Поради

Чому у старших людей так легко ламаються кістки?

Чому у старших людей так легко ламаються кістки?

Від крихкості кісток, яку по-науковому називають остеопорозом, жінки страждають більше, ніж від інфаркту, інсульту та раку молочної залози, разом узятих. У чоловіків остеопороз також трапляється. Але значно рідше і в пізнішому віці.

То в чому причина появи цієї хвороби і чи можна їй запобігти – розпитаємо в лікарки-ревматологині медичного об’єднання ЛМТГ Оксани Іщик, - йдеться в газеті «Твій вибір».

Оксано Миколаївно, що таке остеопороз, чому остеопороз настільки поширений саме в жінок старшого віку?

– Остеопороз – це прогресуюче системне захворювання скелета, яке характеризується зниженою міцністю кісток, що призводить до підвищення ламкості кісток та ризику переломів.

Одна з найпоширеніших причин це менопауза (коли припиняються місячні). В цей період падає рівень жіночого гормону естрогену. А саме він стимулює клітини кісток формувати нові кістки та підтримувати їхнє здоров’я. Коли ж естрогену в організмі меншає, то клітини, що формують нову кістку (остеобласти), стають менш активні, а клітини, які руйнують кістку (остеокласти), посилюють свою дію. Крім того, в жінок від природи кістки менші, тонші та не такі щільні, як у чоловіків.

Ще також виділяють такі причини, як: прийом системних гормонів (преднізолон, метилпреднізолон) тривалістю більше від трьох місяців, гіповітаміноз вітаміну Д3, зміна гормонального фону при певних ендокринних захворюваннях.

Але ж і в дітей буває остеопороз...

– Так, проте значно рідше. В таких випадках хвороба виникає через нестачу в організмі кальцію, вітаміну Д, калію, магнію та стронцію. А це, в свою чергу, з’являється внаслідок спадкових патологій, гормональних збоїв чи неконтрольованого прийому гормональних препаратів, а також через незбалансоване харчування.

Які зміни в організмі свідчать про розвиток цієї недуги?

– На ранніх стадіях остеопороз не має специфічних симптомів. Тому його називають «тихою хворобою». Першими ознаками можуть стати ламкість нігтів, судоми та безпричинний біль у м’язах, кістках. Насторожити мають зміни в ротовій порожнині – коли ясна відстають від зубів. В таких випадках необхідно звернутися до сімейного лікаря чи ендокринолога. А от коли навіть від незначного удару спонтанно кістка зламалася, а особливо якщо це жінка у віці 50 років і старше, – це вже явна ознака ускладнення  остеопорозу.

Також ознаками остеопорозу може бути зменшення людини у зрості, розвиток кіфозу (горба на спині). І чим довше не зважати на цю хворобу, тим більш крихкими ставатимуть кістки, що незворотно призведе до ускладнень – остеопоротичних переломів, які виникають у тілах хребців, у трубчастих кістках – стегно, гомілка, кисть.

  Які обстеження потрібні для встановлення діагнозу?

– Частину симптомів лікар фіксує під час розмови з пацієнтом. А для підтвердження чи заперечення діагнозу використовуються аналізи крові на вміст кальцію (саме від нього залежить міцність кісток, зубів, нігтів, волосся), вітаміну Д (без нього організм не може засвоїти кальцію), біохімічний аналіз крові (на креатинін, підрахунок швидкості клубочкової фільтрації, фосфор, магній, лужну фосфатазу, печінкові проби, ферменти, глюкозу). Інструментальні методи обстеження включають  двоенергетичну рентгенівську абсорбціометрію та ультразвукову денситометрію, що використовується лише для відбору пацієнтів, які мають імовірність розвитку остеопорозу.

До речі, в «Журналі клінічної медицини» пропонується тест: людина має зробити два максимально великі кроки вперед, виміряти цю відстань у сантиметрах і поділити на свій зріст у сантиметрах. Якщо отримане число менше, ніж 1,24, – це означає, що сила нижніх кінцівок зменшена, що є однією з ознак остеопорозу. Також є опитувальник для пацієнтів, яким користуються лікарі усього світу, – FRAX. Він був розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я для оцінки ризику переломів у пацієнтів.

