Поради

Як доглядати за шкірою після нанесення тату: табу на мило, воду та сонце

Як доглядати за шкірою після нанесення тату: табу на мило, воду та сонце

Татуювання – це чудова можливість виділитися з натовпу, продемонструвати свої життєві цінності та виразити індивідуальність. Але щоб не говорили, татуювання досить болюча та травматична процедура. Тому важливо знати, як доглядати за тату.

Що потрібно знати, перш ніж набити тату

Очевидно, що перед тим як зробити тату, приділіть достатньо часу вибору тату-майстра. Вивчіть його портфоліо і ознайомтеся з відгуками в Інтернеті. Довіряйте таку відповідальну роботу лише професіоналу. Адже знання про те, як доглядати за тату не матимуть сенсу, якщо лінії малюнку не чіткі, як часто буває, коли майстер не вміє «подавляти» вібрації машинки.

Перш ніж зробити тату, проконсультуйтесь з спеціалістом. Зокрема, хороший майстер повинен підняти наступні теми:

  • Як підготувати шкіру до татуювання;
  • Коли знімати плівку з тату;
  • Як доглядати за шкірою підчас загоєння рани, а це перші 10-14 днів;
  • Як правильно доглядати за шкірою в подальшому.

Важливо: Не можна робити тату при алергії на барвники, при шкірних захворюваннях, коли спостерігається низьке згортання крові, при застуді, діабеті, бронхіальній астмі, в період вагітності або годування груддю, а також у стані алкогольного сп’яніння.

Читайте також: Діагностика по нігтях: як виглядають хвороби серця, шлунку та крові на нігтях

Етапи догляд за тату

Роботу майстер розпочинає з дезінфікування. Больові відчуття – невід’ємний елемент нанесення тату, тому часто спеціалісти обробляють шкіру знеболювальними засобами. Після набивання малюнка на травмовану зону наносять дезінфікуючий гель, заспокійливий компрес, а потім покривають оброблену ділянку плівкою, яка захищає від травм. Часто використовують звичайну харчову плівку або волого-поглинаючу пелюшку з аптеки. Плівка фіксується пластиром.

Обгорнувши необхідну ділянку тіла, майстер повідомляє через скільки годин можна зняти плівку і приступати до обробки рани. Як правило, пелюшку не варто знімати протягом перших чотирьох-п’яти годин після нанесення тату, але все залежить від розміру зображення.

Татуювання – не косметична процедура. Голки ушкоджують верхній шар шкіри в різному ступені. Фактично це глибокі подряпини. Саме тому важливо знати, як доглядати за тату, адже від цього залежить не лише зовнішній вигляд малюнку, а і нормальне загоєння та здоров’я в цілому.

Якщо ви не хочете, щоб вже через тиждень після нанесення татуювання почався запальний процес, малюнок втратив чіткість обрисів, збляк або частково змінив колір, то дотримуйтесь вказаних нижче рекомендацій.

Читайте також: Фільми про виживання: подивишся і цінуватимеш свій затишний дім

Перший тиждень догляду за тату

Швидке та успішне загоєння рани – це 50% роботи майстра та 50% вашої самовіддачі. У перші дні шкіра потребує особливо дбайливого догляду.

Найкраще після нанесення тату кілька днів провести вдома. Як це стосується теми «Як доглядати за тату»? В цей період татуювання найбільш вразливе до сонячного світла. До того ж важливо не допустити потрапляння інфекції в кров, а для цього потрібно правильно і своєчасно обробляти поверхню. Та й існує великий ризик пошкодження малюнка навіть від простого тертя шкіри з одягом. Ті, хто робив тату неодноразово, твердять, що тиждень спокійного і розміреного життя гарантує якісне загоєння і подальший привабливий зовнішній вигляд тату.

Розглянемо правила догляду за тату детальніше:

  • Догляд за тату після зняття плівки також має свої нюанси. Перед тим як приступити до роботи, ретельно вимийте руки з милом. Чистими руками акуратно знімаємо плівку з татуювання. На плівці може бути слід від татуювання, це абсолютно нормальне явище, не варто панікувати. Видалити плівку можна вже через 5 годин, але краще почекати 12 годин, коли напевно припиняться капілярна кровотеча. Якщо видалити плівку раніше 5 годин, то може утворитися скоринка на тату, видалення якої зашкодить яскравості і чіткості малюнка. Плівка повинна зніматися легко;
  • Після видалення захисного покриття змийте антисептик рідким милом (а краще гелем чи крем-гелем без спирту) і теплою водою. Ніяких мочалок або тканини, все робити руками. Зону з тату витирайте лише паперовим рушником або серветкою;
  • Мило та серветки обирайте без ароматизаторів і рекомендовані для чутливої шкіри;
  • Після висихання уражену ділянку обробіть антисептичним (знезаражуючим) розчином (за рекомендацією майстра та зазвичай тату обробляється «Бепантеном» або «Пантенолом»). Засіб краще наносити ватними дисками. Якщо татуювання велике, рухайтесь від центру до країв.

Спочатку обробляти зону тату необхідно три рази в день (ранок, обід, вечір), протягом тижня, кожного разу замінюючи стару плівку на нову. В цей період важливо якомога частіше обробляти тату і не давати шкірі пересихати, інакше утворюється кірка.

2-3 тижні

Перші ознаки того, що шкіра відновлюється – скоринка на тату. Не відривайте її, вона повинна зійти самостійно, інакше можуть залишитися сліди.

Зволоження шкіри – головна допомога в її відновленні. Тільки так вона здатна до інтенсивної регенерації. Тому до повного загоєння слід наносити зволожуючі і живильні бальзами на основі масел.

