Люди

Навіщо Собчак йде в президенти РФ

Навіщо Собчак йде в президенти РФ

У Росії з'явився несподіваний кандидат в президенти. Телеведуча Ксенія Собчак оголосила про намір брати участь у виборах на головний пост в березні 2018 року.

35-річна світська левиця з 5-мільйонною армією підписників у соцмережах розмістила на YouTube відеозаяву, записану на кухні. Свою кампанію вона назвала «Проти всіх» і заявила, що країні потрібні зміни. У Кремлі на її заяву відреагували позитивно, назвавши її «талановитою людиною» і відзначивши, що вона «за останні роки набралася досвіду».

Собчак може стати першою жінкою-кандидатом за 14 років після Ірини Хакамади, яка відійшла від політики. Себе ведуча називає «хорошим посередником і організатором» і «не пов'язаною політичними узами». Хоча новий кандидат – дочка Анатолія Собчака, колишнього мера Санкт-Петербурга, у якого в 90-ті працював заступником нинішній президент РФ Володимир Путін.

Отримавши всенародну популярність як ведуча телешоу «Дом-2», яка з'явилася на обкладинці російського Playboy, Собчак стала громадською активісткою з часів масових антикремлівських вуличних протестів в 2012 році і зараховувала себе до опозиції. Потім почала вести ток-шоу на незалежному телеканалі "Дождь". Вона одружена з актором Максимом Віторганом.

«На фіга вона Кремлю?»

Експерти по-різному оцінюють висунення Собчак. Одні називають її похід в президенти нібито узгодженим з Кремлем, щоб розділити опозицію в протистоянні з Путіним, який, як очікується, піде на новий президентський термін. Також, на думку аналітиків, Собчак як популярний персонаж в соцмережах підвищить явку, яка очікується низькою, і через це Кремль дуже стурбований.

«Згідно з останнім опитуванням, за неї в якості президента готові проголосувати близько половини відсотка. Це, скоріше, молодь з поп-культури і, можливо, хтось із ліберальної публіки. Її потенціал дуже невисокий, зрозуміло, це більше самореклама, ніж політична діяльність», – говорить Лев Гудков, директор" Левада-центру ".

«Собчак з народження – частина кремлівської еліти, хоча і ототожнює себе з російською опозицією. І хоча вона відома, шансів на перемогу у неї мало. Багато циніків стверджують, що присутність молодого, відомого ліберального кандидата, такого, як Собчак, врешті-решт демонструє, чому Володимир Путін майже напевно знову переможе», – пише Washington Post.

Багато хто пророкує їй повторення результату олігарха Михайла Прохорова, який став опозиційним кандидатом на виборах в 2012 році і набрав лише 8% голосів.

Ірина Хакамада, в минулому опозиціонер, яка висувалася в президенти в 2004 році, захищає Собчак. «Я прекрасно розумію, що її будуть звинувачувати в тому, що мало набрала», – сказала Хакамада, додавши, що опозиційний політик Навальний, якого, швидше за все, не допустять до виборів через судимість, набрав би «точно так само дуже мало».

Також Хакамада сумнівається, що російська влада домовилися з Собчак: «А на фіга Собчак Кремлю?» Мовляв, телеведуча не зможе підвищити на виборах явку. «Вона може трохи витягнути молодь у великих містах. І все», – вважає Хакамада. На її думку, для влади існують і ризики: «Якщо у неї все вийде і все буде крутим, виявиться, що купа народу проти всіх».

 

Російський публіцист Олександр Невзоров вважає, що для Собчак похід на вибори – швидше розвага. «Вона авантюристка, їй цікава ця пригода», – поділився він думкою в ефірі «Ехо Москви».

З ним солідарний політолог Валерій Соловей: «У Собчак мета скоріше не політична, а професійна. Вона підвищить свою відомість». Висловився і опозиціонер Михайло Ходорковський: «Подивився виступ Собчак. А ви знаєте, в цьому щось є! І вона може допомогти зрозуміти людям суть «виборів без вибору».

Бізнесмен Євген Чичваркін каже про вигоду Собчак: «Її будуть показувати по федеральних каналах, вона буде обличчям рекламних кампаній. За наступний рік вона, ймовірно, почне працювати стільки ж, скільки за все попереднє життя. Вона стане, ймовірно, найвпливовішою жінкою в РФ».

Навальний зможе йти на вибори через 12 років

Путін ще не оголошував про свою участь у виборах, але, за даними опитування Левада-Центру, він безперечний кандидат номер один: підтримати його готові 64% виборців.

Засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний, який вважається головним опонентом президента, швидше за все, не буде зареєстрований кандидатом через непогашену судимість. Він був умовно засуджений за розтрату у справі «Кировлеса» за статтею, яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

За словами глави Центральної виборчої комісії РФ Елли Памфілової, він зможе йти на вибори не раніше, ніж через 12 років. Сам Навальний раніше заявляв, що не бачить юридичних перешкод для своєї участі у виборах президента в березні 2018 року.

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему