Поради

Чоловічі ревнощі: ознаки, причини, поради для жінок

Чоловічі ревнощі: ознаки, причини, поради для жінок

Наскільки гармонійними та довірливими не були б стосунки у вашій парі, проте іноді спалахи ревнощів трапляються у кожного з нас. Часто це буває без особливих на те причин, в інших випадках на таку поведінку впливають цілком конкретні факти. Проте у суспільстві заведено вважати, що таке явище, як ревнощі - суто жіноча модель поведінки. Але повірте, чоловіки, попри більшу стриманість в почуттях, ревнують не менше, а інколи навіть й сильніше за жіночу стать.

«Жінка рідко пробачає чоловікові ревнощі але ніколи не пробачає їхню відсутність», - говорила французька письменниця Колетт. Але що робити, коли ревнощі стають манією?

Психологія чоловічих ревнощів

Отож, чоловікам ревнувати свою половинку так само властиво, як і жінкам. Втім слід розрізняти здорові ревнощі від тих, які переростають в патологічні та нав’язливі думки. Наприклад, чоловік жартома ревнує свою жінку до спільного знайомого чи друга. Це є нормальним, і більш того, якщо чоловік сам каже дружині, що ні в чому її не підозрює, то це ознака його вірності, довіри та адекватного сприйняття ситуації.

Але іноді почуття та нав’язливі думки можуть призвести до другого типу ревнощів. Чоловік починає ревнувати вас буквально до кожного, ставить вам дивні питання, намагається читати ваші переписки або навіть слідкувати за вами. В такому разі не слід одразу бурхливо з’ясовувати стосунки: така поведінка може бути наслідком багатьох причин, які можуть бути узагалі не пов’язані із вашим подружнім життям. Що саме треба знати кожній жінці та дружині про чоловічі ревнощі? Ми дамо вам якомога більш розлогу відповідь.

Причини чоловічих ревнощів

Чоловіча психологія загалом дещо відмінна від того, як влаштована жіноча. Багатьом чоловікам притаманні стриманість та холодність в емоціях. Але слід розуміти, що вони також кохають вас та мають великий спектр почуттів. На те, як вони проявляють свої почуття, впливаєте не лише ви, а й безліч сторонніх факторів.

Те саме стосується й ревнощів. Чоловік ревнує свою дружину не лише тому, що підозрює її у невірності. Психологи стверджують, що для кожного вони є індивідуальними. Виявити справжній корінь проблеми та знайти шляхи рішення можна лише після консультації зі спеціалістом. Проте, все ж є список основних факторів, через які чоловік може ревнувати свою жінку:

  • Невпевненість у собі та своїх силах
  • Низька самооцінка
  • Психологічні травми, травми дитинства
  • Негативний досвід у попередніх стосунках
  • Гіпертрофоване почуття влади над жінкою, деспотизм
  • Провокативна поведінка дружини

Саме ці пункти є основними та найбільш частими збудниками ревнощів у чоловіка. Кожен з них має певний бекграунд за собою.

Невпевненість у собі

Далеко не всі чоловіки впевнені у собі на всі сто відсотків. Це виявляється не лише у поведінці та прийнятті важливих рішень. Загалом, такі чоловіки набагато більше схильні до ревнощів та підозр аніж ті, які впевнені у собі. Це спричинено тим, що така особистість в цілому легко піддається сумнівам. Навіть легкий флірт або зустріч в кафе з другом для нього стає вагомою причиною для хвилювання. Таких чоловіків можна зрозуміти: вони невпевнені в тому, що зможуть втримати вас поряд із собою.

Ваш обранець не обов’язково буде сумніватися в щирості ваших почуттів до нього. Скоріше навпаки, в нього з’являться нав’язливі ідеї стосовно тощо, що його почуття недостатньо сильні та ніжні, аби ви з ним залишались. Якщо дружина помічає подібне за своїм чоловіком, то слід поговорити з ним відверто та, можливо, відвідати сімейного психолога.

