23 Квітня 2024
Новини

ВЛК за 15 хвилин? А рішення можна оскаржити?

ВЛК за 15 хвилин? А рішення можна оскаржити?

Нині військово-лікарську комісію нерідко проходять за 15 – 20 хвилин. І подекуди практично без обстежень.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Тож цілком зрозуміло, що медики не в змозі реально оцінити стан здоров’я мобілізованого, а відтак можуть, попри наявність серйозних захворювань, визнати його придатним до військової служби.

– Люди часто запитують, чи можна оскаржити рішення ВЛК у суді, – розповідає Анатолій Сторожук, правознавець із Тернополя. – Так, в Україні зафіксовані такі випадки. Приміром, мешканець Одеської області із заявою про те, що його обстеження медики військово-лікарської комісії провели не повною мірою, звернувся до суду. Він заявив, що його не направили на додаткові обстеження, попри те, що він наголошував на проблемах зі здоров’ям. Адже в нього були діагностовані плоскостопість обох ніг, холецистит, пієлонефрит, короткозорість, хронічний гастрит. Тож спершу подав скаргу на рішення ВЛК військкомату до Центральної ВЛК, яка її задовольнила. А коли побачив, що на цьому все й скінчилося, то звернувся до суду. В позовній заяві він просив визнати дії комісії протиправними і зобов’язати її провести повне обстеження стану його здоров’я. Однак суд першої інстанції відмовив у задоволенні вимог позивача, а апеляційний суд погодив, запропонувавши командиру військової частини направити солдата на проходження повторного медичного огляду, а начальнику медзакладу провести його.

Таким чином, суд, визнавши порушення процедури ВЛК, не ухвалив рішення про звільнення військового зі служби. Бо зробити це за медичними показниками не можливо і це не входить в компетенцію суду. Однак суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії. І згодом на цій підставі скасувати рішення3 ВЛК. Опісля може зобов’язати  провести повторний медогляд, потрібне дообстеження, якщо ВЛК відмовилась їх проводити. Тоді за результатом скарги комісія здійснює перегляд оскаржувальної постанови, може направити на контрольний медогляд. Відтак до уваги буде братися лише новий висновок про стан здоров’я. Бувають спірні випадки, в такому разі право на винесення остаточно рішення залишається за Центральною ВЛК. Скасувати рішення ВЛК вдається майже в половині випадків, коли солдат звертається до суду.

– Зазвичай це ті випадки, коли ВЛК не врахувала і ніде не зазначила про подані людиною докази наявності в неї того чи іншого захворювання, – каже правознавець. – Зокрема, зафіксовано випадок, коли військкомат намагався мобілізувати чоловіка, який мав психічні хвороби і перебував на відповідному обліку. Особам з психічними захворюваннями зброю давати не можна. Тому потрібно було зібрати документи, які підтверджували хворобу тієї особи, і звернутися до Центральної ВЛК. Саме там було скасоване рішення, яке прийняла ВЛК того військкомату.

Мобілізовані нерідко розповідають про те, що їх примушували проходити медкомісію, залякували – або проходиш ВЛК, або відмовляєшся це робити, і в такому випадку тобі загрожує кримінальна відповідальність.

– Відтак багато хто погоджується і проходить комісію, рішення якої не завжди відповідають реальності, – наголошує пан Анатолій. – Таку людину можуть відправити в ті війська, де вона не лише не принесе користі, а й може ще більше втратити власне здоров’я.

Анна Бойко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: військкомат, Україна
В тему

Останні матеріали