Поради

Дешево та корисно: як економити на їжі і смачно харчуватися

Дешево та корисно: як економити на їжі і смачно харчуватися

Статистика свідчить, що майже половину свого бюджету середньостатистична сім’я витрачає на продукти. Як економити на їжі та не відмовлятися від повноцінного здорового харчування?

Як щиро б не запевняли нас з екранів телевізорів про те, що держава контролює ціни на продукти, а зарплати та пенсії складають опираючись на вартість споживчого кошика, – звичайний українець «виїдає» дірку у своєму бюджеті.

Економія грошей – нескладна наука. Так, лише правильно спланувавши своє меню, можна заощадити до 30% доходу. Як це зробити? Пропонуємо кілька найпростіших способів економії на їжі.

Правила економії на кухні

Забудьте про напівфабрикати

Навчіться готувати їжу самостійно. Тоді ви байдуже проходитиме повз ці відділи у магазинах. Ще одна корисна порада, для тих, хто розмірковує над тим, як економити на їжі: залучіть сім’ю в приготування напівфабрикатів. Домашні пельмені, вареники, котлети готувати просто та швидко, а заморожувати можна на тривалий термін. До того так легко поєднувати корисне з приємним і готувати напівфабрикати про запас під телевізійні серіали або шоу.

Меню на тиждень

Навіщо так заморочуватися, коли на меті економія грошей? Склавши меню ви точно будете знати, що у вас сьогодні на сніданок, обід та вечерю. Така практика допоможе уникнути спонтанних покупок та дозволить раціонально використовувати продукти, які вже є у холодильнику, а отже під вашим пильним контролем харчі будуть використовуватися повністю, не залишатимуться і псуватися.

«Сьогодні куплю масло, а завтра молоко» – практика, яка веде до незапланованих витрат, що аж ніяк не поєднується з темою відкладання грошей. Намагайтеся робити покупки раз в тиждень і лише за списком.

Так ви заощадите час, адже не доведеться бігати в магазин кілька разів. Якщо в процесі покупок з’являться нові ідеї для меню, то не хапайтеся за товар, а запишіть побажання у меню наступного тижня.

Читайте також: 11 смачних соусів: спробуєте і забудете про майонез

Готуйте порціями

Якщо борщ, то каструля, якщо котлети, то повна сковорода. Така філософія призводить або до марнотратства, або до ожиріння. Навчіться готувати рівно стільки, скільки з’їсте.

Цікаво: За даними Національної служби охорони здоров’я (National Health Service), дорослому чоловікові потрібно близько 2500 ккал на добу, а жінка потребує в середньому 2000 ккал. Опираючись на ці дані можна планувати денне меню.

Першими їжте продукти, які швидко псуються

Молочні продукти швидко псуються, тому не забувайте що такі є у вашому холодильнику. Якщо у вас частенько траплялося так, що продукти відправляються до смітника, бо ви про них забули, то вам точно не завадить дізнатися, як економити на їжі.

Аби не потрапляти в такі ситуації, можете клеїти на швидкопсувні продукти стікери з написом «З’їж мене до середи».

Зберігайте продукти правильно

Часто продукти псуються лише тому, що їх неправильно зберігають. Якщо ви уважніше ставитиметеся до їжі, то рідше поповнюватимете продовольчі запаси.

А ще багатьом продуктам можна подарувати «друге життя». З черствого хлібу вийдуть відмінні грінки чи сухарики до салату, а з зіпсованих помідорів смачна підливка.

Читайте також: Що приготувати на вихідні? Три рецепти для американського вікенду

Правила економії в супермаркеті

Не ігноруйте спеціальні пропозиції магазинів

Практично кожна мережа пропонує дисконтну картку на знижку чи бонусів. Суттєво заощадити з такими картками звичайно не можливо, але їх варто мати тим, хто розмірковує над тим, як бути економним.

Скуповуватися в одному і тому ж супермаркеті, та ще у найближчому до дому чи роботи – надзвичайно зручно. Та якщо прогулятися до булочної за рогом, можна придбати смачніший і дешевший хліб.

А ще використовуйте спеціальні додатки, які дозволяють ознайомитися з акційними пропозиціями різних мереж магазинів.

Беріть з собою пакет

Велика економія грошей складається з маленьких нюансів. Зокрема, можна брати пакет в магазин з собою і не витрачати гроші на покупку нового. Якщо ви небайдужі до природи, то користуйтеся тканинною екоторбою. Вона не рветься, не розтягується і створена з натуральних матеріалів, які по закінченню терміну служби можуть бути поглинені природою.

Роздивляйтесь

Всі знаю, що дешевші та свіжіші товари розташовані на нижніх полицях супермаркетів і у дальніх кутах стелажів. У магазинах зацікавлені, щоб ви купили дорожчий товар – його розміщують на рівні очей, і щоб покупець взяв товар, термін зберігання якого скоро закінчиться, – його розміщують в першому ряду на полицях магазину.

