Поради

Як економити воду вдома: ефективні способи

Як економити воду вдома: ефективні способи

Сумлінні громадяни або ті люди, які хочуть зберегти гроші, задумуються, як економити воду в квартирі, щоб не сильно змінювати своє звичне життя. Насправді маленькі кроки у бік усвідомленого споживання ресурсів здатні значно вплинути як на рахунок за комунальні послуги, так й на екологію в цілому.

Вода та енергія пов’язані між собою. Для переміщення, нагрівання та обробки води потрібна вода для отримання енергії (електроенергія та транспортне паливо). Коли ви економите енергію, ви також економите воду.

Чому важливо економити воду

Збереження води стало важливим у всіх регіонах. Це тому, що наші водні ресурси обмежені та з кожним роком стають меншими. Окрім економії коштів на рахунку за комунальні послуги, збереження води допомагає запобігти забрудненню води поблизу озер, річок та місцевих вододілів. Збереження води також може продовжити життя септичної системи за рахунок зменшення насичення ґрунту та зменшення забруднення через протікання. Перевантаження міських каналізаційних систем також може спричинити надходження неочищених стічних вод до озер та річок. Чим менша кількість води, що протікає через ці системи, тим менша ймовірність забруднення. запобігає викидам парникових газів, пов'язаних з очищенням та розподіленням води.

Щоб врятувати планету та зменшити рахунок води, ми зібрали десять порад, які допоможуть вам зробити перші кроки для створення більш ефективного використання води.

Способи економії води у побуті

Економія води стає все більшою турботою не тільки для фермерів, але й для всіх у всьому світі. Незалежно від того, ви виробник чи ні, у вашому повсякденному житті ви можете внести кілька змін, які матимуть велике значення, коли справа стосується економії води. Справді, старі звички важко порушити, а адаптація до нового, свідомого для води способу життя спочатку може бути складною. Але чим довше ви будете дотримуватися нового плану, тим легше він стане. З часом такі речі, як миття посуду в тазі або відключення води під час гоління, стануть другою природою. І коли ви звикнете до нових, нижчих рахунків за комунальні послуги, ви здивовано похитаєте головою від усіх грошей, які ви витрачали на спуск води.

Установка лічильників

Водомір - це простий прилад, встановлений на трубі подачі води, який вимірює точну кількість води, яку ви використовуєте у будинку, а не спираючись на розрахунки. Він записує кількість води, що проходить з магістральної труби прямо у будинок. Подібно до лічильника газу або електроенергії, він точно показує, скільки ви використовуєте. Компанія з водопостачання використовує показання з лічильника води, щоб розрахувати, скільки потрібно стягувати за послуги водопостачання та каналізації.

Встановлення лічильників - перший крок до економії води
Встановлення лічильників - перший крок до економії води

Водолічильники зазвичай безкоштовно встановлюються для побутових клієнтів та допомагають:

  • заощадити гроші;
  • відслідковувати споживання води;
  • знайти точкові витоки на трубопроводі.

Скорочення витрат на гарячу воду допоможе зменшити викиди вуглецю та зменшити ваші витрати на енергію. Використання холодної води замість гарячої не зменшує споживання води, але економить багато енергії.

Кран, що допомагає економити воду

Кухонний змішувач - ще одне хороше місце для установки аератора з низьким потоком. Зниження швидкості потоку означає, що якщо ви вживаєте менше води щоразу, коли миєте посуд. Деякі кухонні крани-аератори мають додаткові функції, такі як можливість перемикання між струменем і розпилювачем, або поворотний шар, який може направляти воду в будь-якому напрямку, що корисно для очищення раковини.

Спеціальна насадка на змішувач

Аератор - це як кільце з невеликим сітчастим екраном посередині. Встановлені на кінчику крана, аератори зменшують витрату води, додаючи у воду повітря (для наочності того, як це працює, наливайте воду через ситечко з дуже маленькими отворами). Незважаючи на те, що використовується менше води, аератори дозволяють тиску води залишатися майже однаковим. Установка аераторів - один з найдешевших способів економії води.

Економний душ з розпилювачем

Встановіть водозберігаючі душові кабіни, таймери для душу та аератори крана з низьким потоком. Один із способів зменшити використання води - вимкнути душ після намилювання, а потім увімкнути його для промивання. Чотирихвилинний душ використовує приблизно від 75 до 150 літрів води. Ви також можете встановити простий таймер для душу. Перехід на ефективну душову головку дозволить вам витрачати менше води, а це означає, що ви заощадите воду та зменшите рахунки.

Економія води в унітазі

Не використовуйте туалет як попільницю або смітник. Кожен раз, коли ви промиваєте недопалок чи інше дрібне сміття, ви витрачаєте літри води. Покладіть їх у сміття, а ще краще - переробіть. Покладіть пластикові пляшки або поплавковий підсилювач у ваш бачок. Щоб скоротити відходи води, покладіть всередину двох пластикових пляшок декілька сантиметрів піску або гальки. Наповніть пляшки водою, накрутіть кришки та покладіть їх у ваш унітаз, надійно подалі від робочих механізмів.

Сучасні системи з подвійним промиванням економлять величезну кількість води. Вони використовують лише 6 літрів - або 4 зі зменшеним потоком - набагато менше, ніж 13 літрів для кожного окремо взятого змиву.

Як економити воду в унітазі?
Як економити воду в унітазі?

Економія води на кухні

Не залишайте кран працювати, коли миєте фрукти та овочі. Працюючий кран щохвилини викачує від шести до 12 літрів води. Наповніть миску або мийку просто достатньою кількістю води. Для посуду також можна використовувати таз з чистою водою і за необхідності промивати тарілки та столові прибори під проточною водою після. Економія води на кухні при митті посуду дозволить зменшити кінцевий рахунок.

Економія води у ванній кімнаті

Кожну хвилину, яку ви проводите під сильним душем, витрачається до 17 літрів води. Залишаючи кран працювати при чищенні зубів ви збільшуєте до 10 літрів за хвилину. Немає необхідності тримати воду під час чищення зубів. Просто змочіть кисть та наповніть склянку для полоскання рота. Промийте бритву у мийці. Наповніть раковину кількома сантиметрами теплої води. Це промиє бритву так само добре, як й проточна вода з набагато меншим витратою води.

Сіра вода - це стічні води з душових, ванн та умивальників. При правильному поводженні його можна використовувати для промивання туалету, поливу садів та миття автомобілів, що допомагає зменшити споживання води більш ніж на третину.

Перевірте стан сантехніки

Один з найважливіших способів економії води в домашніх умовах - це знайти та виправити витоки сантехніки. Навіть невеликий витік може призвести до великих втрат води, якщо їх не встановити. Ізолюйте свої водопровідні труби. Утеплити водопровідні труби попередньо щілинною пінопластовою трубою легко й недорого. Ви отримаєте гарячу воду швидше плюс уникнете витрачання води під час нагрівання. Помістіть в ваш туалетний бак трохи харчового барвника. Якщо, не змиваючись, колір починає з’являтися в мисці протягом 30 хвилин, у вас є витік, який слід негайно відремонтувати. Більшість запасних частин недорогі та прості в установці.

Переконайтесь, що всі ваші трубопроводи та резервуари для води адекватно розміщені. У морозну погоду кількість тріщин труб може значно збільшитися. Якщо вам потрібна нова пральна машина, посудомийна машина або санвузол, подумайте про придбання тієї, яка зменшить ваше споживання води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: комунальні послуги
В тему