Поради

Жертви астми: які зірки страждають від задухи

Жертви астми: які зірки страждають від задухи

Природа виникнення астми різноманітна, тобто причин для її появи безліч. Іноді вона розвивається як самостійне захворювання, а часом - як супутнє. І на тлі хронічного стресу теж може дати про себе знати. А якщо вам необхідно виступати на публіці або професійно займатися спортом, то ситуація ускладнюється.

Співачка Пінк

Пінк багато років живе з астмою. А якщо точніше, співачка страждає від цього захворювання з двох років. У ряді випадків астма вражає саме в дитинстві. Це не завадило Пінк стати співачкою, але створило на шляху ряд труднощів. Вокалістка вчилася задіяти під час співу м'язи живота, а не діафрагму. Але це не рятувало від нападів ядухи - періодично виконавицю вивозили прямо з концертних майданчиків. Не так давно Пінк перехворіла коронавірусною інфекцією. Характерна для цього діагнозу задишка ускладнює стан хронічних астматиків.

«Це було жахливо: я не могла жити без свого інгалятора, мені було дуже страшно. Ніколи раніше мені не було так страшно... І ти нічого не можеш зробити - тільки чекати, давши своєму організму час для боротьби з вірусом», - згадує Пінк.

За її словами, вона мало не заново вчилася дихати і керувати голосом.

Джессіка Альба

Ліндсі Лохан, як і Пінк, страждає астмою з дитинства. Через це вона не раз викликала бригаду медиків. У цій же компанії знаходиться Джессіка Альба. Голлівудська актриса з дитинства живе з інгалятором в руках.

«Моя астма і алергія були настільки важкими, що моє горло сильно набрякало. Я часто хворіла на пневмонію. У мене навіть був колапс легені», - розповідала журналістам артистка.

У 2008 році вагітна Альба навіть створила бренд по виробництву гіпоалергенних пральних порошків, миючих засобів, підгузників і вологих серветок. Бізнес зірки переживав різні часи, але зараз приносить їй досить непоганий прибуток.

А Шерон Стоун всіляко підтримує астматиків в своїх соціальних мережах - періодично актриса викладає вправи для зміцнення легенів. До речі, надувати повітряні кулі - одне з них.

Стереотипи навколо астми

Лікарі попереджають, що астма може виникнути в будь-якому віці. Як ми бачимо, нерідко вона формується ще в дитинстві, і тут важливо не плутати діагноз з повторюваними обструктивними бронхітами, через які теж відбувається спазм в бронхах, і дитині важко дихати. У дітей першими проявами астми можуть бути затяжний кашель, в тому числі нічний, або повторювані бронхіти з бронхообструктивним синдромом на тлі кожної ГРВІ.

Важливо пройти якісне обстеження у фахівця. Існує п'ять ступенів тяжкості захворювання. У кожному випадку своя терапія. При лікуванні використовують не тільки гормони, а й протизапальні та бронхорозширюючі засоби. Останні знімають набряк слизової бронхів, зменшують утворення мокротиння, знижують гіперреактивність дихальних шляхів.

До речі, не варто думати, що астма завжди супроводжується нападами задухи. У когось вона характеризується тривалими нападами кашлю, який ніяк не лікується за допомогою терапевта і ЛОРа - знадобиться допомога лікаря-пульмонолога.

На завершення нагадаємо, що астматики зі стажем повинні мати при собі:

  • глюкокортикостероїди (гормони) в таблетках і ампулах - застосовуються для купірування кропив'янки, набряків, важких нападів астми. Дозування різні і підбираються лікарем індивідуально
  • антигістамінні препарати: таблетки 2-го покоління в ампулах і 1-го покоління
  • бронхолітики - препарати, що розширюють бронхи при нападі астми
  • небулайзер (апарат для аерозольної терапії у астматиків повинен бути в аптечці обов'язково) + препарати для небулайзерної терапії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Знаменитості, Здоров'я, Поради
В тему