15 Грудня 2017
Новини

Від кору може померти кожна двадцята дитина в Україні

Від кору може померти кожна двадцята  дитина в Україні

В Україні стрімко зростає кількість хворих на кір.

За даними Міністерства охорони здоров'я, по країні вже більше 2 тис. випадків (а це в 70 разів більше, ніж в минулому році). А двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше хворих в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях.

Через таку жахливу статистику у відомстві пішли на безпрецедентні превентивні заходи. Щоб зупинити поширення інфекції в областях, діти, не вакциновані від кору, не допускатимуться в навчальні заклади. Інфекціоністи кажуть: ситуація критична і загрожує епідемією. А поки медики б'ють на сполох, в Запорізькій області за зараження дітей на кір уже навіть відкрили кримінальне провадження щодо вчительки. Тож якими є причини спалаху, чим він загрожує, а також, як захиститися від хвороби.

Немає довіри - немає щеплень

Причин спалаху захворювання в Україні фахівці називають п'ять. Головна - недовіра пацієнтів до щеплень і, як результат - наднизький рівень вакцинації. А також - байдуже ставлення чиновників до проблеми вакцинації: в країні періодично спостерігається дефіцит вакцин і практично немає контролю за тим, як українці дотримуються «графік щеплень».

«З 2008 до 2016 року відсоток вакцинованих людей в країні впав в рази: наприклад, від кору - з 98% до 45%; АКДС (від коклюшу, дифтерії і правця) - з 90% до 19%; а гепатиту В у нас взагалі ніхто не боїться. На сьогоднішній день можна сміливо сказати: вакцинальна кампанія провалена за всіма параметрами і скоро ми побачимо не тільки кір зі смертністю 1 до 1000 (коли з кожної тисячі хворих один помре), але і дифтерію зі смертністю 1 до 10-20», - сказав Євген Щербина, доктор-інфекціоніст Харківського дитячого медцентру «Мама-лікар».

Крім того, зазначив медик, для кору характерна циклічність, і зараз якраз період підвищення захворюваності - він приходить раз в п'ять-сім років. «До цього долучилася і потужний спалах кору в Румунії, яку підхопили українці з-за мізерного відсотка щеплених», - пояснює Щербина.

Довідка VS вакцина

Кір вважається однією з головних причин дитячої смертності в усьому світі. Хвороба небезпечна такими ускладненнями, як пневмонія і ураження головного мозку. Але незважаючи на це, багато українців вважають, що від вакцинації більше шкоди, ніж користі, бояться ускладнень і пишуть відмови від щеплень або купують довідки про вакцинацію. Цьому чимало посприяло й те, що кілька років тому був ряд смертей дітей після щеплень. До речі, купити липовий документ коштує стільки ж, скільки і зробити щеплення від кору - 300 грн. І те й інше - широко доступно.

«Існує таке поняття, як «імунний прошарок» - це кількість прищепленого населення. Для того щоб захистити тих, у кого є протипоказання до вакцинації від кору, цей прошарок повинен бути 95% », - розповіла завідуюча відділенням педіатрії медичної групи компаній ADONIS Юлія Рогожина.

І якщо від щеплення відмовляються здорові діти без протипоказань, цим вони наражають на небезпеку дітей з імунодефіцитом, з серйозними хронічними захворюваннями. І для останніх, в першу чергу, це може мати летальні наслідки

 «Якщо ввели одну дозу, ризик залишається»

Щоб захиститися від кору, потрібно зробити два щеплення. «Якщо до шести років дитині ввели тільки одну порцію, ймовірність заразитися знижується до 3-7%, але ризик залишається. Тому обов'язково потрібно дві. Бельгійська вакцина - найякісніша, краще її проти кору, краснухи та паротиту немає нічого, - розповідає лікар-інфекціоніст Євген Щербина. - Якщо хочете перестрахуватися, можете попросити лікаря показати вам упаковку. Якщо вона прохолодна, значить зберігалася правильно. Це щеплення дуже легко переноситься, але через 1-2 тижні може дати невелике підвищення температури і висип, які протягом доби-трьох проходять. А ось індійська вакцина АКДП дійсно іноді дає високу температуру, але інвалідом дитину вона не зробить».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему