Життя

Завдяки моржуванню позбувся проблем зі спиною

Завдяки моржуванню позбувся проблем зі спиною
ілюстративне

Свого часу Олександр Власюк потерпав від болю в спині. Часті болі, випадання дисків – усе це створювало чимало проблем. І лікарі були не в змозі допомогти.

Звісно, вони виписували довжелезні рецепти, однак користі було дуже мало, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Отоді я й пригадав, як мій дідусь розповідав, що коли болить спина, то потрібно обливатися водою так, щоб вода текла по спині. Тож я і почав так робити. Річ у тім, що мій батько все життя обливався холодною водою – у нього на подвір'ї був змайстрований літній душ, тож з ранньої весни і до пізньої осені, тобто до того часу, поки вода не почне замерзати, він кожен ранок любив приймати саме такий душ.

І я вирішив взяти з нього приклад – ось уже 15 років кожен ранок розпочинаю з обливання холодною водою. Як результат – не лише чудове самопочуття, заряд енергії на увесь день, але і суттєво зменшилися болі у спині.

А паралельно став обтиратися снігом і ходити босими ногами по снігу. Це просто кайф, я вам скажу. А згодом друзі, які моржують вже не один рік, запропонували і мені пірнути в ополонку. Пригадую, ми їхали до Стиру, і я роздумував, що ж мені все-таки робити – скупатися у крижаній воді чи ні. Було страшно, але водночас і дуже цікаво.

Тож, коли ми приїхали і мої друзі один за одним стали занурюватися в ополонку, мої вагання десь зникли – і я також вперше занурився у крижану воду. Ті відчуття пам’ятаю і сьогодні – спершу було так холодно, що аж дух звело. А коли вийшов з води, то усе змінилося – почувався так, наче заново на світ народився. І хотілося ще у воду.

З того часу чоловік став моржувати. І абсолютно забув про свої проблеми зі спиною, диски відтоді жодного разу не випадали. А ще – до нього перестали чіплятися різноманітні застуди, ГРВІ, нежить, хоча до цього чоловік хворів два, а то й три рази за осінньо-зимовий період. 

– Однак хочу застерегти, що такий крок потрібно робити дуже виважено і свідомо, – наголошує він. – Бо коли стрибати в ополонку «за компанію», без попередньої внутрішньої підготовки, то результати цього можуть бути далеко не такими втішними.  Ще помітив: коли виходиш з води, обтиратися необов’язково, – річ у тім, що зайва волога сама за декілька хвилин випарується.

До речі, коли виходжу з ополонки, то одягатися не поспішаю – чекаю, поки тіло саме висохне, а ще – із задоволенням ходжу по снігу, можу і полежати. Щодо алкоголю, який нерідко дають випити людині, яка виходить з крижаної води, то ми з друзями замінили спиртне на чай. Липовий, класичний чорний, зелений – кожного року ми готуємо чималі термоси з ароматним напоєм і залюбки смакуємо ним після купелі.

До речі, ввечері волинянин також радить приготувати чай – з липи, малини, або ж особливо після того, як день видався напруженим і важким, з гілочок м'яти і меліси, які чудово заспокоюють і сприяють гарному сну. Та й ранок чоловік розпочинає з води. Щоправда, з чайною ложечкою меду, який кладе у склянку ще звечора. А коли прокидається, то додає чайну ложечку розмеленого насіння розторопші і з задоволенням випиває.

– Річ у тім, що такий напій дуже вдало налагоджує роботу кишково-шлункового тракту та очищує печінку, – каже Олександр Якович. – Також протягом дня потрібно вживати достатню кількість рідини для нормальної роботи усіх систем нашого організму. З цією метою хтось просто п'є очищену воду, хтось готує соки, варить узвари. Я ж готую настій з чорниці. Для цього знадобиться одна столова ложка сушених ягід, які я кладу у каструлю і заливаю дуже гарячою водою, практично кип’ятком. Відставляю каструлю до того часу, поки настій не стане ледве теплим. А тоді із задоволенням смакую ним протягом дня. До речі, такий настій дуже добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, а також підтримує зір.

Я неодноразово зауважував, що і мої ровесники, і ті, хто на багато років молодший за мене, нарікають на проблеми із зором, носять окуляри. У мене й натяку на такі проблеми немає – і далеко добре бачу, і якусь дрібноту – також. А ще в моєму домі постійно є банка з калиною. Її я перетираю з цукром. Причому, не викидаючи ні шкірки червоних ягідок, ні кісточок із них. Ретельно перетерши, перекладаю до скляної банки, яку зберігаю на нижній полиці холодильника.

Річ у тім, що я гіпертонік, тож інколи на зміну погоди чи після напруженого дня може піднятися тиск. А щоб не допустити цього, я беру столову ложку калини, смакую нею і запиваю водою. Як результат – тиск під конт-ролем.

Лучанин стверджує, що сьогодні чимало людей мають проблеми зі здоров’ям, тому що абсолютно не прислухаються до свого організму. Як результат – до лікарів звертаються вже тоді, коли всі болячки набувають хронічної форми і для їхнього лікування потрібно чимало і грошей, і часу.

– А всього цього могло і не бути, – каже він. – Варто лише уважніше ставитися до свого здоров’я, прислухатися до того, чого саме, коли і в якій кількості хоче організм, – і тоді усе буде гаразд. Взяти, приміром, часник. Усім відомі його цілющі властивості, а проте мало хто кожен день споживає цей овоч. А коли взяти до уваги, що один китаєць в середньому за рік споживає 20 кілограмів часнику, то стає зрозумілим, що серед нас людей, які споживають його стільки ж, – лише одиниці.

Також варто віддати перевагу квашеним, а не маринованим овочам – саме вони принесуть нашому організму велику користь, про що ми, поспішаючи за красивими упаковками салатів з супермаркетів, і не задумуємося. А потім і нарікаємо на те, що те болить і тут коле. Ми повинні пам’ятати, що наше здоров’я – у наших руках. А тому про ці, на перший погляд, прості речі потрібно задуматися якомога раніше – лише тоді у нас буде здорова і сильна нація.

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, хобі
В тему