Поради

Чому насправді треба чистити чайник від накипу

Чому насправді треба чистити чайник від накипу

З приводу того, чи небезпечний накип у чайнику для здоров'я людини, фахівці сперечаються досі.

Як впливають ці тверді відкладення на організм, читайте в цьому матеріалі.

Накип, що осідає на дні і стінках чайника, формується кристалами солей, які випадають в осад. Їх склад залежить від кислотно-лужного балансу і жорсткості води. Ці домішки можуть бути малорозчинними та нерозчинними. Найчастіше нам доводиться стикатися з карбонатними солями кальцію і магнію, які розчиняються соляною кислотою при попаданні в шлунок. Елементи, отримані в результаті їхнього розпаду не зазнають людині жодної шкоди. Більш небезпечні вони для самого чайника: осідаючи на нагрівачі, вони збільшують час закипання води, а неправильні спроби видалити шари відкладень можна пошкодити поверхню приладу.

Але є й інші домішки, дрібні частки яких не може розчинити навіть шлунковий сік. Висока концентрація шкідливих домішок, нерозчинних металів і солей у воді, які утворюють накип, можуть завдати здоров'ю відчутної шкоди. Різні форми нерозчинних домішок (зокрема солей) можуть відкладатися в організмі, що в результаті здатне призвести до появи остеохондрозу, каменеутворення в нирках, подагри та інших малоприємних наслідків.

Варто, звичайно, зазначити, що при разовому попаданні такого «коктейлю» в організм нічого страшного не станеться. Однак систематичне вживання води з накипом цілком може завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Щоб не ризикувати своїм здоров'ям, необхідно стежити за чистотою чайника і вчасно очищати його від накипу. Зробити це можна за допомогою спеціальних хімічних засобів, які можна знайти в будь-якому магазині. Але найчастіше господині використовують натуральні та перевірені часом засоби: лимонну кислоту, соду або оцет.

Крім того, є сенс задуматися про заходи профілактики, адже не допустити появи товстого осаду в чайнику простіше, ніж видаляти.

  • По-перше, привчіть себе використовувати для кип'ятіння тільки фільтровану або бутильовану воду і кип'ятити її лише один раз.
  • По-друге, регулярно обполіскуйте чайник (краще робити це після кожного кип'ятіння).
  • По-третє, раз на місяць заливайте в чайник на кілька годин розчин лимонної кислоти, а потім зливайте її і ретельно промивайте прилад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я, цікаво знати
В тему