Низька самооцінка

Насправді цей фактор дотичний до попереднього, але все ж, між ними є відмінності. Чоловіки з заниженою самооцінкою загалом рідко вбачають стабільність у будь-яких стосунках. Вони схильні накручувати себе, брати всю провину на себе, вбачати себе як причину всіх негараздів. Так само відбувається і з почуттями.

Якщо чоловік з низькою самооцінкою ревнує свою дружину, то він може цього навіть не виявляти візуально. Попри нормальні стосунки зі своєю жінкою, його психологічний стан може бути дуже пригніченим та погіршуватися. Іноді це навіть здатне викликати депресію. Тож якщо дружина помічає, що її чоловік змінився в поведінці, різко або байдуже реагує, то слід виявити причину цього і підтримати свого обранця.

Психологічні травми

Психологічні травми є одними з найсерйозніших чинників, які можуть зумовлювати ревнощі в чоловіка. Психологи кажуть, що це можуть бути будь-які події, які трапилися у житті людини та стали для неї шоковими. Психологічні травми можуть роками тягнутися за людиною, і не дозволяти їй жити повноцінним життям.

В тому числі, багато з таких травм беруть свій початок у дитинстві. Наприклад, трапляються ситуації, коли в дитинстві ми отримуємо недостатньо любові, уваги та тепла з боку батьків. Чоловік з такою травмою може цього навіть не усвідомлювати, але на підсвідомому рівні, він не може цілком довіряти у стосунках. Він віддає вам свою любов, так само, як колись віддавав батькам, але його підсвідомість рефлекторно розуміє, що не отримає того самого на замін. Поведінка такого чоловіка може бути дуже дивною, він може сильно вас ревнувати, хоча його почуття щирі та справжні. Це доволі серйозна психологічна проблема, яку, безумовно, необхідно вирішувати разом з психологом.

Крім того, у чоловіка може бути негативний досвід зради у попередніх стосунках. Це не лише боляче та залишає гіркий слід на все життя, але й доволі важко. Не всі люди здатні швидко забути попередні стосунки та перемикнутися на нові. Така проблема характерна для тих чоловіків, які патологічно бояться зради та відкрито ревнують свою дружину навіть на публіці. Обранець просто навчений гірким досвідом попередніх стосунків, та боїться знову втратити кохання. Проте, якщо ваші почуття справжні, то це не стане вам на заваді. Такі чоловіки надмірно ревниві, як правило, лише перший час вашого подружнього життя.

Надмірна владність та деспотизм

Очевидно, найгірша причина ревнощів з боку чоловіка. На превеликий жаль, не всі з нас наділені м’якими та співчутливими характерами. Деякі чоловіки люблять владу і вважають вас своєю «власністю» у буквальному сенсі цього слова. В таких стосунках деспотична поведінка чоловіка до жінки виражається безліччю заборон та правил. Наприклад, відомі випадки, коли чоловік забороняв своїй дружині підтримувати дружні зв’язки з особами чоловічої статі, працювати на роботі в якості підлеглої у шефа-чоловіка, тощо. Така модель поведінки, безумовно, є руйнівною для стосунків. Деспотичний чоловік не лише обмежує свободу жінки, але й постійно ставить під сумнів її почуття та наміри. Це негативно позначається на самооцінці та внутрішньому стані самої жінки.

Інколи ревнощі у владних чоловіків можуть доходити до свого апогею. Це може означати багато що: ваш чоловік читає ваші переписки, і не лише з іншими чоловіками, а навіть з кращими подругами; намагається за вами слідкувати та постійно пред’являє звинувачення у невірності та флірті з іншими; не дозволяє жінці працювати та виходити з дому без його супроводу. В такому випадку слід серйозно задуматися над тим, чи слід продовжувати життя з такою людиною. Найголовніше у стосунках кожного чоловіка та жінки - це взаємна довіра. Якщо вона абсолютно відсутня з боку чоловіка, до того ж, без об’єктивних на те причин, то це серйозний сигнал до того, щоб взяти паузу у стосунках або взагалі їх закінчити.

