Поради

Чому не можна щодня їсти манну кашу

Чому не можна щодня їсти манну кашу

Незважаючи на те, що вперше манну кашу з пшениці почали готувати на початку XIII століття, страва ця довгий час вважалася дуже дорогою і навіть вишуканою. Наприклад, приготовлену за особливим рецептом солодку кашу з манки подавали на святковий стіл дворянам, з неї робили десерти, креми, муси, загалом, манка вважалася делікатесом.

За легендою, автор рецепту гур’ївської каші, кріпак кухар Захар Кузьмін, на початку XIX століття був зі всією сім'єю викуплений у власника міністром фінансів Дмитром Гур'євим, який, очевидно, до кінця життя насолоджувався солодкою манною кашею.

Аж до початку XX століття манку їв увесь царський двір, а одного разу сніданок з манної каші врятував імператора Олександра III, коли поїзд, в якому він їхав у 1888 році, зазнав аварії. За збігом обставин, Олександр їв кашу у вагоні-ресторані, який вцілів, у той час, як вагони з його спальнею і кабінетом були повністю знищені в катастрофі.

Манна каша «пішла в народ» тільки під час СРСР, коли її стали виробляти з залишків неперемеленого зерна, що зробило її дешевою. Ця проста, ситна, і головне, швидка в приготуванні каша настільки полюбилася батькам, що на ній виросло не одне покоління дітей.

Користь

Манна крупа являє собою пшеничні зерна грубого помелу, розміри крупинок становлять 0,25-0,75 мм. Оскільки клітковини в каші небагато, вона ідеально підходить для дієти післяопераційного або ослабленого хворого, пацієнтів з проблемами шлунково-кишкового тракту і навіть для алергіків.

Дієтологиня Ольга Наместнікова у своїх статтях вказує, що манка – це продукт, який позитивно впливає на кишечник, бо містить крохмаль і володіє обволікаючими властивостями, знімає спазми і навіть виводить токсини. Манка дуже корисна при деяких видах ниркової недостатності - зварена на воді, вона не дає організму хворого засвоювати тваринні білки, зате дає йому заряд енергії через швидких вуглеводів, що містяться в ній.

Хоча дієтологи відзначають, що в манці менший, ніж в інших крупах, вміст мінеральних речовин і вітамінів, тим не менше, в ній присутні вітаміни групи В, вітаміни Н і РР і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній навіть кобальт.

Шкода

Оскільки манка містить багато клейковини і крохмалю, то протипоказана людям з непереносимістю глютену, щоправда, серед європейців таке захворювання зустрічається рідко — тільки у кожного 800-го мешканця Європи.

Однак у таких хворих нешкідлива манна каша може викликати спазми, коліки, нетравлення і навіть викликати патологію кишечника - відмирання ворсинок. Крім цього, у людей з цим захворюванням клейковина може викликати екзему і ураження суглобів і зв'язок.

Але це ще не все — каша з манної крупи містить фітин, який викликає порушення обміну кальцію в організмі людини, тому постійне вживання манної каші може викликати у маленьких дітей та старих підвищену ламкість кісток, крихкість зубної емалі.

Порушенню кальцієвого обміну сприяє і фосфор, який міститься в манці. Сучасна медицина рекомендує вводити манну кашу в раціон дітей тільки не раніше трьох років, а вагітні жінки, для яких важливе споживання кальцію, можуть їсти її не частіше трьох разів на тиждень.

Оскільки у каші багато вуглеводів, вона сприяє швидкому набору ваги і протипоказана діабетикам і людям, схильним до ожиріння; виняток становлять маленькі діти з нестачею ваги — їм кашу призначають спеціально для її набору, але не частіше, ніж один раз на день.

Якщо ви будете їсти манну кашу щодня, то, швидше за все, недоотримаєте якусь частину вітамінів і мікроелементів, які могли б бути у вашому сніданку, якби ви замість манки їли, скажімо, гречку або пшоно, проте заповнити нестачу можна за допомогою риби, овочів та фруктів.

Якщо ви будете їсти манку щодня місяцями і навіть роками, то неминучі втрата кальцію, погіршення стану шкіри, зубів, волосся і нігтів, а також виникнення проблем з травленням, суглобами і зв'язками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: страви, історія, Здоров'я
В тему