Поради

Печія: причини виникнення та ефективні методи боротьби

Печія: причини виникнення та ефективні методи боротьби

Мало хто сприймає печію як серйозну недугу, адже щоб її позбутися достатньо всього лише прийняти таблетку з реклами. Насправді ж печія може бути першим тривожним симптомом небезпечного захворювання. Якого саме? Про це розповість стаття.

Статистика свідчить, що печія турбує від 20 до 50% населення розвинених країн. При цьому 10-20% людей відчувають дискомфорту або печіння у стравоході частіше одного разу на тиждень. Неприємне відчуття у горлі виникає приблизно через 15-30 хвилин після прийому їжі. Але не рідно людей турбує печія вночі.

Що таке печія та чому вона з’являється

Печія – це печіння з локалізацією переважно під грудною кліткою, що поширюється стравоходом. Таке відчуття виникає через подразнення слизової оболонки стравоходу кислим шлунковим соком.

Основна причина печії – закидання шлункового вмісту вгору по стравоходу. Відбувається такий процес через порушення роботи сфінктера між ними. Як відомо, середовище здорового шлунку кисле, що обумовлено дією соляної кислоти. У стравоході ж кислотність близька до нейтральної.

У нормі, зворотному руху їжі перешкоджає сфінктер, – такий собі клапанний пристрій, що регулює перехід вмісту з одного органу організму в інший. Якщо він ослаблюється, то кислий вміст шлунку перекидається в стравохід. Даний процес називається рефлюксом.

На відміну від слизової оболонки шлунка, яка добре захищена від подразливої дії кислоти і стінки якої вистелені зсередини захисною плівкою слизу, слизова оболонка стравоходу не захищена перед агресивною кислотою шлункового соку.

Печія у стравоході виникає через те, що кислий шлунковий вміст піднімається разом з їжею і роз’їдає слизову оболонку горла. Говорячи простіше: печія – це хімічний опік стравоходу. В результаті виникає дискомфорт, який проявляється печінням, а іноді і болем у області горла.

Здоровий організм нейтралізує і «змиває» назад у шлунок кислоту слиною і слизом. Але такий механізм не може виручати вічно.

Часта печія не тільки значно знижує якість життя, але і є симптом, який може вказувати на певне захворювання.

Читайте також:

Причини печії

Окрім вищезазначеної причини печії, а це порушення роботи сфінктера, дискомфорт у стравоході може бути пов’язаний з підвищеним вмістом соляної кислоти в шлунковому соку. А ці процеси, в свою чергу, спостерігаються при багатьох захворюваннях і фізіологічних станах:

Різноманітні захворювання стравоходу і шлунка

Печія може бути симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ або рефлюксна хвороба), гастриту з підвищеною кислотністю, язв чи холециститу і жовчнокам’яної хвороби. Якщо ви ведете здоровий спосіб життя, а печія турбує вас частіше ніж один раз на тиждень, зверніться до лікаря, щоб виключити хвороби шлунково-кишкового тракту.

Медикаменти

лікування деякими препаратами також може спровокувати печію. Зокрема, дискомфорт у стравоході виникає через прийом нестероїдних протизапальних препаратів (а це і аспірин), гіпотензивних ліків.

Неправильний спосіб життя

Шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем), хронічний стрес також викликають печію.

Вагітність

У майбутніх мам, внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску, частіше виникає рефлюкс (пересування вмісту порожнистих органів у напрямку, протилежному природному чи дисфункції сфінктерів стравоходу). Печія у вагітних виникає і через прогестерон, так званий гормон вагітності. Він розслаблює гладкі м’язи в організмі. І сфінктер стравоходу не виняток. Через це клапан закривається не повністю, і шлунковий сік потрапляє в стравохід.

Надмірна вага

Як і при вагітності, через зайві кілограми підвищується внутрішньочеревний тиску і клапан стравоходу не контролює закидання шлункового вмісту вгору.

Зовнішні фактори печії

Тісний одяг, підняття важких предметів та інші подібні обставини іноді провокують печію у здорових людей.

Читайте також:

Нездорове харчування і печія

Дискомфорт може виникнути і через вживання певних продуктів. Нерегулярні прийоми їжі, переїдання, їжа поспіхом, надмірне вживання жирного, смаженого, гострого – все це сприяє ослабленню клапану стравоходу і, відповідно, провокує печію.

Смажена і жирна їжа

Ви і самі напевне знаєте, від яких продуктів з’являється печія. Мало користі нашому організму приносить жирне та смажене. Така «смакота» подразнює шлунок, підвищує кислотність, розслабляє сфінктер, погано засвоюється, застоюється в організмі та викликає бродіння.

Зведіть до мінімуму некорисні делікатеси. А якщо все ж надумаєте поласувати чимось жирним та смаженим, слідкуйте щоб їжа була приготовлена на свіжій олії.