Провокативна поведінка з боку дружини

Попри все, слід визнати очевидну для багатьох річ: іноді джерелом ревнощів чоловіка може бути й сама жінка. Іноді жінки спеціально фліртують з іншими чоловіками, або навіть його друзями, з метою «подразнити» свого обранця та заставити його «трохи» приревнувати. Така поведінка з боку жінки може дуже легко перетнути межу в очах чоловіка, для якого це незрозуміло. Навіть після того, як жінка зізнається чоловікові в тому, що просто хотіла змусити його ревнувати, він може не припинити цього робити. Що ж робити в такій ситуації?

Звісно, не слід навмисне фліртувати з усіма та змушувати свого чоловіка ревнувати вас. Якщо вам не вистачає гостроти у стосунках, то є безліч інших виходів: спробувати екстремальні види спорту вдвох, поїхати в подорож до нової країни, влаштувати оригінальне побачення, тощо. Це не лише посилить ваші почуття, а й ще більше їх скріпить, і для ревнощів точно не залишиться місця.

Як проявляються ревнощі в чоловіків?

Як ми вже казали, натура чоловіків відмінна від жіночої в деяких аспектах. Для чоловіків в цілому не характерно ділитися своїми ревнощами зі своїми друзями, знайомими та батьками. Скоріше за все, про його підозри буде знати лише його ліпший друг. Жінки навпаки, частіше схильні до того, щоб ділитися переживаннями та ревнощами з подругами, мамою чи сестрою. Також жінки часто питають поради, що саме слід зробити у такій ситуації, у той час як чоловіки переважно самі над цим думають.

Якими б сильними та щирими не були ваші почуття, як довго ви б не перебували в шлюбі, проте не кожен чоловік здатен першим поговорити про свої ревнощі з дружиною. Мають вони підстави чи ні, але це доволі складна та неприємна тема. В такій ситуації важливо підтримувати свого обранця та відверто з ним говорити. Не менш важливо - вислуховувати свого чоловіка.

В деяких чоловіків ці почуття виявляються інакше. Вони навпаки, починають вам приділяти дуже багато уваги, завжди намагаються чимось вразити, оскільки думають, що вже нецікаві для вас. Дружині в такому випадку слід показати чоловікові, що її почуття такі само чисті та справжні, якими були на початку стосунків.

Поради психолога

Ревнощі у чоловіка складаються з егоїзму, доведеного до чортиків, з самолюбства, захопленого зненацька, і роздратованого помилкового марнославства. (О. Бальзак)

Ревнощі - це те, що трапляється з багатьма людьми, незалежно від віку та статі. Психологи в цілому зосереджують увагу на тому, що гармонійні стосунки - це двосторонній процес. Тобто, чоловік та дружина виступають як одне ціле. Необхідно підтримувати одне одного у будь-яких життєвих ситуаціях, відверто розмовляти на хвилюючі теми, та не соромитися неприємних тем. Якщо ви обговорите ваші переживання та виявите причину ревнощів зараз, то ваші стосунки нормалізуються та будуть гармонійними. Проте якщо не чіпати ці теми, ваш обранець може подумати, що ви їх оминаєте, бо вам є що приховувати.

Не менш важливо й те, що чоловік має сам усвідомлювати свої недоліки й чому він вам ревнує. У цьому йому можете допомогти ви та сімейний психолог. Якщо він це зрозуміє і знайде з вами контакт, то буде намагатися виправитися. Але ні в якому разі не діліться своїми переживаннями у формі звинувачень.

На поведінку чоловіка також впливають точки дотику з його дружиною. Якщо ви проводите багато часу разом, у вас є спільні захоплення, ви любите мандрувати разом, займатися спортом або ходити в кіно - ваші почуття будуть довго та яскраво палати, і ні в кого не буде сумнівів та ревнощів. І навпаки, якщо ви занадто багато уваги приділяєте іншим речам, а про чоловіка забуваєте, то він може почати вас ревнувати, бути невпевненим у собі, тощо.

Одну річ слід подружжям слід пам’ятати напевне: саме взаємна довіра - це та міцна основа, на якій будуються ваші стосунки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: стосунки, кохання, психологія
В тему