Поради

Різдвяний піст: як постити і не шкодити своєму здоров’ю?

Різдвяний піст: як постити і не шкодити своєму здоров’ю?

Різдвяний піст – один з найдовших та найсуворіших у році. Проте особливе навантаження чинять на організм не стільки зменшення кількості їжі, як неправильний раціон та брак вітамінів. Дієтологи розкажуть, як постити і не шкодити своєму здоров’ю.

28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Він триватиме по 7 січня, тобто 45 днів. На цей час слід відмовитися від м’яса, масла, сиру, яєць, молока та риби. Але до середини посту багато хто відчуває майже непереборну тягу до м’яса. З чим це пов’язано? Нестача вітамінів? Ні! Насправді всі важливі вітаміни організм може отримати з пісної їжі, а тимчасовий брак елементів з тваринних продуктів не так швидко позначається на самопочутті.

Проте джерела необхідних елементів можна знайти і серед не м’ясної їжі.

Гриби

Осінь підходить до фінішу, а отже, комора кожної господині доверху набита грибочками. Якщо ви лінувались і замість того, щоб ходити в ліс по гриби, сиділи вдома, – гайда в магазин, де цілий рік вистачає «лісового м’яса».

Головна перевага грибів у тому, що вони багаті на білок (близько 4 грамів на 100 грамів продукту). Відповідно, елементи, які ми отримуємо з м’яса та риби, частково можна замінити грибами. Краще вживати сушені гриби, які на 70 % складаються з білків. Втамують жагу до м’яса білі гриби. Безумовно, такий продукт слід вживати лише в тому випадку, коли немає протипоказань. Гриби не рекомендують дітям, літнім людям і особам з проблемами шлунково-кишкового тракту. Однак таким категоріям узагалі не варто постити.

Фрукти

На жаль, організм не отримує білка з фруктів. Проте вони позитивно впливають на інші сторони нашого здоров’я. Наприклад, цитрусові та банани знижують загальний рівень тривожності, який підвищується після відмови від тваринної їжі. Варення та джеми урізноманітнять ваше меню. Сухофрукти і горіхи – смачна та поживна основа для багатьох страв. Поєднуючи чорнослив, курагу, волоські горіхи або арахіс, можна приготувати корисний десерт. Особливо якщо заправити його медом. Такий варіант цілком підійде на роль обіднього перекусу на роботі. Горіхи відновлять запаси енергії, а сухофрукти і мед додадуть смаку.

Головне, щоб їжа була простою. Щодня ласувати делікатесами, хоч і дозволеними, не слід.

Пряні трави

Спеції також піклуються про ваш організм, коли ви відмовляєтеся від тваринної їжі. М’ясо, молоко та яйця – це не тільки білок, але і вітамін D. Його дефіцит проявляється пригніченістю, зниженням настрою, неспокоєм. Якщо ви помітили за собою такі симптоми, тоді саме час поцікавитися пряними травами. Вашому організму смакуватиме зелень, яка росте на підвіконні: кріп, петрушка, кінза. Одна велика порція овочевого салату з додаванням пучка зелені – простий і недорогий спосіб підтримати організм потрібними йому вітамінами.

Соя

Білок, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни та мікроелементи групи В, Е, залізо, калій, магній – і все це соя. Не дивно, що дотримуючись посту, багато хто покладає великі надії на цей продукт. Однак лікарі радять не зловживати цими бобовими. І річ навіть не в тому, що більша частина сої – генетично модифікована. Дієтологи стверджують, що останнім часом сою активно додають у найрізноманітніші продукти промислового виробництва, і, якщо налягати на неї, виросте ймовірність накопичення надлишку сечової кислоти в організмі, можуть виникнути проблеми з нирками та суглобами на цьому тлі.

Каші

Квасоля, горох, сочевиця, крупи – також багаті на білки. Лікарі не рідко нагадують, що ці продукти даремно обділяють увагою. Проте дієтологи зазначають, що в піст страви із цих продуктів можуть зашкодити деяким групам людей. Наприклад, квасолю, сочевицю та гриби не рекомендують людям із захворюваннями травної системи. В них багато грубої клітковини, яка подразнює слизову шлунка.

Каші на воді також не йдуть на користь, адже молоко нейтралізує в шлунку кислоту. Особи, в яких сечокам’яна хвороба з утворенням фосфатних каменів, потребують білкових продуктів, тому харчування самими овочами та крупами може бути шкідливим для них.

Кінва

Кіноа, або кінва, – зернова культура, вид лободи, яка відома завдяки своєму їстівному насінню. Нині ця крупа продається чи не в кожному супермаркеті. Так само, як і інші, її використовують для варіння, як добавку в супи, для салатів у відварному вигляді. Кінву перемелюють на борошно і випікають різну здобу: від млинців до хліба. Перевага кінви в тому, що вона дуже багата білками, а за амінокислотним складом може зрівнятися із цільним молоком. Кінва у дні посту – безцінний продукт.

Три основні правила посту:

1. Їжа повинна бути різноманітною. Це тільки здається, що пісний раціон – обмежений. Навіть рослинна олія здивує вас різноманітністю мікроелементів, які пропонує кожний окремий вид. Наприклад, окрім соняшникової та оливкової, є ще кунжутна, лляна, рапсова, горіхова, соєва та інші олії.

2. Пам’ятайте про залізо. Відмовляючись від тваринної їжі, ви вичерпуєте запаси цього елемента з організму. Якщо немає анемії, можна просто їсти більше рослинних продуктів, багатих цим елементом. Звичайно, таке залізо засвоюється гірше, але це краще, ніж нічого.

3. Бережіть м’язи та нирки. Білкове харчування – це не тільки м’ясна їжа. Тим, у кого є дефіцит м’язової маси, варто пити спеціальні білкові коктейлі. Це підтримає у тонусі м’язи і добре для нирок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему