Поради

Що потрібно знати про тренінги особистісного росту?

Що потрібно знати про тренінги особистісного росту?

Мабуть, у сучасному суспільстві немає людей, які б не чули про тренінги особистісного росту. Про те, як стати успішним та поліпшити якість життя можна дізнатися з Інтернету, через журнали, газети і книги, з телепрограм і, звичайно ж, відвідавши тренінги.

На вітчизняних просторах досі неоднозначно ставляться до них. Доки одні захоплено розповідають, як кардинально змінилося їхнє життя після тренінгів, інші називають такі заняття сектами та марною тратою часу і коштів. Проте, незважаючи на думку скептиків, такі семінари залишаються актуальними. На тренінги ідуть люди, які бажають досягнути успіху на роботі, в особистому житті, прагнуть до цілей і реалізації творчого потенціалу.

Сам термін «особистісний ріст» з’явився у 60-х роках минулого століття і вже тоді трактування цього поняття відрізнялося залежно від школи, де його викладали. Незважаючи на дрібні відмінності, «особистісний ріст» розуміли як «розкриття потенціалу особи» і «прийняття та розуміння себе».

Сам тренінг – це щось середнє між семінаром і майстер-класом. На заняттях учасники завдяки ряду методик, практик, технік розкривають свій потенціал, борються із внутрішніми проблемами, вчаться гармоніювати з собою, і, як результат, поліпшують життя.

Що потрібно знати про тренінги особистісного росту?

Тренер-ведучий

Хочете, аби заняття принесли вам користь? Тоді записуйтесь на тренінг, який проводить професіонал. Людина, яка проводить тренінг повинна чітко відчувати аудиторію, грамотно розплановувати тему і відмінно орієнтуватися у ситуації. Його завдання – знайти індивідуальний підхід до кожного учасника, і при цьому направляти всю групу у правильне русло.

Проте не слід думати, ніби після одного заняття з тренером ваше життя кардинально зміниться. Ведучий лише допоможе вам зорієнтуватися у своїх проблемах та знайти з них вихід. Ваше завдання – використати інструмент, який вам запропонують.

Тренінг допоможе познайомитись із собою

Такі заняття дозволяють пізнати себе та допоможуть віднайти ваші сильні та слабкі сторони. Ймовірно, вам вдасться знайти причину невдач та усунути її. Дізнавшись про свої сильні сторони, вам буде простіше направити енергію у потрібне русло. Також на тренінгу вам вдасться попрацювати зі своїми страхами та дитячими травмами, і, можливо, позбутися їх. Відповідно, ви  станете впевненішими та позбудетесь комплексів. В результаті змінюється мислення.

Ефект підтримки

Тренінги не рідко проводяться для цілої групи. Мало того, що ви навчитеся відкриватися іншим людям, так ще й самі випромінюватимете підтримку. А це колосальний заряд енергії, який неможливо отримати просто прочитавши книгу чи переглянувши фільм. Відповідно, краще обирайте заняття з групою.

Тренінги особистісного розвитку відрізняються:

За метою

Одні тренінги покликані навчити аудиторію відпрацьовувати необхідні навички (вас навчать добре продавати товар чи без страху виступати перед аудиторією), інші борються із психологічними проблемами, допомагають встановити душевну рівновагу.

За тематикою

Як заробляти гроші, розпоряджатися фінансами, побудувати міцні відносини з коханою людиною, що робити, аби бізнес став успішним, – теми тренінгів найрізноманітніші. Ви можете записатися на семінар, де вам розповідатимуть, як правильно схуднути чи маніпулювати людьми.

За форматом

Заняття можуть проводитись в один день чи розтягуватися на декілька тижнів. Максимально ефективними будуть виїзні тренінги (за місто чи навіть в іншу країну), адже тоді «пацієнт» повністю занурюється у трансформаційний процес. Перевага місцевих семінарів в тому, що після заняття ви зможете поділитися отриманими знаннями та інформацією із близькими людьми. Ще один формат тренінгу, – віртуальний. Для такого заняття взагалі не потрібно виходити з дому.

За методами

В одних випадках використовують достатньо жорсткі методи і змушують переживати учасників не надто приємні моменти (наприклад, уявляти смерть близьких чи вислуховувати в свою адресу голу правду). Інші тренери вводять підопічних у транс.

Тренінг може неабияк покращити ваше життя. Професіонали зроблять роботу, яку ви відкладали у довгий ящик. Єдине ваше завдання – зрозуміти, від яких проблем ви хочете позбавитися з допомогою цих занять.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Тренінги
В тему