Швидка їжа

Фаст-фуд багатий спеціями та жирами, які подразнюють слизову оболонку шлунка, порушують травні процеси, провокують метеоризм.

Улюблені чай та кава

Печія від чаю чи кави виникає через кофеїн, яким багаті ці напої. Вони будять травну систему і в результаті виділяється багато шлункового соку. Окрім того, будь яка рідина збільшує тиск на сфінктер. Він може не витримати і вміст шлунку періодично піднімається у стравохід.

Як уникнути печії від гарячив напоїв:

  • На деякий час відмовтесь від вживання кави та чаю;
  • Пийте не міцний чай та каву;
  • Печія від чаю та кави не турбуватиме вас, якщо не вживайте цих напоїв після ситного обіду;
  • Щоб кава та чай не викликали печії додайте молоко або вершки. Молоко «зв’язує» молекули кофеїну, і він засвоюється поступово;
  • Пийте не надто гарячі напої, дайте їй трохи охолонути;
  • Печія від кави з лимоном чи іншими цитрусовими (так званий «романо») вам забезпечена. А от до чаю лимон додавати навіть рекомендують.

Читайте також:

Солодощі

Печія від солодощів – не рідкість. Вся їжа, яка містить цукор і дріжджі провокує процеси бродіння. Це в свою чергу підсилює утворення газів і вироблення ферментів. І як результат – відрижка, з якою кислий вміст шлунку проникає у стравохід.

Мучні вироби

Печія від мучних виробів виникає через те, що вони складаються з легкорозчинних вуглеводів, частина яких починає розщеплюватися вже в роті. По суті, в шлунок надходять вже наполовину перероблені продукти, які не вимагають тієї кількості шлункового соку, що вже виробився і він залишається в надлишку. Клапан стравоходу розслабляється і вміст шлунку піднімається вгору по стравоходу.

При цьому, печія від чорного хліба спостерігається частіше, ніж від білого. Обумовлено це тим, що в житньому хлібі містяться речовини, які викликають підвищене виділенням газів в кишці (метеоризм).

Дискомфорт у стравоході може виникнути і через те, що випічка, пиріжки, млинці чи білий хліб, занадто свіжі. Ще одна причина, чому виникає печія від мучного – додаткові інгредієнти: дріжджі, молочні продукти (масло, маргарин). Печію може викликати і оздоба: соняшникове насіння, шоколад, цукрова пудра, фрукти та інше.

Аби мучне не провокувало печію:

  • Вживайте вчорашні вироби;
  • Купуйте продукти без додавання особливих добавок;
  • Їжте не більше трьох-чотирьох кусків хліба в день;
  • Шукайте хліб без додавання дріжджів.

Читайте також:

Фрукти та овочі

Більшість фруктів та овочів, особливо сирі, викликають печію, адже підвищують рівень виділення шлункового соку.

Печія у стравоході може бути спровокована наступними фруктами:

  • Яблука (тверда шкірка погано перетравлюється);
  • Ананаси;
  • Виноград;
  • Абрикос;
  • Цитрусові (мандарин, апельсин, грейпфрут, лимон).

Краще виключити або замінити ці фрукти в раціоні. Наприклад, кориснішим та смачнішим для вашого шлунку буде запечене яблуко. У цьому десерті є пектін, який виводить з організму токсини і позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.

Від улюблених лакомств у вас печія? Що робити, якщо ви не уявляєте життя без фруктів? Безпечні для організму груша, фініки, диня, кавун, а достиглий банан навіть допоможе позбутися печії.

Серед овочів, які можуть спровокувати печію: цибуля, помідор, гострий перець, капуста, баклажани, гриби, гарбуз та навіть тепличний огірок. Більшість цих овочів містять аскорбінову кислоту та багаті клітковиною.

Відмовлятися від цих продуктів повністю – не варто. Але вживати їх краще запеченими у духовці чи звареними на пару. Така теплова обробка знизить ймовірність виникнення печії, а організм отримає всі необхідні вітаміни.

Однак, печія у стравоході може і зникнути, якщо їсти правильні овочі. Так, крохмаль, яким багата картопля та морква, позбавлять від печії та попередить печіння у горлі. Помічні будуть броколі, цвітна капуста та варена картопля.

Алкоголь

Що викликає печію? Пиво (особливо в поєднанні з солоними закусками), червоне вино, шампанське, джин – також причини печії. Вони подразнюють стінки шлунково-кишкового тракту, викликаючи опік, розслабляють сфінктер, через що кислота проникає в стравохід, активують утворення жовчі.

Харчування при печії досить сурове і виключає цілий ряд продуктів: шоколад, напої, м’яту, мелісу, спеції, жирне м’ясо (баранина, свинина, телятина), майонез, маргарин, цитрусові, спиртні напої. Але прочитавши це, не варто викидати зі свого раціону всі перелічені продукти, адже кожний організм індивідуальний. Краще простежте за реакцією свого тіла і виключіть тільки ті продукти, які конкретно призводять до неприємного відчуття в стравоході.

