Поради

Як вибрати радіатор опалення у квартиру?

Як вибрати радіатор опалення у квартиру?

Вибір радіатора не такий вже й складний. Він повинен насамперед добре виконувати своє основне призначення, тобто забезпечувати обігрів приміщення, бути доступним за вартістю та мати привабливий зовнішній вигляд. Останнє, також важливо, оскільки його можна зробити додатковим елементом інтер’єру.

Сьогодні на ринку представлено безліч видів, тому щоб зрозуміти, який радіатор вибирати, необхідно оцінити переваги та недоліки усіх варіантів. Адже вони відрізняються між собою не лише формою, розміром та кольором, але й матеріалом.

Вибір радіатора в розрізі недоліків централізованого опалення

В багатоквартирних будинках здебільшого встановлено однотрубні системи опалення. В деяких випадках вони можуть бути й двотрубними, але трапляються рідше. Якщо говорити предметно, то перший варіант опалення являє собою вертикальні стоки, зверху та знизу яких приєднується пристрій опалення. Така “конструкція” наявна на кожному поверсі та в кожній квартирі.

Суттєвий мінус — нерівномірно розподілення тепла. Ті радіатори, що розташовані першими на шляху теплоносія, отримають максимум тепловіддачі, далі температура води стає нижчою. Річ у тому, що вода, яка проходить через систему, розбавляється уже відпрацьованою водою. Тиск знижується, а певна кількість домішок вже осідає в радіаторі та всередині стояка. Звідси й виникають такі поняття, як “недогрів” та “перегрів”.

Частково позбутися таких проблем у квартирі допоможуть батареї, подачу тепла в яких можна самостійно підкручувати. Виробник пропонує мешканцю квартири встановлювати оптимальну для себе температуру, при цьому заощаджуючи кошти на опалення.

Як підібрати радіатор опалення

При виборі радіаторів для квартири у багатоквартирного будинку врахуйте їхню теплову потужність. Прилад має витримувати тиск не менше ніж 12 Бар – це мінімальний показник робочого тиску, якій має бути у радіаторі для квартири.

Один із головних моментів – кількість секцій. Існує формула, що допоможе вирахувати необхідну кількість радіаторів залежно від площі. Кожні 2 м2 площі має «охоплювати» одна секція радіатора. Також слід врахувати, чи достатньо буде в помешканні сонячного світла та наскільки теплі стіни, і, власне, від цих показників корегувати кількість радіаторів.

Як вибрати радіатор для квартири?

Важливий показник – тепловіддача матеріалу, виготовлених із різних матеріалів. Наприклад, біметалеві радіатори стануть оптимальним варіантом, оскільки саме цей матеріал порівняно з іншими буде витримувати гідроудари. Крім того, вони мають підвищенні властивості до виникнення корозії та тривалий строк експлуатації.

Врахуйте технічні характеристики радіаторів. Чавунні сумісні з будь-яким типом трубопроводу, чого не скажеш про алюмінієві. Але, при цьому, вони громіздкі, повільно прогріваються та не дозволяють регулювати температуру. А алюмінієві, навпаки, оснащуються спеціальним датчиком зі шкалою температури — значить найкраще будуть обігрівати квартиру.

Види радіаторів опалення

Найбільш популярні сьогодні радіатори таких матеріалів:

  • чавун;
  • сталь;
  • алюміній;
  • біметал.

Кожен із цих типів має свої переваги та недоліки, щоб визначитися, які батареї опалення кращі, варто ознайомитися з технічними характеристиками та параметрами всіх типів радіаторів.

При виборі батареї врахуйте той факт, що кількість секцій, встановлених в ній, прямо пропорційна площі приміщення, в якому будуть встановлені радіатори.

Радіатори зі сталі

Радіатори, виготовлені зі сталі, є одним із найбільш популярних варіантів для міських квартир. Вони можуть бути 2 видів:

  • панельними;
  • трубчастими.

За типом конструкції сталеві радіатори можуть бути одно-, дво- або трирядною, в деяких моделях додають ребра жорсткості. Для підвищення експлуатаційних характеристик секції покривають кількома шарами спеціальної термостійкої емалі.

Вибір радіатора опалення може вирізнятися залежно від способу підключення. Сталеві батареї можуть бути нижніми, бічними або універсальними. Якщо ви вирішили придбати радіатор із термостатом, тоді варто обирати саме сталеву батарею із нижнім підключенням. В такому випадку на вбудований термостатний вентиль встановлюється термостат, за допомогою якого і регулюється подана температура. Суттєвим недоліком є вартість такої батареї. Вона коштує на чверть дорожче, аніж аналоговий пристрій з бічним оснащенням.

Стальні радіатори
Стальні радіатори

Переваги стальних радіаторів:

  • Мають високі експлуатаційні характеристики та тривалий строк експлуатації — до 25 років. Висока теплопровідність дозволяє матеріалу швидко нагріватися, що значною мірою прискорює обігрів квартири.
  • Проста конструкція, що складається з радіатора прямокутної форми (може бути різного розміру) та декількох з’єднувальних елементів.
  • Найдешевший варіант серед усіх радіаторів.

Саме такі характеристики дозволяють називати сталевий радіатор одним із найкращих варіантів для квартири. Потужність радіатора напряму залежить від кількості пластин та конвекторів. Тобто, якщо площа опалювальної квартири велика, для швидкого та якісного обігріву знадобиться встановлення більшої кількості секцій.

