24 Квітня 2024
Новини

Євросоюз виділив Україні €1,5 млрд

Євросоюз виділив Україні €1,5 млрд

Євросоюз за програмою Ukraine Facility виділив Україні 1,5 млрд євро. 

Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро, - повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п'яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро. Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу остаточно затвердила багаторічний пакет допомоги Україні Ukraine Facility 28 лютого. Програма передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024–2027 років. З цієї суми 39 мільярдів євро спрямують до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності. Решта — спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, покриття відсотків за кредитами тощо.

На початку лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили  цю програму, хоча, за даними ЗМІ,  ЄС довелося піти на компроміси, щоб схилити до цього Угорщину.

Уряд України, своєю чергою, ухвалив план виконання умов для отримання цієї допомоги. Йдеться про європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ у різних галузях: від енергетики до аграрної галузі. Крім того, у документі прописані «наскрізні напрями», як-от «зелений» перехід, цифровізація та євроінтеграція.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: євросоюз, війна з Росією, Україна, допомога
В тему