Читайте також:

Як позбутися печії домашніми методами

Варто зазначити, що до народних засобів можна вдаватися тільки в тому випадку, якщо під рукою немає ніяких ліків.

Рецепти від печії є на «всі смаки», але не всі ці засоби ефективні. Проте, найчастіше різним групам людей допомагають:

Сода

Докучає печія. Що робити? Багато людей «гасять» печію харчовою содою. Розчиняють 0,5 чайної ложки соди в 200 мл води і випивають дрібними ковтками. Але застосовуйте соду тільки в екстрених випадках.

Сода дійсно допомагає нейтралізувати соляну кислоту шлунку. Однак вуглекислий газ, який виробляється в результаті цієї реакції, різко розпирає шлунок. Це може викликати неприємні відчуття і навіть спровокувати шлункову кровотечу у пацієнта з виразкою. Також вживання соди при печії протипоказане вагітним і жінкам, які годують груддю, а також людям, що страждають на артеріальну гіпертензію і хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Крім того, сода провокує збільшення секреції кислоти, а отже через пів години печія може повернутися. Краще замінити соду на антациди. Це група медичних препаратів, зазвичай лужних, що нейтралізують кислотність шлункового соку.

Активоване вугілля

Активоване вугілля абсолютно безпечний метод боротьби з печією. Приймати його можна навіть вагітним. Він вбере в шлунку надлишки кислоти, і дискомфорт у гортані припиниться. Просто ковтніть кілька таблеток і запийте склянкою води.

Для більшої ефективності потовчіть 10 таблеток, розчиніть в 100-150 мл молока і випийте залпом. Єдиним неприємним наслідком вживання активованого вугілля може стати зміна роботи кишкивника, так що приймати засіб постійно небажано.

Картопляний сік

Знімає відчуття печіння і покращує загальний стан при гастриті з підвищеною кислотністю і сік картоплі. Його можна вживати навіть на пізніх термінах вагітності.

Фреш трьох очищених картоплин випийте через 2-3 хвилини після приготування. Для поліпшення смаку можна змішати його з іншим соком.

Якщо печія постійно турбує, то приймайте такі ліки по 1-2 ст. ложки 1-2 рази на день за півгодини до їди.

Молоко

При появі печії випийте кілька ковтків молока. Молоко швидко нейтралізує кислоту. Воно обволікає шлунок і створює враження, що все добре. Але після деякого затишшя молоко стимулює утворення шлункового соку і ставати тільки гірше. Тому молоко, як і соду, використовуйте лише у екстрених випадках.

Побороти печію можна:

  • Протягом 5 хвилин пожуйте зерна ячменю;
  • Що робити коли мучить печія щодня? Введіть у раціон гречану кашу;
  • Відвари звіробою, подорожника і суцвіття ромашки – відмінно борються з печією;
  • Що робити коли мучить печія? Смачні та корисні ліки – мигдаль. З’їжте 5-10 горішків, ретельно розжовуючи кожний;
  • Мед здатний усувати дискомфорт в шлунку. Для боротьби з нападом печії випийте склянку теплого молока з розчиненою в ньому ложкою меду;
  • По можливості не пийте ліки, які провокують печію.

Читайте також:

Щоб уникнути печії:

  • Краще їжте частіше, але маленькими порціями (не менше 5-6 прийомів їжі, кожна порція повинна важити не більше 600-800 грам) і ретельно пережовуйте їжу;
  • Страви не повинні бути дуже гарячими чи холодними;
  • При печії їжу краще не запивати;
  • Не нахиляти після того, як вийшли з-за столу. І звичайно, після трапези спорт під забороною;
  • Вечеряйте як мінімум за 2 години до сну;
  • Печія вночі вам не буде страшна, якщо підняти узголів’я ліжка на 10 сантиметрів. Це знизить ризик печії уві сні;
  • Не затягуйтеся туго ременем, не надягайте тісний одяг, бандажі та корсети, які перетягують живіт;
  • Змініть режим харчування. Готуйте страви щадними методами (варить, тушкуйте, запікайте, готувати на пару). Відмовтесь від фастфудів, копченостей, жирних страв, солінь і маринадів. Збільшити в раціоні вміст легкозасвоюваної їжі (овочевих бульйонів, каш, приготованих на воді, киселів, зелені).

Самостійно лікуючись, майте на увазі, що дискомфорт у стравоході легко спутати з симптомами деяких захворювань внутрішніх органів, що не мають абсолютно ніякого зв’язку з печією і вимагають проведення зовсім іншого лікування. Під «маскою» печії можуть ховатися напад стенокардії та інфаркт міокарда. Тож, якщо печія вас турбує досить часто, слід звернутися до лікаря.

Вам допоможе терапевт або гастроентеролог. Адже важливо не запускати хворобу, лише постійно борючись з її симптомами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, хвороби, медицина, лікування
В тему