Поради

Які недуги викликає зневоднення та скільки води потрібно пити для хорошого самопочуття

Які недуги викликає зневоднення та скільки води потрібно пити для хорошого самопочуття

А ви знали, що кров людини на 92% складається з води? Коли води не вистачає, погіршується самопочуття. Саме тому важливо підтримувати нормальний питний режим. Але скільки води потрібно пити в день?

Всім відомо: вода – джерело енергії і життєвої сили. Однак у сучасному ритмі ми часто забуваємо про правильне харчування і тим паче про користь питної води. А шкідливі звички та неправильний спосіб життя придушують природні відчуття голоду і спраги. У людей, які регулярно піддають свій організм «безводному» стресу дуже швидко погіршується самопочуття і здоров’я.

За що ж відповідає вода в нашому тілі?

Роль води в організмі людини

  • Допомагає розчиняти і стабілізувати речовини та мінерали, доставляє їх до органів і тканин;
  • Забезпечує правильне травлення;
  • Регулює тепловий баланс організму;
  • Підтримує тиск всередині клітин організму;
  • Зволожує тканини;
  • Бере участь в синтезі і розпаді речовин в організмі;
  • Вимиває з організму токсини;
  • Бере участь в правильній роботі м’язів.

Вода виходить з нашого організму через дихання, потовиділення, сечовиділення і дефекацію. Щоб не допустити зневоднення щодня необхідно заповнювати втрати води. Та перш ніж дізнатися як визначити скільки потрібно пити води в день, пропонуємо ознайомитися з основними симптомами зневоднення.

Симптоми зневоднення

Сухість у роті. Перший видимий симптом нестачі води в організмі – сухість у ротовій порожнині та пересохлі губи. Проте сухість у роті може бути спровокована і прийомом деяких ліків.

Низька концентрація уваги. Розсіяність, неуважність, погана пам’ять – це також симптоми зневоднення. До слова, є дані, згідно яких брак води знижує ефективність діяльності мозку. Він навіть може зменшитися на цілих 2% від свого звичайного розміру. Лікувати розсіяність та неуважність кавою не варто, адже кофеїн є сечогінним засобом, а значить тільки виводить воду з організму.

Нездорова шкіра. Потріскана суха шкіра – сигнал про порушення водного балансу в організмі. Красу шкірі можна повернути випиваючи денну норму води та користуючись зволожуючими кремами.

Закрепи. Травній системі потрібна вода, щоб позбутися відходів. Як визначити скільки потрібно пити води в день щоб не було закрепів? Чим більше клітковини ви споживаєте, тим частіше пийте воду.

Мігрені. Багато людей навіть не підозрюють, що головні болі – це також симптоми зневоднення. Тому перш ніж хапати таблетки, випийте склянку теплої води з медом і лимоном.

Біль у суглобах. Звичайно, позбутися артриту лише випиваючи норму води в день – неможливо. Але вода допоможе послабити біль.

Зменшення м’язової маси. Основа м’язової тканини – вода. Тому чи менше рідини споживаєте, тим менше м’язової маси. Тому пийте до, підчас та після тренувань. Вода – секрет тонусу.

Запаморочення. Брак води в організмі уповільнює кровообіг, кисень не надходить до мозку і виникає запаморочення. Серед інших причин запаморочення, окрім зневоднення, можуть бути певні препарати.

Голод. Не знають про те, скільки води потрібно пити в день і ті, хто постійно хоче їсти. Зневоднення організм часто маскує голодом (адже у їжі також є вода). А от спрага з’являється тільки в разі сильної потреби у воді. Тому перш ніж напхати шлунок, випийте води. Якщо і через 10-15 хвилин голод не зникне, тоді сідайте обідати. Краще перекусити фруктами чи овочами. Наприклад, кавун і полуниця – це 92% води. Диня і грейпфрут – це 90% води.

Зайва вага. Незнання попереднього пункту провокує набір зайвої ваги.

Безрезультатні дієти. Худнучи, варто відмовитися від багатьох шкідливих та калорійних продуктів. Але на якій дієті ви б не сиділи, пийте багато води. Вода поліпшить самочуття та сприятиме схудненню.

