепло і рідко утворюється хрустка скоринка;
  • диспенсер, завдяки якого можна збагатити тісто цілими не подрібненими добавками автоматично, не відкриваючи дверцят девайсу, що згубно впливає на ріст на випікання тіста;
  • програма підтримки температури, яка гарантує, що свіжа випічка протягом не менше 3 годин залишатиметься теплою;
  • програма зі створення скоринки – підходить для виготовлення білого типу хліба та запашної випічки;
  • автоматичне вимкнення, хлібопічка перестає працювати, коли випічка готова;
  • програма збереження налаштування – стрибок чи вимкнення електроенергії не впливає на режим роботи девайсу;
  • відтермінування старту, коли тісто готується та випікається тоді, коли потрібно людині, незалежно від того, коли було закладено складники хліба. Цей період може тривати від 3 аж до 15 годин;
  • програма захисту від дітей, коли автоматично блокуються кришка або панель керування.

Ці додаткові програми впливають на вартість хлібопічки.

Виробник техніки

Щоб вибрати якісну і надійну модель хлібопічки, зверніть увагу і на виробників техніки. Надійніше, звісно, купувати продукцію відомих виробників, які вже давно на ринку побутової техніки та чудово себе зарекомендували.

Безперечними лідерами серед виробників різних моделей хліб опічок і досі залишаються компанії Panasonic, Gorenje, Kenwood Limited та Moulinex.

Чому варто вибрати хлібопічку цих виробників?

  • кожна їхня модель оснащена важливими програмами;
  • потужність моделей класу А забезпечує високий рівень енергозбереження;
  • матеріал виготовлення форми девайсу високоякісний;
  • кожне відерце міцно кріпиться до основи і не шумить, коли міситься тісто;
  • форма відерця відповідає дизайну хлібопічки;
  • високий термін гарантії;
  • деталі для ремонту легкодоступні.

Щоправда така техніка обійдеться значно дорожче, ніж продукція інших виробників, бо тут доведеться заплатити і за самий бренд.

Останнім часом покупці надають перевагу продукції таких компаній, як Dex, Zelmer, нерідко Liberton та Mystery. Цьому є просте пояснення:

  • чималий вибір представлених моделей на ринку;
  • доступні прийнятні ціни;
  • функціональність виробів не поступається брендовим аналогам;
  • естетичний дизайн.

Однак, лагодити такі хлібопічки не дуже зручно, бо доведеться попотіти у пошуках професійних сервісних центрів.

Поради щодо вибору хлібопічки

Як вибрати хлібопічку - поради
Як вибрати хлібопічку - поради

Щоб вибрати надійну хлібопічку слід пам’ятати, що:

  • обирайте модель з разрахунку ваги спеченого хліба. Так, для сім’ї з чотирьох осіб підійте хлібопічка, яка зможе випікати до півтора кілограма хліба;
  • коли ви початківець, то вам буде достатньо техніки із 7 чи 12 програмами, якщо ви аз випічки, то практичніше вибрати хлібопіч, що має до 20 програм;
  • велика модель печі, потужність якої сягає 800 Вт, оснащена додатковими програмами і економить час для приготування випічки (процес займе не більше 3 годин), компактна модель таким не похвалиться;
  • відерце – слабке місце будь-якого девайсу, тому треба потурбуватися і завчасно знайти центр сервісу, де можна без проблем замінити відерце, адже форма його має бути такою ж;
  • відерце з алюмінію – дешевше, зі сталі – дорожче;
  • випічка у круглому відерці пропікається краще;
  • перевірте відерце та лопатки на наявність якісного покриття з тефлону;
  • корпус хлібопічки зі сталі – дорогий, але міцний, з пластику – дешевший, але нестійкий до пошкоджень;
  • вигідно, коли кришка хлібопічки знімається та має оглядове вікно, а диспенсер встановлений виробником;
  • модель, форма якої нагадує квадрат – компактніша, швидше впишеться в будь-який інтер’єр кухні, легше зберігається;
  • рівень шуму хлібопічки не повинен перевищувати 60 Дб;
  • модель з механічною системою управління надійніша від сенсорної, з освітленням практичніша від монохромної;
  • щоб уникнути наслідків від стрибків чи вимкнення електрики краще вибрати модель з додатковою програмою збереження налаштування, деякі варіанти техніки можуть зберігати пам’ять від 5 хвилин до цілої години.

Отже, щоб вибрати надійну хлібопічку для дому варто врахувати чимало нюансів. Вибір хлібопічки повинен бути свідомим і зручним для вас, адже хлібопіч – дороговартісна техніка, що обирається не на один рік. Яку модель вибрати залежить тільки від ваших уподобань, фінансових можливостей та мети, заради якої ви купуєте таку техніку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кухня
В тему

Останні матеріали