Поради

11 смачних соусів: спробуєте і забудете про майонез

11 смачних соусів: спробуєте і забудете про майонез

Безсумнівно, майонез – найпоширеніший соус, однак не найсмачніший. А ще майонез – не найкорисніший продукт. Пропонуємо вам 11 альтернативних заправок майонезу, з якими щоденна їжа стане ще смачнішою.

Більше того, ці соуси не тільки покращать смак ваших улюблених страв, а і не нашкодять фігурі. А ще вони швидко та легко готуються та не мають у своєму складі дорогих, екзотичних продуктів.

Отже, якими соусами можна замінити майонез та які заправки приготувати вдома?

Цибулевий соус

Якщо вам смакують насичені маринади, то слід спробувати цибулевий соус. Його часто використовують для приправлення звичайних бутербродів та салатів, але максимум смакових ноток він розкриває у м’ясних та рибних стравах.

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. – вершкове масло;
  • 2 шт. – ріпчаста цибуля;
  • 250 г. – вершковий сир;
  • 1 ст. – сметана;
  • 2 ст. л. – зелена цибуля;
  • Чорний мелений перець та сіль за смаком.

Як приготувати цибулевий соус:

У великій сковороді на маленькому вогні розтопіть масло. Наріжте цибулю півкільцями та підсмажте до золотистого-коричневого кольору. Посоліть. Коли цибуля охолоне, змішайте її з сиром, сметаною, рубленою зеленою цибулею. Посоліть і поперчіть і соус готовий.

Вершкова куркума

Чим замінити майонез? Куркума – одна з небагатьох спецій, яка додасть смаку будь-якій страві. Якщо ж на основі цієї приправи приготувати соус, то м’ясо птиці стане незрівнянним.

Інгредієнти:

  • ½ – лимон;
  • 1 яєчний жовток;
  • 200 мл. – молоко;
  • 1 ст. л. – мука;
  • 1 ст. л. – гірчиця;
  • 1 ст. л. – оливкова олія;
  • ½ ч. л. – куркума;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати вершковий соус з куркумою:

Розігрійте молоко. Всипте борошно і варіть помішуючи 3 хвилини на маленькому вогні. Зніміть з плити і додайте жовток, не перестаючи помішувати. Після цього додайте сік половинки лимона, гірчицю, олію, куркуму, сіль і перець та розмішайте до однорідної консистенції. Соус подавайте холодним.

Читайте також:

Сметана з діжонською гірчицею

Стримана сметана та пікантна діжонська гірчиця – ідеальне поєднання. Такий соус відмінно доповнить смак риби, птиці та м’яса. Він добре підкреслює нотки варених овочів та підходить для заправки слойоних салатів, таких як «Оселедець під шубою» чи «Мімоза». Кулінари запевняють, що саме сметанково-гірчичним соусом можна замінити майонез.

Інгредієнти:

  • 2 варені яєчні жовтки;
  • 200 г – сметана;
  • 1 ст. л. – діжонська гірчиця;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати сметанно-гірчичний соус:

Розтовчіть варені яєчні жовтки та змішайте їх зі сметаною. Додайте гірчицю у зернятках та сіль. Суміш збийте у блендері.

Тартар

Ще одна заправка, якою можна замінити майонез – французький соус тартар. Він смакує з рибою, морепродуктами і стравами з птиці. Магазинний тартар мало чим відрізняється від майонезу. А от домашній тартар смакує навіть тим, хто любить легкі, дієтичні заправки.

Інгредієнти:

  • 2 варені яєчні жовтки;
  • ½ лимона;
  • 120 мл. – оливкова олія;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • 1 солоний огірок;
  • 5 оливок;
  • 2 зубчики часнику;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати соус тартар:

Яєчні жовтки розітріть виделкою. Посоліть, поперчіть і змішайте з соком половини лимона. Збиваючи віночком або блендером, влийте оливкову олію.

Коли соус загусне, додайте дрібно рублені зелену цибулю, огірок, оливки і часник пропущений через прес. Все ретельно перемішайте. Подавайте охолодженим.

Читайте також:

Йогурт та сир

Якщо вам до вподоби ніжні нотки, тоді спробуйте сирно-йогуртовий соус. З цією заправкою хліб, морепродукти та овочеві салати стають ще смачнішими.

Інгредієнти:

  • 200 мл. – знежирений йогурт;
  • 200 г. – домашній сир;
  • 2 шт. – варені яєчні жовтки;
  • 2 ч. л. – гірчиця;
  • 2 ч. л. – лимонний сік;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати сирно-йогуртовий соус:

Сир пропустіть через ситечко чи збийте у блендері до пухкої маси. Додайте йогурт, жовтки, гірчицю, лимонний сік та сіль і ще кілька хвилин збивайте. Соус готовий.

