3 Травня 2024
Новини

Незаконне збагачення на понад 32 млн: ексгенерал СБУ Наумов отримав підозру

Незаконне збагачення на понад 32 млн: ексгенерал СБУ Наумов отримав підозру

Колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України повідомили про підозру за незаконне збагачення на загальну суму 32,7 мільйона гривень.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Правоохоронці не називають ім’я підозрюваного, однак із деталей справи випливає, що йдеться про Андрія Наумова.

Наприкінці березня Національне агентство з питань запобігання корупції після проведення моніторингу виявило в Наумова необґрунтовані активи на понад 32 млн грн.

Так, за даними слідства, Наумов, перебуваючи на керівних посадах в СБУ, став власником:

  • автомобіля Toyota Land Cruiser 200 вартістю майже 2,3 млн грн, зареєстрованого на батька дружини;
  • автомобіля BMW X6 xDrive40d вартістю 116 тисяч євро, зареєстрованого на дружину;
  • майже 593 тисяч євро та понад 120 тисяч доларів.

Також у власності експосадовця перебували два смарагди вартістю понад 6,5 тисячі євро кожен.

Працівники ДБР повідомили йому про підозру за ст. 368-5 Кримінального кодексу України — незаконне збагачення. Чоловікові може загрожувати позбавлення волі на строк до 10 років.

Наразі розслідування триває. Підозрюваного оголосили в міжнародний розшук. 

Андрій Наумов — колишній голова управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України, якого називали «правою рукою» ексглави СБУ Івана Баканова. У квітні 2022 року президент України Володимир Зеленський позбавив його звання бригадного генерала та назвав «зрадником». За даними «Схем», він виїхав за кордон за лічені години до повномасштабного вторгнення рф в Україну, а правоохоронці проводили у нього обшуки в межах провадження про держзраду.

Колишнього співробітника СБУ затримали в Сербії на початку червня 2022 року за звинуваченням у відмиванні грошей. На суді Наумов заперечував версію слідства та стверджував, що це його особисті гроші.

Україна просила Сербію про екстрадицію Наумова, якого українські слідчі підозрюють у шахрайстві, привласненні майна та зловживанні владою. Але Вищий суд у Ніші відхилив запит Києва про екстрадицію, апеляційний суд підтвердив цю постанову. Сам Наумов виступав проти екстрадиції в Україну, стверджуючи, що в такому разі його безпека буде під загрозою.

Зрештою у грудні 2023 року Наумов вийшов на волю і перебуває в Сербії в очікуванні остаточного вироку. Окрім того, сербський суд скасував вирок першої інстанції.

Експосадовець стверджує, що дискредитаційну кампанію проти нього в Україні організували заступник голови Офісу президента Олег Татаров та ексзаступник Андрій Смирнов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, дбр
В тему