Життя

Як вбили Чорновола

Як вбили Чорновола

Голова Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули 25 березня 1999 року в автокатастрофі. «Toyota», в якій вони знаходилися, зіткнулася з «КамАЗом» на трасі Бориспіль-Золотоноша. Під час слідства було встановлено, що Чорновола після ДТП добивали кастетом.

Виконавці не знали про плани

організаторів

Водій вантажівки Володимир Куделя не знав про те, що Чорновіл буде проїжджати по Бориспільській трасі, і не планував опинитися там у потрібний час, а просто отримав від керівництва колгоспу ім. Б. Хмельницького (саме цьому підприємству належить «КамАЗ») розпорядження.

Є версія, що до Володимира Куделі в кабіну підсів незнайомець зі зброєю, який спочатку наказав водію набрати швидкість 15 км/год, а потім наголосив, що машину необхідно розвернути. Після ДТП цей незнайомець негайно залишив місце злочину.

Після загибелі Чорновола ходили чутки про те, що його вбивство організували «орли» екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. У зв'язку з цим можна згадати про міні-відеокасету, яку хтось підкинув у Верховній Раді Євгену Марчуку. На записі чоловік у чорній масці повідомляв про те, що є співробітником спецпідрозділу міліції, якому доручили організувати вбивство В'ячеслава Чорновола. Він також стверджував, ніби дехто з його колег попередив водія Удовенко (того нещасливого дня він і Чорновіл перебували у відрядженні в Кіровограді, а ввечері на різних машинах поверталися до столиці), що він повинен відстати від іномарки Чорновола. Однак відеокасету визнали підробкою і до справи не долучили.

Шанси

на порятунок  були

Так, водій легковика Павлов, коли до зіткнення залишалося 133 метри, переключився на ближнє світло фар і побачив «КамАЗ», що рухався у бік Борисполя. І  він приготувався до обгону, практично не знижуючи швидкості. Але вже через дві секунди зауважив, що фура розвертається, займаючи праву проїжджу частину і перетинаючи осьову лінію. І у водія Чорновола вже не було часу думати і маневрувати. Йому залишалося лише натиснути по гальмах. Після чого машина пішла юзом і протаранила «КамАЗ». А якби фура не зупинилася і продовжила рух, то не виключено, що у Павлова і Чорновола з'явився б шанс на порятунок.

За місяць до смерті повідомили

про замах

Чорновіл знав про замах, що готується на нього, за місяць до своєї смерті. Про це повідомив екс-нардеп Геннадій Удовенко: «В'ячеслав Бабенко, який назвався співробітником ФСБ Росії, попередив мене, що готується фізичне усунення Чорновола, і до цього нібито причетні російські спецслужби. Звичайно, я розповів про це В'ячеславу Максимовичу. Застереженням він знехтував, відповівши, що напередодні президентських виборів буде ще багато фальшивок і провокацій і їм не варто надавати значення. Ну, а незабаром після цього сталася та страшна аварія».

Чому «прибрали»

лідера НРУ?

Наразі є багато підтверджень того, що замах на Чорновола організовували співробітники міліції, які виконували вказівки вищого керівництва. Справу Чорновола можна порівняти зі справою Георгія Гонгадзе: лідер НРУ був незручний для чинної  влади.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше
В тему

Останні матеріали