Соус дзадзікі

Хто-хто, а греки точно знаються на заправках. Один з найпопулярніших середземноморських соусів можна запросто приготувати вдома. Дзадзікі ідеально поєднується з овочами та хлібом. Але у Греції його часто подають і до м’яса та риби, як соус замість майонезу.

Інгредієнти:

  • 2 зубчики часнику;
  • 125 мл. – натуральний йогурт;
  • 1 огірок;
  • 1 ст. л. – оливкова олія;
  • 1 ст. л. – лимонний сік;
  • Петрушка, кріп та сіль за смаком.

Як приготувати соус дзадзікі:

Подрібніть часник (пропустіть через прес чи дрібно поріжте). Огірок без шкірки натріть та відіжміть сік. У йогурт додайте часник, огіркове пюре, лимонний сік, олію та зелень та добре перемішайте інгредієнти. Дайте соусу настоятися 20-30 хвилин у холодному місці.

Йогурт можна замінити сметаною.

Італійський соус

Хочеться посмакувати чимось екзотичним? Чому б не спробувати італійський соус? Він довершує смак грибів, овочів та м’яса на грилі.

Інгредієнти:

  • 250 г натурального йогурту;
  • 10 зелених оливок;
  • 1 великий помідор (можна зелений);
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Зелена цибуля;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати італійський соус:

Помідор ошпарте кип’ятком та зніміть шкірку. Маслини, часник, помідор та цибулю дрібно поріжте, а потім ретельно збийте у блендері. Додайте йогурт та розмішайте соус до однорідної консистенції. Перед подачею охолодіть.

Читайте також:

Заправка для традиційного салату «Олів’є»

Звичайно, свято неможливо уявити без бенкетного столу, а стіл без салату. А який салат можна назвати прикрасою кожної трапези? Ну звичайно ж «Олів’є»! Пропонуємо смачну альтернативу майонезу для цього блюда.

Інгредієнти:

  • 3 ст. л. – оливкова олія;
  • 1 ст. л. – лимонний сік;
  • 1 ч. л. – гірчиця;
  • 50 мл. – сметана;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати соус для «Олів’є»:

Змішайте олію, лимонний сік та гірчицю. Додайте сметану та спеції, ще раз ретельно змішайте інгредієнти і заправляйте улюблений салат.

Сметанно-соєвий соус

Ідеальна заправка для овочевих салатів, картоплі та птиці – сметанно-соєвий соус замість майонезу. Він легкий, а завдяки додаванню бальзамічного оцту чи часнику зробить будь-яку страву пікантною та незвичайною. Підходить для м’яса по-французьки, а також м’ясних салатів.

Інгредієнти:

  • 250 мл. – сметана;
  • 1 ч. л. – цукор;
  • 2 ст. л. – соєвий соус;
  • ½ ч. л. – неміцна гірчиця;
  • Сіль, перець, часник, кріп та оцет за смаком.

Як приготувати сметанно-соєвий соус:

З’єднайте сметану, цукор, соєвий соус, оцет та гірчицю. Інгредієнти збийте вінчиком чи у блендері. До смаку можна додати кріп чи часник пропущений через прес.

Лимонний

Шлунок просить чогось легкого і свіженького? Побалуйте його екстравагантним і оригінальним лимонним соусом замість майонезу. Заправка за цим рецептом довершує смак риби та овочевих салатів.

Інгредієнти:

  • ½ – лимон;
  • 1 ч. л. – гірчиця міцна;
  • 1 ч. л. – цукор;
  • ½ чашки – оливкова олія;
  • Кілька стебел кропу;
  • Сіль, перець до смаку.

Як приготувати лимонний соус:

З половинки лимону видавіть сік. Додайте до нього гірчицю, цукор, сіль і лимонну цедру. Перемішайте і влийте оливкову олію та порубаний кріп. Ще раз змішайте інгредієнти і соус готовий.

Читайте також:

Квасолевий соус

Хочете здивувати гостей? Тоді подайте їм до змішаних салатів і м’ясних страв квасолевий соус. Замість майонезу квасолевий соус можна подати і до хрумких грінок чи чіпсів. Він простий у приготуванні і ситний.

Інгредієнти:

  • 200 г. – консервована біла квасоля;
  • 1 шт. – лимон;
  • 70 мл. – соняшникова чи оливкова олія;
  • 1 ч. л. – гірчиця;
  • Сіль та перець за смаком.

Як приготувати квасолевий соус:

Злийте з квасолі рідину і перетріть її до стану пюре у блендері. Можна використовувати і домашню квасолю, але для соусу варіть її доти, доки боби не полопають. Додайте м’якоть одного лимона без кісточок і цедри (половину соку краще злити), олію, гірчицю, сіль і перець. Все ретельно перемішайте. Подавайте охолодженим.

Все про: Сім'я, Здоров'я, Харчування і дієти, їжа, харчування, користь
В тему

Останні матеріали