Щоденні сонливість, млявість, втома – симптоми зневоднення. Без води кров стає густішою і не може швидко циркулювати. Наш організм вмикає економний режим. Коли ви п’єте воду кров розріджується і рухається легше, а серце не відчуває додаткових навантажень для її переміщення. Аби відчувати бадьорість протягом усього дня пийте багато води.

Проблеми з травленням. Якщо ви маєте проблеми з травленням, тоді точно не знаєте скільки води потрібно пити. Брак рідини зменшує рівень шлункової кислоти, що неабияк шкодить здоров’ю. Через зневоднення вас турбуватимуть печія та розлад шлунку.

Читайте також:

Скільки води потрібно організму?

«Випивайте мінімум дві літри чистої води в день» – такий заклик ми чуємо чи не з кожного екрану, газетного заголовку, від тренерів та дієтологів. Всі вони запевняють, що вісім склянок питної води (приблизно стільки у двох літрах), запорука здоров’я та краси людини.

Ця теорія закріплюється і мобільними додатками, які не лише порадять, скільки води потрібно пити в день, але і нагадають коли саме піднести черговий стакан до рота.

Та сучасні дієтологи говорять, що не все так просто і заявляють, що для хорошого самопочуття зовсім не потрібно насильно вливати в себе додаткову рідину.

Що кажуть науковці про денну норму води

У 1945 році, група науковців американської державної організації Food and Nutrition Board встановила, що людині необхідно щодня випивати не менше двох літрів чистої води (не рахуючи сік, чай, каву та інші рідини).

Така теорія з’явилася не випадково: у той час науковці вважали, що кожна спожита калорія, для перетравлення і успішного засвоєння організмом, потребує 1 граму води. Відтак, на питання скільки води потрібно пити, дали відповідь: так як доросла людина, в середньому за день отримує близько 2000 ккал, отже добова норма рідини становить два літри.

Відтоді ця рекомендація лягла в основу всіх інструкцій зі здорового способу життя.

Проте у 2004 році у National Academy of Sciences’s Institute of Medicine (правонаступник Food and Nutrition Board) провели нові дослідження. В ході експерименту було встановлено, що дорослим чоловікам в день необхідно випивати приблизно 3-3,7 л води, а жінкам – мінімум 2-2,7 літра. При цьому, вчені зазначили, що у цю кількість рідини входить не тільки чиста вода, а і напої та інша їжа. Більше того, зазначалося, що добова потреба у воді практично повністю покривається фруктами, овочами, соками та іншими напоями. Ідеально, якщо 50% рідини організм отримує з різних страв, наприклад супу, чаю, соку чи молока.

Хоча, звичайно, краще не надіятися на те, що денна норма води поступить у ваш організм разом з їжею, а пити чисту воду вже доповнюючи її звичними напоями та стравами.

Читайте також:

Скільки води насправді потрібно організму?

Останніми роками вченим вдалося довести, кількість випитої чистої води в день абсолютно не пов’язана з роботою нирок, печінки та загальним самопочуттям. Тобто, аби бути здоровим, не потрібно пити води більше зазначеної норми.

Однак, для кожної окремої людини є своє міра, яка залежить від певних факторів. Наприклад, марафонським бігунам, любителям сонячних ванн та людям, які займаються важкою фізичною працею апріорі потрібно пити більше води ніж малоактивним офісним працівникам.

То ж скільки пити води? Калькулятор пиття води досить простий. Згідно з дослідженнями, щоденна фізіологічна потреба у волозі для дорослої людини – 30 мл на кожен кілограм ваги. Так, при вазі 70 кг в день потрібно випивати 2,1 л чистої води (і це без соків, чаїв та інших напоїв).

Однак, цю цифру коригуйте залежно від різних факторів. Наприклад, підвищувати денну норму води потрібно на 400-600 мл в період літньої спеки, при заняттях спортом, вагітності.

Небезпечна для здоров’я людини доза води

Що-що, а чиста вода нашкодити організму не може і смертельної дози води для людини не існує. Історії відомі лише кілька випадків передозування водою. Один з потерпілих за короткий відрізок часу випив 6 літрів рідини, що і призвело до летального наслідку. Однак, така не природня жага потерпілого була викликана реакцією на синтетичний наркотик.

Нирки здорової людини можуть переробити близько 1 літра води в годину. В теорії, отримуючи води більше і не витрачаючи її шляхом потовиділення, організм «качатиме» воду до клітин, що до смерті не призведе.