Ці секрети нині знають усі, та все одно ігнорують. Однак для людей, які цікавляться тим, як економити на їжі, ці правила повинні бути настільними.

Оптові покупки

Купуйте товари тривалого зберігання за оптовими цінами чи у оптових постачальників. Цукор, картопля та крупи можна придбати у великій кількості. Тим більше ціни в оптових торгових точках завжди нижчі. Якщо сім’я маленька, а економити на їжі все одно треба, скооперуйтеся в цій справі з родичами, друзями чи сусідами.

Читайте також: Інтуїтивне харчування: правила схуднення без дієт

Купуйте ввечері

В сезон на ринках продукти свіжі, а ввечері ще й дешевші, продукти. Теж саме стосується супермаркетів. Після 20:00 їжу власного виробництва там пропонують зі значними знижками. Як мінімум так можна купувати випічку.

Відмовтесь від брендів та упакування

За продукти відомих марок ми платимо більше. Та це не гарантує якості і смаку. Наприклад, торгові марки мережевих магазинів не відрізняються від брендових товарів, але значно дешевші.

Платіть за товар, а не упакування. Сметана в непоказному пакеті часто така ж сама, як і в яскравому, а сипучі продукти на вагу значно дешевші у пакетиках, а ніж у барвистих коробочках.

Читайте опис до товару

Той самий товар з однаковою ціною може відрізнятися. Купуючи, звертайте увагу на вагу і об’єм. Вигідніше брати «повноцінний» кілограм, ніж 940 грам.

Теж саме стосується товарів у яких добігає термін придатності. Магазини дуже щедрі, коли строк товару добігає кінця. Та як правило такі харчі цілком придатні.

Виняток – кисломолочні продукти, з якими можна отримати харчове отруєння. Тому ці товари обирайте ретельніше.

Поради економії від маркетологів:

  • Запам’ятовуйте ціни. Таке нескладне правило допоможе відрізнити реальну знижку від рекламного трюку;
  • Не ходіть за покупками голодними. Пустий шлунок посилає у мозок сигнал, який запевняє себе, що купувати потрібно всього і побільше;
  • Відмовтесь від імпульсивних покупок. Вам справді потрібний цей товар чи ви спокусилися нижчою ціною?
  • Не ходіть відділами, в яких нічого не збираєтесь купувати.

Читайте також: Печія: причини виникнення та ефективні методи боротьби

Поза кухнею і супермаркетами

Розумна економія

Парадоксально, але не треба занадто сильно економити на їжі. Підгнилі овочі та неякісні прострочені продукти можуть нашкодити здоров’ю. Потім на ліки ви витратите в сто разів більше, ніж заощадите на продуктах. Так що економте без фанатизму.

Ходіть на ринок

Дізнавайтеся де і коли проходитимуть сільськогосподарські ярмарки. Зазвичай вони відбуваються по осені і весни. Там за вигідними цінами продають свіжі, якісні, а головне натуральні фермерські продукти.

Підтримуйте місцевого виробника

Звертайте увагу на місцевого виробника, адже його витрати на транспорт, збут і рекламу істотно менші, а отже і товари дешевші.

Купуйте продукти залежно від сезону

Сезонності овочі і фрукти корисніші і дешевші. Морозити можна як ягоди, так і зелень. Варення, консервовані овочі, заготовки для супів і т.п. – дозволяють зберегти сімейний бюджет і заповнити нестачу вітамінів організму взимку.

Є свій секрет економії і в покупці м’яса. Ціла курка коштує дешевше, ніж по частинах, а з лап і крил можна приготувати наваристий суп. Недооцінюють і яловичину: страви з неї смачні, а енергетична цінність і вміст корисних речовин вищий ніж у іншому м’ясі.

Рибу також беріть цілою, адже з голови можна приготувати смачнючий бульйон чи уху.

Правила економії на роботі

Як економити на їжі? Готуйте вдома та беріть з собою обід на роботу. А ще відмовтесь від дорогої кави з автомату та кафе. Краще купіть натуральну, мелену каву та заварюйте її у чашці. Смак не відрізняється, якість такого напою вище, а економія суттєва.

Читайте також: Як економити на роботі: 7 легких і дієвих способів економії

Вирощуйте зелень на підвіконні

Домашній садок на підвіконні не лише заощадить ваші гроші, а і додасть здоров’я. Пакетик насіння восени значно дешевший за пучок зелені зимою. У горщиках можна вирощувати все: від зеленої цибулі до салату.

Багато людей впевнені, що їжа – це те на чому не можна економити. Мовляв, після цього значно знизиться якість життя. Насправді ж, через 2-3 місяці такої економії ви зрозумієте, що ваша сім’я почала харчуватися більш різноманітно, здорово і смачно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харчування, кулінарія, сім'я
В тему

Останні матеріали