Поради

Ангіну часто плутають зі звичайною застудою, неправильно лікують і цим самим завдають серйозної шкоди своєму здоров’ю

Ангіну часто плутають зі звичайною застудою, неправильно лікують і цим самим завдають серйозної шкоди своєму здоров’ю

У сезон ГРВІ та грипу однією з ознак респіраторної інфекції є дискомфорт у горлі. Подібні симптоми має також ангіна, яку лікувати потрібно по-іншому.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Тому з’ясуймо, як розрізнити ГРВІ та ангіну? Чи обов’язкові для лікування антибіотики? Та навіщо хворому видаляють мигдалики? А розібратися в цих питаннях нам допоможе лікарка-отоларинголог медичного об’єднання ЛМТГ Ганна Кашпрук.

– Ганно Петрівно, ангіну часто плутають зі звичайною застудою. Яка їхня основна різниця?

– Ангіна – гостре інфекційне захворювання, яке насамперед уражає глоткові мигдалини. Це пов’язано з тим, що саме мигдалики є першою лінією захисту імунної системи від бактерій і вірусів, які потрапляють до ротової порожнини. Ось чому навіть у здорових людей мигдалини, щоб виконувати свою захисну функцію, перебувають у постійному природному запальному процесі, який має назву «тонзиліт».

– Чим він небезпечний?

– Тонзиліт уражає лімфоїдні тканини, розташовані в ділянці глотки. Тому існує висока ймовірність того, що захворювання може спровокувати інші ускладнення. До слова, на тонзиліт найчастіше хворіють діти, а також дорослі віком до 40 – 45 років. Проте виникати захворювання може в осіб будь-якого віку2, просто у старших людей – значно рідше.

– За якими ознаками можна зрозуміти, що у хворого саме ангіна, а не, приміром, ГРВІ?

– Якщо порівнювати з респіраторними вірусними інфекціями, то при обох захворюваннях з’являються підвищення температури, загальна слабкість, біль у горлі, утруднене ковтання. Спостерігається також збільшення лімфовузлів. Але при ангіні можуть виникати болі в ділянці серця і суглобів, температура тіла сягає до 38 – 40 градусів.

– Від чого виникає білий наліт у горлі?

– Білий або жовтуватий наліт у гирлі лакун з’являється, як правило, при лакунарній ангіні. Вона проявляється сильним головним болем, високою температурою, втомою, болем у суглобах і утрудненим ковтанням, іноді – судомами. Лакунарна ангіна викликає сильну гіперемію (переповнення кров’ю) мигдаликів із їхнім збільшенням, що може спровокувати блокування дихальних шляхів. Особливо не безпечна така ангіна для дітей. Лакунарний тонзиліт може викликати інтоксикацію (отруєння) організму.

Але більш поширена катаральна форма ангіни. Вона виникає як у зимовий, так і в літній період. При цьому розвиваються запалення слизової оболонки горла та піднебінних дужок, першіння і сухість у горлі, невелике збільшення лімфовузлів, розташованих поблизу.

– Як довго лікується хвороба?

– Тут велику роль відіграє те, викликана хвороба вірусною чи бактеріальною інфекцією. Тому при ангіні важливо звернутися до лікаря. Він здійснить зовнішній огляд пацієнта. Може призначити бактеріологічний посів, який дозволить виявити збудника хвороби, та здачу аналізу крові на антитіла до стрептокока. Ці заходи допоможуть правильно встановити діагноз і призначити відповідне лікування. А це, в свою чергу, дозволить хворому протягом одного-двох тижнів позбутися хвороби.

– Що зазвичай призначає лікар?

– При перших ознаках: болю в горлі, відчутті слабкості й ознобу, – нестероїдні протизапальні препарати та вітамін С. Бажано розсмоктувати пастилки та льодяники від болю в горлі. Адже це стимулює виділення слини і на якийсь період усуває дискомфорт. Добре зарекомендували себе спреї з антисептичною дією. Вони допомагають знищити бактерію-збудника. Але їх треба правильно застосовувати. Після того, як горло заприскали спреєм, важливо бодай пів години нічого не пити й не їсти. Інакше ефект від ліків значно зменшиться.

– Чи обов’язково при ангіні, якщо немає високої температури, дотримуватися постільного режиму?

– Бажано. Адже хвороба небезпечна своїми ускладненнями, тому не варто ризикувати, виходячи на холодну вулицю з хворим горлом2. Натомість, перебуваючи вдома, можна обмотати горло теплим шарфом – це покращить кровообіг та прискорить одужання. Взимку у приміщеннях увімкнене опалення, яке, як відомо, пересушує повітря. Тому для швидшого одужання варто ввімкнути зволожувач повітря, а у воду для зволоження додати ефірну олію чайного дерева або шавлії чи апельсина.

– Що порадите від лоскотання в горлі, через яке часом аж сльози виступають?

– Таке неприємне подразнення можна зменшити, п’ючи маленькими ковтками тепле молоко з медом. Ще краще працюють медове молоко з цибулею, лимонний сік із медом. У проміжках між питтям можна полоскати горло настоями шавлії, ромашки, лимонною водою або слабким розчином солі. Процедура має тривати до двох хвилин, а повторювати її варто кожні дві години. Але тут я хочу наголосити: при гнійному тонзиліті полоскання суворо заборонено! Адже внаслідок таких маніпуляцій хвороботворні бактерії можуть потрапити в кров.

– Чи правда, що для лікування ангіни обов’язкові антибіотики?

– Ні, все залежить від збудника хвороби, імунітету хворого, вчасного звернення до лікаря. Коли лікування на початковому етапі не призвело до бажаних результатів і ангіна дала ускладнення, ось тоді спеціаліст призначає антибактеріальні засоби. Навіть якщо лікування гнійної ангіни пройшло успішно й симптоми минули, лікар повинен провести контрольну перевірку, щоб переконатися, чи не призвела хвороба до ревматичного захворювання, проблем із серцем або нирками. Тим більше, коли такий тяжкий тонзиліт виник не вперше.

– А в яких випадках необхідно видаляти мигдалики?

– Така потреба може виникнути в разі частих рецидивів ангіни – коли хвороба повторюється більше від трьох разів на рік чи п’яти – на два роки. Ось тоді хворому пропонують часткове видалення мигдаликів (тонзилотомію) або повне (тонзилектомію). Однак приймати рішення щодо такого хірургічного втручання потрібно лише після консультації з отоларингологом і використання всіх доступних методів лікування та профілактики хвороби.

– Що порадите робити для зменшення ризиків появи ангіни?

– Насамперед – дбати про імунітет: що сильніший він, то менше ризиків. Для цього треба в теплу року загартовуватися, а протягом усього року – давати своєму тілу помірні фізичні навантаження. В сезон вірусів і застуд можна для профілактики полоскати горло розчином води з морською сіллю, яка продається в аптеці. Здоров’я горла напряму залежить від стану зубів та загалом ротової порожнини. Тому треба стежити, щоб на зубах не було карієсу, а на яснах – пародонтозу. Ну, і пам’ятайте, що проблеми з горлом часто виникають у курців. Адже тютюновий дим пересушує слизову оболонку дихальних шляхів та горла, через що хвороботворні віруси та бактерії безперешкодно проникають усередину організму.

– Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: лікування, Лікарі, луцьк
В тему

Останні матеріали