Читайте також:

Вода для схуднення

Не менш актуальне питання скільки води потрібно пити в день щоб схуднути. Рекомендована добова норма води для середньостатистичних чоловіків та жінок 3-3,7 та 2-2,7 літри відповідно. Та чи посприяє така кількість питної води скиданню ваги?

Не рідко можна прочитати, ніби склянка теплої води за десять хвилин до їжі допоможе схуднути. З боку логіки така теорія має право на існування, адже у шлунок заповнений рідиною поміститься менше їжі. Та сліпо вірити у такий трюк – не варто. Справа в тому, що обманути організм нам все одно не вдасться, адже водою не можна замінити повноцінну їжу.

Та якщо чиста, негазована вода хоча б теоретично може допомогти позбавитися зайвої ваги, то як твердять дієтологи, солодкі, газовані напої, чаї та кава навпаки погіршують травлення та сприяють набору кілограмів.

Чому так? Американські вчені встановили, що рідкі калорії повнять нас більше в порівнянні з твердими. Тобто, те що ми п’ємо повнить нас набагато більше ніж те що ми їмо. Кава, компоти, молоко, лимонади, соки – це також рідка їжа, а не вода. Тобто вони не мають властивості звичайної питної води. Тому для фанатів газованої води, консервованих соків та різних напоїв, ожиріння лише питання часу.

П’ючи воду можна схуднути на три кілограми

Кілька років тому американські вчені оприлюднили дані досить цікавого дослідження. В експерименті брали участь дві групи людей: одні піддослідні випивали склянку води за півгодини до їжі, інші пили воду тоді, коли хотіли. При цьому обидві групи пили воду у рівній кількості. В результаті, перша група, учасники якої пили воду до їжі, в середньому втратила на кожного піддослідного по три кілограми, тоді як результати другої групи залишилися незмінними.

Ті, хто ознайомився з результатами цього дослідження вже знатиме, скільки води потрібно пити в день щоб схуднути.

А от вираховувати, скільки води потрібно пити після тренування – не варто. Пийте стільки, скільки захочеться. Зв’язку між кількістю поглиненої рідини та потовиділенням підчас тренування немає.

Читайте також:

Вода перед їжею

Перш ніж ставити собі питання скільки води потрібно пити в день щоб схуднути, варто зрозуміти як працює наш організм.

Так, якщо нашому тілу не вистачає води, він починає запасати рідину у жирових тканинах. Це в свою чергу приводить до набирання ваги. Якщо ж організм не страждає зневодненням, то обмінні процеси прискорюються, зокрема і спалюються жири. Достатня кількість води пришвидшує метаболізм на 3%, що сприяє схудненню.

Саме тому дієтологи радять випивати стакан теплої води натщесерце кожного ранку (краще за 30-15 хвилин до їжі). Якщо кислотність шлунка в нормі, можете додати дольку лимону. Це допоможе пробудити обмінні процеси, та й взагалі весь організм.

Також дієтологи рекомендують провести невеличкий експеримент: коли відчуваєте перші сигнали голоду випийте склянку води. Часто саме голодом організм повідомляє про те, що йому не вистачає рідини.

Як правильно почати пити воду

Якщо ви тільки нещодавно дізналися скільки води потрібно пити в день, а вже готові рватися в бій, то схаменіться. При постійному зневодненні відчуття спраги у людей притупляється, а осмислення потреби організму у воді порушується. Відтак, до пиття води потрібно себе наново привчати. Різке ж збільшення споживання води може призвести до загострення хронічних хвороб, тому насильно вливати в себе літри води точно не потрібно.

Починати пити воду треба поступово, з 1-1,5 літра на добу і не поспішаючи доводити до рекомендованої норми. При цьому важливо пити звичайну, питну воду (можна і з крану).

Якщо води вам все одно не хочеться, медики рекомендують ставитися до пиття води, якщо до лікування. Нам просто пити ліки по годинах, адже ми розуміємо, що це важливо. Ковтати рідину маленькими дозами також можна почасово, а не забути про це допоможе спеціальний калькулятор пиття води, – програма, яку можна встановити на телефоні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, вода, дієти, лікування
В тему

Останні матеріали