Поради

Як очистити чайник від накипу домашніми засобами

Як очистити чайник від накипу домашніми засобами

Як відомо, під час кипіння у чайнику – чи то природному газі, чи на електриці – з води виділяються солі магнію та кальцію. Вони відкладаються в так званий накип, який шкодить не лише нашому здоров’ю, але й справності чайника.

Тому, щоби продовжити термін експлуатації чайників, потрібно хоча би один раз на місяць ретельно чистити прилади від накипу.

Оцет

Відверто кажучи, фахівці не радять використовувати оцет для видалення мінеральних відкладень, бо він надто вже агресивний. Однак буває, що без цього сильнодіючого засобу ніяк не обійтися. Спосіб підходить для пластмасових, скляних і металевих чайників зі значним і застарілим накипом. Інгредієнти: вода (500 мл) і оцет 9% – трохи менше 1 склянки або оцтова есенція 70% – 1-2 столові ложки.

Рецепт: наливаємо воду в чайник і кип'ятимо її. Потім вливаємо в окріп оцтову кислоту і залишаємо накип настоятися в розчині 1 годину. Періодично піднімаємо кришку і перевіряємо, як іде процес відшарування накипу від стінок чайника. Якщо накип не лущиться самостійно, а тільки розпушився, то його потрібно зняти за допомогою губки. Після процедури потрібно двічі-тричі закип’ятити в очищеному чайнику воду, а потім ретельно прополоскати, щоби змити всі залишки оцту.

Лимонна кислота

Спосіб підходить для електричних чайників із пластмаси, нержавіючої сталі та скла зі слабкими або помірними забрудненнями. Інгредієнти: вода – приблизно 500 мл і лимонна кислота – 1-2 столові ложки (залежно від ступеня забруднення). Замінити порошкову кислоту зможе четвертинка лимона.

Рецепт: наливаємо воду в чайник і кип’ятимо. Потім насипаємо в окріп лимонну кислоту або кладемо четвертинку лимону і чекаємо, поки вода охолоне приблизно 1-2 години (кислота, що потрапила в гарячу воду, «зашипить»). Якщо накип не застаріла, то вона зійде сама по собі. Інакше доведеться її відшкрябувати.

Харчова сода

Емальований і алюмінієвий посуд боїться агресивних кислот, тому попередні два способи видалення вапняного нальоту для них не підходять. У цьому випадку варто скористатися звичайним содовим розчином. Спосіб підходить для звичайних емальованих і алюмінієвих чайниках, а також електричних. Інгредієнти: сода харчова, а краще кальцинована – 1 столова ложка, вода – приблизно 500 мл (головне, щоби вона покрила собою весь вапняний наліт).

Рецепт 1: спочатку потрібно змішати соду з водою, потім довести цей розчин до кипіння, а затим залишити його варитися на слабкому вогні півгодини. Після цього змиваємо залишки соди – кип'ятимо один раз чисту воду, зливаємо її і полощемо чайник.

Рецепт 2: щоби відмити електричний чайник содою, потрібно закип'ятити воду, зробити содовий розчин, а потім дати йому охолонути протягом 1-2 годин.

Газові напої «Кока-коли», «Фанта», «Спрайт»

Спосіб підходить для звичайних чайників із нержавіючої сталі та електричних. А ось для емальованих і жерстяних – із обережністю. Інгредієнти: підійдуть будь-які газовані напої з лимонною кислотою – від «Кока-коли» до «Фанти». Але найліпше брати безбарвні напої, наприклад «Спрайт» або «Швепс».

Рецепт: спочатку випускаємо з напою гази, потім наливаємо в чайник 500 мл рідини і даємо їй закипіти, а потім охолонути.

Огірковий чи помідоровий розсіл

Оскільки в розсолі містяться органічні кислоти, то його теж можна використовувати для видалення накипу та іржі. Якщо у вас під рукою виявився розсіл з-під огірків або томатів, який, як це часто буває, нікуди подіти, сміливо пускайте його в справу. Спосіб підходить для звичайних емальованих і металевих чайників. Рецепт: заливаємо розсіл в чайник через сито (щоби в ньому не залишилося нічого зайвого), доводимо його до кипіння, а потім на кілька годин залишаємо розсіл остигати. За допомогою губки зчищаємо залишки вапняного нальоту та іржі. Промиваємо чайник начисто проточною водою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали