5 Квітня 2024
Новини

Пересадили нирку свині: з лікарні виписали пацієнта

Пересадили нирку свині: з лікарні виписали пацієнта
У США з лікарні виписали 62-річного американця Річарда Слеймана, якому вперше у світі успішно пересадили нирку від генетично модифікованої свині. 

Це сталося лише через два тижні після операції. Про це пише hromadske з посиланням на New York Times.

За словами медиків Массачусетської лікарні, нирка, пересаджена пацієнтові, виробляє сечу, виводить відходи з крові, балансує рідини в організмі та виконує інші ключові функції.

Цю нирку отримали від свині, яку генетично модифікувала біотехнологічна компанія eGenesis. Науковці компанії видалили три гени, які могли спровокувати відторгнення органа, вставили сім людських генів для покращення сумісності та вжили заходів для дезактивації ретровірусів, які переносять свині, щоб не заразити ними людей.

А втім, наразі невідомо, чи не відторгне організм пацієнта трансплантований орган. Чоловік погодився на експериментальну процедуру, тому що у нього залишилося небагато варіантів: він мав труднощі з діалізом через проблеми з кровоносними судинами, і йому довелося довго чекати на донорську нирку.

За словами головного лікаря Об'єднаної мережі обміну органами Девіда Классена, ця процедура значно наближає перспективу ксенотрансплантації, або пересадки органів від тварини до людини.

Дві попередні трансплантації органів від генетично модифікованих свиней закінчилися невдачею. Обидва пацієнти отримали серця — і обидва померли через кілька тижнів. В одного пацієнта були ознаки того, що імунна система відторгнула орган, і це є постійним ризиком.

«Хоча багато роботи ще належить виконати, я думаю, що потенціал цього методу, який допоможе великій кількості пацієнтів, буде реалізований», — сказав Классен.

Однак цю операцію потрібно успішно відтворити на багатьох пацієнтах і вивчити у клінічних випробуваннях, перш ніж ксенотрансплантати стануть широко доступними.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сша, Лікарі
В тему