Чи можна вилікувати цю хворобу?

– Повністю – ні. А от сповільнити її розвиток – можна і потрібно. Для цього лікар може призначити прийом кальцію, вітаміну Д3, а також більш специфічні препарати при необхідності: біфосфонати (ібандронова кислота, золендронова кислота). Лікар перегляне й раціон харчування пацієнта. Адже жінки віком 50+ повинні щодоби вживати 0,8 г білка (протеїну) на кілограм маси тіла. Відтак у щоденному меню мають бути м’ясо (бажано нежирне), бобові, горіхи. Щодоби  потрібно споживати 1200 мг кальцію, якого найбільше міститься в кисломолочних продуктах (йогурт, сир, сметана), тваринних хрящах, кістках риби.  Для міцності кісток, нігтів і зубів корисно їсти темну квасолю, насіння льону, жирну морську рибу (оселедець, скумбрію), кунжут, чорнослив та якнайбільше зелені й овочів.

Аби кальцій із їжі засвоївся нашим організмом, треба додатково приймати вітамін Д?

– Чи додатково – покаже аналіз крові. Але якщо вітаміну Д в організмі вистачатиме, то його достатньо буде поповнювати, перебуваючи на сонці десь до 20 хвилин на день і відкриваючи сонячним променям ділянки своєї шкіри. На вітамін Д багаті також жирна риба, жовтки яєць та гриби.

А які ваші рекомендації щодо напоїв?

– Часто запитують пацієнти, чи можна вживати каву. Моя відповідь: так, можна. Адже науково абсолютно доведено, що кава не вимиває кальцію із кісток, якщо вживати не більше від трьох чашок на день і бажано – в першій половині доби. Але під впливом алкогольних напоїв (і тютюну, до речі, теж) крихкість кісток справді зростає.

Для зміцнення кісток корисні кефір та йогурт. Бо вони, по-перше, багаті на кальцій, а по-друге – містять пробіотики, які пом’якшують вплив зниження рівня естрогену на міцність кісток. Учені дослідили, що за щоденного вживання продуктів, багатих на пробіотики, протягом двох місяців мінеральна щільність кісток зростає на 36 відсотків, а жорсткість суглобів знижується на 42 відсотки. А ще науковці радять пити ромашковий чай. Адже він стимулює роботу остеобластів, які зміцнюють кісткову тканину.

Знаю жінок, які так бояться впасти чи оступитися, що стараються якомога рідше виходити на вулицю...

– Такий спосіб доречний хіба що тоді, коли на вулиці слизько і поруч нема людини, яка би підтримувала. Але рухатися обов’язково треба. Просто обережно, не роблячи різких рухів. Адже помірні фізичні навантаження тримають у тонусі м’язи та сприяють зміцненню кісток. Це пов’язано з тим, що під час фізичних вправ активуються остеобласти – клітини кістки, від яких залежить її міцність. Відтак щоденна зарядка і прогулянка зменшують на 51 відсоток ризик витончення кісток і переломів. Ось чому неважка робота в саду чи на городі, регулярні прогулянки в парку такі корисні для здоров’я.

До речі, важливу роль відіграє і сон. Учені провели дослідження за участі 11 000 жінок у постменопаузі, і воно показало: в тих, хто спав п’ять або менше годин на добу, мінеральна щільність кісткової тканини була значно нижчою порівняно з жінками, які спали сім годин на добу.

А як може бути пов’язане одне з одним?

– Є припущення, що через нестачу сну порушується процес ремоделювання кісток (це коли стара кісткова тканина видаляється й утворюється нова). Адже процес ремоделювання відбувається саме під час сну.

Дякую. Дуже цікава інформація. Сподіваюся, вона стане в пригоді нашим читачам.

Спілкувалася

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Лікарі
В тему

Останні матеріали