5 Вересня 2018
Новини

«Недоступні ліки»: Гройсман узявся за «пігулкові» махінації у лікарнях

«Недоступні ліки»: Гройсман узявся за «пігулкові» махінації у лікарнях

Програму «Доступні ліки» саботують самі ж лікарі? У медзакладах країни діють класичні схеми: пацієнтам кажуть, що «доступних ліків» в аптеці лікарні наразі немає і виписують дорогий рецепт. Тоді як необхідні препарати є у наявності чи пиляться на складах. Покінчити із цією ситуацією постановив Прем’єр-міністр.

Про це глава уряду Володимир Гройсман заявив сьогодні, 5 вересня, на засіданні КМУ. Йдеться у повідомленні прес-служби Гройсмана.

«Інформація про наявність ліків у лікарнях і необхідність додаткових закупівель має бути повністю відкритою і доступною для кожного пацієнта», – поставив вимогу Прем’єр на сьогоднішньому засіданні уряду.

Нагадаємо, ще з 1 вересня за дорученням Прем’єр-міністра всі лікарні мали оприлюднити на своїх сайтах інформацію про ліки. Втім, за даними Мінздоров’я, лише три області виконують доручення сумлінно. Саме тому ситуації вимагає максимальної уваги.

«Ми почали змінювати первинну ланку (надання медичної допомоги). І те, що 16 мільйонів громадян уклали договори з лікарями, доводить: через півроку ситуація на первинці буде кращою. Ми запровадили програму «Доступні ліки». Більше ніж 25 мільйонів людей отримали рецепти на ліки від хронічних захворювань. Цим шляхом треба йти і вдосконалюватися. Наступний крок – лікування у лікарнях. Нещодавно я проводив велику нараду, де ми обговорювали проблему наявності ліків і звертали увагу на те, що ліки закупляються, а приходить пацієнт до лікарні – і йому виписують рецепт. При цьому перевірити, чи є ліки в лікарні, неможливо. Тож треба відкрити інформацію», – роз’яснив суть проблеми Прем’єр.

 

У зв’язку з таким станом речей Володимир Гройсман дав доручення Державній аудитслужбі перевірити кожну область. А надто ті, де інформація про ліки закрита чи не повністю оприлюднена.

«Наявність ліків у лікарнях. Ми закуповуємо препарати через міжнародні організації, а потім у лікарнях кажуть, що їх немає. Дають дорогі рецепти, й у людини немає можливості перевірити. Було дане доручення: з 1 вересня кожна лікарня вивісить на сайті перелік ліків, які у наявності», – наголосив Володимир Гройсман.

Глава уряду додав, що після публікації аудитори перевірять її актуальність, а далі будуть ухвалюватися рішення про додаткові закупівлі.

«Якщо працювати якісно і професійно – буде результат. Даємо доручення – перевірити кожну область щодо наявності ліків. А далі треба пришвидшити створення нової загальнодержавної системи, яка «підтягуватиме» дані і дозволятиме розподіляти ліки, – сказав Гройсман. – Відсутність контролю дозволяє зловживати. Люди приходять і питають, а де ж доступні ліки. А вони на складах лежать. Тож доручаю розпочати і тут роботу», – підсумував на зборах міністрів очільник Кабміну. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, володимир гройсман, ліки, медицина
В тему