Після затягнення рани

Вигляд малюнку залежить від догляду за шкірою. Використовуйте засоби з вітамінами Е і F, маслами, екстрактом алое, рамнозою, скваланом. Хоча б частково відмовтесь від скрабів та пілінгів ділянки шкіри на якій зроблене тату.

Догляд за тату може зайняти від 2 до 6 тижнів в залежності від розміру і розташування татуювання.

Читайте також: Гігієна сну або як побороти безсоння?

Коли звертатися до лікаря

Після нанесення татуювання шкіра набрякає, червоніє і це цілком нормальна реакція організму на травму. Однак, непокоїтися варто, якщо:

  • Протягом декількох днів після нанесення татуювання тримається підвищена температура;
  • Больові відчуття посилюються;
  • Набряк поширюється за зону татуювання;
  • З’явився неприємний запах від тату, гнійні виділення, висип.

В такому разі важливо не займатися самолікуванням, а якомога швидше звернутися до лікаря за допомогою.

Догляду за тату на різних частинах тіла

Зазвичай догляд за свіжим татуюванням не залежить від місця нанесення. Але дещо варто враховувати.

Руки. В перші дні після нанесення тату уникайте прямих сонячних променів. Ультрафіолет може зіпсувати малюнок. Зведіть до нуля контакт з побутовою хімією і будь-яких дій, які можуть створити зайву напругу на пошкодженій ділянці. Плюс: не забувайте обробляти і промивати травмоване місце спеціальними засобами.

Ноги. В перші дні відмовтесь від вузьких джинсів та тісного взуття, щоб не створювати зайвого тертя.

Спина. Щойно нанесений малюнок на спині також вимагає особливого одягу. Віддайте перевагу м’яким, легким, натуральним тканинам. Ідеальний вибір – шовк.

Та не залежно від ділянки тіла в перші дні шкіра збуджена, тому ставитися подразненої зони потрібно дбайливо.

Що не можна робити після нанесення татуювання

Перший, другий і третій дні є найважливішим періодом для загоєння татуювання. Як доглядати за тату? Щоб зображення на тілі швидше загоїлось і при цьому не втратило своїх кольорів, важливий не тільки правильний догляд, а і суворе дотримання конкретних правил. Зокрема, тату-майстри дають наступні рекомендації:

  • У день нанесення тату і до повного відновлення пошкодженої ділянки відмовтеся від алкоголю. Випиваючи, ви додатково навантажуєте організм, що негативно позначається і на стані травмованої шкіри;
  • Спорт під забороною лише в першу добу після нанесення малюнку. Якщо ж нове тату розташоване на ділянці, яка постійно треться об одяг чи заливатися потом, то фізичні тренування доведеться відкласти ще на кілька днів;
  • Під табу будь-яка активність, пов’язана з підвищеним потовиділенням;
  • Догляд за тату передбачає в перші два тижні, хоча б двічі на день, зволожувати шкіру водою з рідким милом. Після миття наносите нежирний зволожуючий крем або лосьйон без спирту;
  • Перші два-три тижні підбирайте одяг, який не травмуватиме та не натиратиму ділянку шкіри з свіжим татуюванням. При цьому одяг повинен закривати малюнок від сонця та пилу. Важливо зазначити, що тісний одяг може зробити ваше тату блідим;
  • Негативно на малюнок впливає вовна;
  • Максимальний час у воді – 10 хвилин. Під дією вологи шкіра зморщується, а це може зіпсувати тату;
  • Тим, хто цікавиться, як доглядати за тату влітку варто знати, що малюнок може зіпсувати хлорована вода у басейні і солона морська вода;
  • Варто відкласти і походи в лазню або сауну;
  • Під забороною сонячні ванни та солярій;
  • Використовуйте крем від засмаги з широким спектром захисту від UVA і UVB-променів;
  • Під час душа не тріть милом і мочалкою місце, де нанесено тату. Краще прикрийте цю ділянку плівкою, щоб взагалі уникнути контакту з водою;
  • Ускладнення після тату вам не загрожує, якщо підтримувати в організмі правильний водний баланс. Тому пийте не менше 2 л води в день. Цю корисну рекомендацію варто виконувати завжди, а не тільки в зв’язку зі зробленим недавно татуюванням;
  • Вазелін знебарвлює татуювання, тому всі косметичні засоби на його основі – під табу;
  • Зона з татуюванням може чесатися, але піддаватися спокусі не варто: регенерація тканини сповільниться, тату потьмяніє, виникне запалення.

Читайте також: Які недуги викликає зневоднення та скільки води потрібно пити для хорошого самопочуття

Що робити якщо здерлася кірка на тату

Нерідко трапляється конфуз, коли ненавмисно зачепив і здер шматочок кірки. У такій ситуації не варто панікувати, важливо вчасно обробити пошкоджену ділянку. Обережно стріть лімфу або кров, яка виступила і обробіть уражену зону маззю для загоєння ран. Оброблену ділянку найкраще прикрити плівкою або пов’язкою. Повторюйте процедуру, поки ранка повністю не заживе. Якщо малюнок зіпсувався, доведеться ще раз звернутися до тату майстра для корекції.

Як доглядати за тимчасовим тату

Для тих, хто не хоче набивати постійне тату, є полегшений варіант – тимчасове татуювання. Імітація тату наклеюється на шкіру і може протриматися, як мінімум, 7 днів. Щоб малюнок тримався довше, якомога рідше піддавайте ділянку з тату впливу води, скрабів, спиртовмісних засобів.

Після того, як ваше татуювання повністю загоїться, ви можете повернутися до звичного режиму – сміливо приймайте гарячу ванну, купайтеся в басейні, одягайте тісний одяг та вихваляйтеся новим тату друзям.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: татуювання, здоров'я
В тему