Мінуси

  • Бояться корозії, особливо коли на тривалий час з системи злита вода.
  • Висока чутливість до високого тиску та гідроударів, які часто виникають при централізованому опаленні.
  • Розраховані на невисокий тиск (робочий – 9 ат, максимум 12 – 13 ат).

Алюмінієві радіатори

Радіатори з алюмінію вирізняються універсальністю. Їхня конструкція складається з окремих секцій, при необхідності їм можна додавати.

Сучасний дизайн дозволяє вписати такі радіатори в будь-якій інтер’єр – виглядає досить органічно.

Переваги:

  • легка вага, що полегшує монтаж;
  • високі показники тепловіддачі — через велику площу поверхні та широкі труби радіатори швидко нагріваються, що допомагає швидше прогріти квартиру;
  • тривалий строк експлуатації – 15 – 20 років;
  • відносно невелика ціна.

Мінуси

У питанні “які батареї опалення кращі”, слід зазначити, що порівняно зі сталевими, алюмінієві радіатори мають меншу теплову потужність.

Серед недоліків – і неспроможність витримувати різки перепади тиску та чутливість до агресивного складу води, яка запускається при центральному опаленні. Інші мінуси:

  • вразливість до корозії;
  • необхідність видалення повітря, що накопичується в середині приладу.

Чавунні радіатори

Цей прилад цінується за надійність та практичність. Обравши його, ви не зіткнетеся з такими недоліком, як корозія, адже поверхня надійно захищена. Навіть якщо теплоносій, який буде використовуватися в системі, має низьку якість, на експлуатаційних характеристиках чавунного радіатора це не позначиться.

Чавунні радіатори
Чавунні радіатори

Наявні на ринку чавунні радіатори умовно діляться на 2 групи:

  • вироби радянського зразка;
  • дизайнерські моделі, відлиті в стилі модерн, ретро.

Відносно недорогі «гармошки» серії МС істотно програють будь-яким радіаторам за зовнішнім виглядом та використовуються переважно у виробничих приміщеннях.

Зовнішність сучасних ретрорадіаторів разюче відрізняється від радянських «гармошок». Красиві дизайнерські батареї різних виробників вирізняються габаритами, формою, кольором, потужністю та іншими параметрами.

Переваги:

  • довговічність — 50 років і більше;
  • витримують коливання тиску та температури;
  • стійкі до корозії, тому їх можна використовувати навіть у системах із теплоносієм не надто хорошої якості;
  • є можливість міняти кількість секцій.

Мінуси:

  • значна вага;
  • чутливість до ударів — чавун крихкий, розколюється від сильних ударів;
  • внутрішня поверхня батареї має велику жорсткість, що призводить до того, що на її поверхні утворюється осад від домішків, що є у складі води, тому з часом чавунні радіатори доведеться перефарбовувати;
  • відносно висока ціна — це стосується тільки дизайнерських радіаторів, прості чавунні батареї від виробника коштують недорого;
  • складність установки;
  • на прогрів металу витрачається багато енергії, але вони й остигають повільніше.

Якщо головною вимогою є висока швидкість прогрівання квартири, краще вибрати радіатори іншого типу. Але якщо ви хочете, щоб у квартирі було довгий час тепло, вибирайте чавунні радіатори. В них краща тепловіддача.

Біметалеві радіатори

Такий вид радіаторів порівняно новий, але вже завоював прихильність серед покупців. Може використовуватися як для централізованого, так і для автономного опалення.

Перший шар (внутрішній) такої батареї виготовлено зі сталі, другий (зовнішній) – з алюмінію. Таким чином виробнику вдалося отримати продукт, який швидко нагрівається та має високу теплопровідність.

Переваги:

  • здатність переносити високий робочий тиск;
  • має хороші експлуатаційні показники;
  • не піддаються корозії;
  • стійкий до гідравлічних ударів, якими «відрізняється» централізоване опалення, адже має високий рівень тепловіддачі.

Суттєвим недоліком біметалевих радіаторів є висока ціна. Але вона повністю виправдана відмінними експлуатаційними характеристиками радіатора. Тому, якщо ви думаєте, які батареї вибрати, придивіться саме до біметалевих варіантів. Вони найкраще підійдуть для міських квартир, адже біметалеві радіатори не лише стильні, надійні та довговічні, але й характеризуються високим рівнем тепловіддачі.

Які батареї вибрати: підсумки

Щоб вибрати найкращий радіатор, який би добре прогрівав квартиру і при цьому не змушував використовувати додаткові джерела тепла, слід перш за все підбирати його із врахуванням особливостей приміщення.

Якщо мова йде про квартиру в будинку з централізованим опаленням, краще обрати біметалевий або чавунний радіатор. Такі радіатори легко монтуються та витримують гідроудари, що підвищує їхній експлуатаційний рівень. Система рідше буде виходити з ладу, а самі прилади прослужать не один десяток років.

Якщо опалення автономне, зупиніть свій вибір на алюмінієвому радіаторі. Батареї опалення, які краще підійдуть для офісу або складського приміщення, — сталеві, вони допоможуть прогріти його максимально швидко та не будуть занадто дорого коштувати.

Крім того, врахуйте власні естетичні вподобання, адже батарея повинна бути непомітна та стати елементом інтер’єру. Сучасні варіанти радіаторів, представлені на полицях магазинів, дозволять обрати обладнання будь-якого кольору, форми та розміру, встановлювати його на будь-якому рівні стіни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: квартира, опалення
В тему