Життя

Відмовилася від роботи економіста, щоб підкорювати європейців кулінарними шедеврами

Відмовилася від роботи економіста, щоб підкорювати європейців кулінарними шедеврами

Українка Женя Майданець уже два роки живе в Болгарії, де працює декоратором – оформляє торти.

Женя за національністю – болгарка. Її тато і вся його родина – теж. Дівчина після закінчення інституту вийшла заміж за Івана Майданця. У сім'ї Івана та Євгенії з'явилось двійко дівчаток: Елізабет і Олівія. Молода мама, будучи в декреті, навчилася шити модний одяг собі і дітям. Але в цьому не бачила перспективи. І стала себе шукати у кулінарії, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Перший свій торт я пекла до шостої години ранку, – пригадує жіночка. – Але в мене вийшло те, що потрібно. І вже через рік я мала багато клієнтів та замовлень на торти. Хотілося б розвиватися далі, але не було можливості. Тому подала документи на громадянство Болгарії, щоб там розпочати свою справу. А коли папери надійшли, дітей залишила з чоловіком Іваном, а собі купила квиток до міста Софії, сіла в автобус і поїхала.

– У столицю Болгарії я приїхала о 5 ранку,  – пригадує Женя Майданець. – Сиділа на вокзалі, доки розвиднілося, купила карточку на телефон і подзвонила знайомому, який жив у Софії. Він запропонував пожити у нього тиждень, доки я не знайду собі роботи і житла.

Женя із тортом
Женя із тортом

Женя Майданець вирішила подати резюме в кондитерську сферу. Ходила в п'ятизірковий ресторан. І через два тижні Євгенія вийшла на роботу. Дуже переживала, плакала і молилась: «Боже, я хочу мати впевненість у завтрашньому дні...» І тут подзвонили з кондитерської, розмовляли російською мовою. Хазяїн був росіянин – йому потрібен був декоратор.  Женя дуже зраділа, вона показала фото своїх робіт – і їй одразу запропонували оформляти торти.

Спочатку жінка декорувала по чотири-п'ять штук, тепер уже по 7 тортів устигає. Майстрині запропонували два дні працювати, а два вихідні мати. Але працьовита українка, щоб більше заробити грошей, попросилася працювати щодня. Колектив погодився, їй довіряли в усьому, вчили з нею болгарську мову.

– Хазяїн кондитерської побачив, що у мене є талант придумувати нові рецепти, – запропонував створити лінію своїх тортів для ресторанів, і від продажу цієї продукції мені платили 50%, – розповідає Євгенія Майданець. – Наприклад, я карамелізувала груші з лаймом, поєднувала солону карамель з топленим бананом й інше. Одна болгарка на знак вдячності зробила грамоту і подарунок тому, хто декорував для неї торт. Нею виявилася я. Я була на сьомому небі від щастя!

Українка так захопилася роботою декоратора, що стала брати роботу додому, хоча за це їй ніхто не платив. Всю ніч ліпить фігурки, а на ранок приносить готові вироби.

торт, прикрашений жінкою
торт, прикрашений жінкою

– Часом і в мене щось не виходить. Але головне – не падати духом і ніколи не зупинятися на досягнутому, – каже Женя Майданець. – Тому я мрію працювати на себе, відкрити свою солідну фірму. Я колись хотіла написати книжку – і ось мені спало на думку видавати свій журнал з кулінарії грецькою мовою. Чому саме грецькою? Бо в Греції живуть мої двоюрідні брати та сестри, які видають свій журнал.

Родичі підтримали таку ідею. Женя писала рецепти російською мовою, тітка перекладала на грецьку (писала від руки друкованими літерами). Женя вивчила складні грецькі ієрогліфи і ночами друкувала текст на комп'ютері. А ще там потрібно ставити в кожному слові наголос. Та труднощі – не біда: за три тижні був готовий журнал, у якому були рідкісні рецепти і красиві фото. Через місяць видали 5000 штук. Коли жінці прислали один екземпляр, Женя була неймовірно щасливою.

– Я дуже раділа, що мені вдалося втілити свою мрію. Це як дитя народжується – ти радієш, і так само в мене було, – каже жінка. –  У журналі є мої рецепти тортів, тістечок. Зараз я працюю над створенням другого журналу – з декорації тортів.

Успішно відпрацювавши у Болгарії два роки, Женя забрала до себе двох донечок – Олівію та Елізабет, влаштувала їх у дитячий садочок. Сама оплачує за трикімнатну квартиру в Софії. Чоловік Іван працює в Прибалтиці і часто навідується до дружини і доньок. Він гордиться тим, що його Євгенія така талановита, підтримує її в усьому. Але, на жаль, у Болгарії для нього немає роботи і він не знає мови – тож мусить деінде шукати роботу.

Хоча з досвіду Женя знає, що українцям найбільше подобаються торти «Наполеон», «Медовий», «Спартак», тістечко «Картопля», проте з читачами нашої газети майстриня хоче поділитися рецептом японського заварного бісквіта для декору тортів. Із нього можна вирізати будь-які фігурки і прикрашати ними торти та тістечка. Окрім того, бісквіт міцний і дуже смачний.

тор, який прикрашала Женя
тор, який прикрашала Женя

Інгредієнти: 130 г молока, 70 г масла, 85 г борошна, 1 яйце, 165 г білка, 120 г жовтка, 80 г цукру, ванільний цукор.

Молоко й масло підігріваємо в каструлі на середньому вогні, поки масло не розтопиться. Знімаємо з вогню й одразу висипаємо борошно. Перемішуємо вінчиком, знову ставимо на вогонь, постійно помішуючи, варимо, доки тісто не буде відставати від каструлі. Коли трохи охолоне, збиваємо міксером, по одному добавляючи яйце і жовтки. Коли маса стане однорідною і гладкою, добавляємо барвник (гелевий або водорозчинний) і ще раз перемішуємо.

Окремо збиваємо білки з цукром до такого стану, щоб вони не випадали з перевернутої миски. Поступово додаємо збиті білки в заварну масу. Силіконовою лопаткою акуратно складальними рухами знизу вверх вимішуємо білки.

Після цього бляху застелити якісним пергаментом, змазати олією, вилити рівномірним шаром тісто товщиною 0,5 см та випікати в розігрітій до 170 градусів  духовці 15 хв. Коли бісквіт схолоне, ним можна обгортати торти і ліпити фігурки.

У найближчому майбутньому Женя мріє завоювати кулінарні смаки французів і британців. Тому зараз вона збирає кошти для відкриття бізнесу в цих заможних країнах.

Галина Оліферчук

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кулінарія, Долі, рецепти
В тему