Життя

Перетворює акваріуми на кращі в світі шедеври

Перетворює акваріуми на кращі в світі шедеври

Здавна море вабило людей, і тому ті, хто живе далеко від нього, завжди прагнули мати «шматочок моря» у своїй домівці. Так з'явилися акваріуми. Тим часом Тереза Лазар так чарівно оформлює «вікно» в дивовижний підводний світ, що її акваріуми справедливо називають унікальними.

Більше того – вона взяла участь у головному конкурсі планети IAPLC, до якого долучилися 1977 майстрів із 68 країн світу, і опинилася в еліті аквадизайнерів. І посіла 12 місце. Детальніше про захоплення – у розмові із пані Терезою, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Коли і чому Ви почали займатися аквадизайном?

– Річ у тім, що мій дідусь-біолог мав акваріуми, рибок, і я залюбки милувалася цим підводним світом і його мешканцями. А згодом він подарував мені перший акваріум. Коли ж я вийшла заміж і народила дитину, то моя мама подарувала рибок моєму синочку – таким чином акваріуми і рибки в нас були майже постійно. Згодом я зареєструвалася на форумі акваріумістів Львова і поїхала на конкурс. Представила акваріум, де було поєднання дерева і каміння. Посіла перше місце. Далі були нові конкурси, нові перемоги. Я готувала композиції з гілочками сакури, камінням, різноманітними рослинами  тощо. У 2016 році я подала роботу на світовий конкурс, який відбувався в Японії.

творіння Терези Лазар
творіння Терези Лазар

– Які критерії вашої роботи?

– Передусім – тривалість життя в акваріумі. Все повинно мати свої пропорції. Приміром, не можна висаджувати в акваріум велику рослину, яка не матиме місця для росту. Слід враховувати, які умови потрібні для тієї чи іншої рослини: добрива, певне освітлення, належний рівень вуглекислого газу тощо. Зараз на черговий світовий конкурс підготувала композицію «Таємничий ліс». Акваріум доволі великий – 180 літрів. Композиція виготовлена з каміння, сланцю і коряг. В ході роботи підстригала мохи, щоб вони були і густими і набули тієї форми та об'єму, які мені потрібні. На цю роботу у мене пішло чотири місяці.

– Розкажіть трішки про конкурс в Японії…

– Це міжнародний конкурс з оформлення рослинних акваріумів. Участь у ньому можуть брати усі охочі. Причому ніяких обмежувальних умов не ставлять. Дуже багато учасників було з самої Японії, Китаю, Тайваню, Малайзії. Адже в цих країнах аквадизайн дуже розвинений. Тим часом з України участь взяли восьмеро аквадизайнерів. На нагородженні нашу Батьківщину в Японії представляла я одна. І було так приємно бачити над сценою жовто-блакитний прапор!

Також у минулому році моя робота посіла 5 місце в  міжнародному конкурсі в Китаї CIAC категорії наноакваріумів та потрапила в топ-10 на міжнародному американському конкурсі  AGA. В 2019 році ще проходив міжнародний конкурс зі створення вабікусу в невеличких сумочках, які були розіслані всім учасникам. Потрібно було створити композицію з підводних рослин, які поступово були адаптовані до життя на суші. Моя робота посіла 1 місце.

Тереза Лазар
Тереза Лазар

– Подейкують, що акваріуми дарують спокій і гармонію…

– Звісно! Коли в інтер'єрі є акваріум, то це передусім дуже красиво. Спостерігаючи за рибками, ми розслабляємось, покращується настрій. Тому раджу побалувати себе і купити акваріум – нехай невеличкий, можливо, і рибок у ньому буде небагато. Однак він стане тим джерелом, з якого черпатимете радість, натхнення і спокій.

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Власна справа
В тему