25 Квітня 2024
Новини

Уряд Польщі готовий допомогти Україні повернути чоловіків

Уряд Польщі готовий допомогти Україні повернути чоловіків

Польща може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому, адже вони обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе».

Про це повідомив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, пише PAP.

Косіняк-Камиш зазначив, що «не здивується, якщо українська влада зробить усе, щоб доставити [нових] бійців на передову». Він також висловив солідарність з тими українцями, які воюють на фронті та які, за його словами, нарікають на те, що їхні співвітчизники залишають країну, щоб уникнути призову.

«Громадяни України мають обов’язки перед державою. Ми давно припускали, що ми також можемо допомогти українській стороні в тому, щоб військовозобов’язані поїхали в Україну», — розповів Косіняк-Камиш.

На запитання, чи погодиться Польща на можливе прохання України відправити їй тих громадян, яким не буде продовжено право на перебування в країні, Косіняк-Камиш відповів: «Усе можливо».

За його словами, будь-яка підтримка і допомога будуть виявом двосторонньої солідарності. Він також зазначив, що поляки готові надавати гуманітарну та військову допомогу Україні, але додав, що «багато в чому їхні звинувачення на адресу української сторони є справедливими».

Нагадаємо, в грудні 2023 року деякі німецькі видання написали, що міністр оборони України Рустем Умєров нібито має намір наступного року призвати на військову службу українських чоловіків від 25 до 60 років, які проживають за кордоном. Як писали ЗМІ, чоловіків попросять з’явитися до призовних пунктів Збройних сил, а до тих, хто не виконає прохання, застосують «санкції».

Проте згодом Міноборони України заперечило, що має намір призивати на військову службу українців із-за кордону. В уряді Німеччини тоді заявили, що не змушуватимуть українських чоловіків, які проживають у країні, повертатися до України проти їхньої волі для проходження військової служби.

Прем’єр-міністрка Естонії Кая Каллас також заявила, що її країна не висилатиме українських чоловіків мобілізаційного віку. За її словами, Україна повинна сама попросити їх повернутися. А ось міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що військовозобов'язані українці, які перебувають за кордоном як біженці, мають повернутися в Україну і воювати на фронті.

Зрештою, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, польща, війна з Росією
В тему

Останні матеріали