Життя

Відтепер військовий може сам визначати, хто отримає компенсацію в разі його загибелі

Відтепер військовий може сам визначати, хто отримає компенсацію в разі його загибелі

Пам’ятаєте, я розповідала вам про дуже прикру ситуацію на Волині, пов’язану з виплатами за загиблого військовослужбовця?

Статтю я написала після того, як до одного із сіл на Волині привезли «на щиті» хлопчину років 20-ти. Фактично все життя його ростила бабуся. Бо мама з татом розлучилися, пиячили, дому не трималися і на дитину їм було байдуже. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

І от коли та знедолена дитина загинула, то 15 мільйонів гривень отримали… Правильно – батьки. Бо вони не були позбавлені батьківських прав (хто ж у селі тим буде займатися?). Саме тому й виникла така ситуація – несправедлива з погляду моралі, але цілком законна.

Втім і це ще не все. Матір загиблого військовослужбовця стала ті гроші, за словами односельців, «безбожно пропивати», возити до Ковеля в ресторан коханців, купувати їм трактори, мотоцикли і навіть гумові ляльки для непристойних забав.

Із подібною несправедливістю стикнулася й лучанка. Її чоловік пив. Подружжя розлучилося. Двох дітей жінка виховувала сама. Чоловік узагалі не цікавився життям доньки та сина. А коли син загинув на війні, то компенсацію за загиблого отримав і той горе-батько, бо він не був офіційно позбавлений батьківських прав. Бідна матір подавала і до Луцького міськрайонного суду, і до апеляційного. Але судді розвели руками. Бо в Законі чітко прописано: компенсація ділиться на обох законних батьків.

Хто має право на особисте розпорядження

На жаль, такі ситуації непоодинокі. Тому 28 грудня 2023 р. було підписано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги» № 3515-ІХ.

Над цими змінами працювали депутати, які входять до парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. І на офіційній сторінці Верховної Ради даються основні пояснення щодо нового Закону, який набуває чинності у квітні 2024-го.

Так-от, головне, що прийняли нардепи, – вони надали військовослужбовцям право скласти особисте розпорядження про виплату одноразової грошової допомоги на випадок своєї загибелі (смерті).

Таке ж розпорядження щодо виплат компенсації можуть тепер складати: військовозобов’язані або резервісти, призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві); особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту; поліцейські; працівники об’єктів критичної інфраструктури; держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування.

Після того, як Кабмін приведе нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону, перелічені вище категорії громадян зможуть визначати, кому та в яких відсотках виплачуватиметься одноразова грошова допомога у випадку їхньої смерті або загибелі.

Вони все одно отримають гроші

Водночас Закон захищає найбільш вразливих осіб із-поміж найближчих родичів загиблого. Тому, не залежно від змісту особистого розпорядження, право на одноразову грошову допомогу мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи.

Якщо особистого розпорядження на відповідну частку одноразової грошової допомоги не складено, то право на компенсацію мають:

– діти, зокрема й усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті;

– діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу за її життя було позбавлено батьківських прав;

– один із подружжя, який пережив загиблу (померлу) особу;

– батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті);

– внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їхні батьки загинули (померли);

– жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживала однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі (за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили);

– утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Одразу після підписання цих нововведень уряд отримав доручення привести свої нормативно-правові акти у відповідність до Закону, аби з квітня 2024 року військовослужбовці (та інші категорії громадян, про яких ми сказали вище) могли складати особисте розпорядження.

Як пояснили у Верховній Раді, цей закон3 покликаний забезпечити справедливими соціально-правовими гарантіями всіх членів сімей загиблих (померлих) захисників державного суверенітету, захисників життя та чинного правопорядку в Україні.

Оксана Бубенщикова

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Волинь, Україна
В тему

Останні матеріали