Поради

Що станеться з організмом, якщо щодня їсти гвоздику

Що станеться з організмом, якщо щодня їсти гвоздику

Боротьба з інфекціями та зміцнення імунітету: чи правда, що звична пряність має неймовірну силу?

Пояснюємо, чи варто включити гвоздику в свій раціон на постійній основі.

Пошук чарівної таблетки - улюблене заняття людства. У різні часи різні засоби наділялися чудодійними властивостями, і комусь вони навіть допомагали, але не всім. Зараз в моду увійшли так звані суперфуди - продукти, які містять масу корисних речовин і мають унікальні властивості. До них також відносять гвоздику. Вважається, що достатньо з'їдати по одній-дві головки на день, щоб чудово почуватися. Але так чи це насправді?

Справді гвоздика з незапам'ятних часів відома і як пряність, і як лікарська рослина. Вона надає чудовий аромат маринадам, соусам, випічці і зігріваючим напоям від чаю і кави до всіляких компотів і глінтвейнів. А стародавні знахарі застосовували її для полегшення дихання при застудних захворюваннях.

Склад

Властивості гвоздики обумовлені речовинами, що входять до її складу. В прянощі міститься до 20% ефірної олії, а також глікозиди, каріофілен, олеанолова кислота, слизу, гумулен, жирові та дубильні речовини, вітаміни А, В1, В2, РР, С, мінеральні речовини калій, магній, кальцій, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Головний акцент сучасні шанувальники гвоздики роблять на високому вмісті в ній вітаміну С, антиоксидантних властивостях і знеболювальному ефекті.

Імунітет

Вітамін С незамінний у сезон застуд, він підвищує захисні сили організму, сприяє зміцненню імунітету і допомагає боротися з вірусами та інфекціями. Крім цього, вітамін С бере участь в утворенні кровоносних судин, він необхідний для м'язової, кісткової та хрящової тканин.

Добова потреба дорослих чоловіків у вітаміні С становить 90 мг на добу При цьому в 100 грамах прянощі міститься приблизно 0,2 мг вітаміну С, а в одній-двох головках і того менше. З'їсти стільки гвоздики, скільки потрібно для покриття фізіологічної норми, абсолютно неможливо. Фрукти і ягоди містять набагато більше вітаміну С, тому його краще і простіше отримувати з апельсинів, лимонів, смородини.

Антиоксидант

Антиоксидантними властивостями гвоздика також зобов'язана вітаміну С, але вміст не надто високий, щоб всерйоз вважати, що одна-дві головки цієї пряності зможуть забезпечити достатній рівень захисту від вільних радикалів.

Анестетик

Знеболюючий ефект гвоздики обумовлений вмістом у ній речовини евгенолу ароматичного з'єднання, яке має анестезуючу та антисептичну дію. Насправді в сушеній прянощі його дуже мало, евгенол найбільшою мірою міститься в ефірній олії гвоздики. У народній медицині воно застосовується, наприклад, для того, щоб ненадовго вгамувати зубний біль. Але зараз стоматологічна допомога набагато доступніша, ніж сторіччя тому, тому при зубному болю необхідно звернутися до лікаря, а не шукати способи самостійно позбутися. Біль - це симптом, що вказує на серйозні проблеми: карієс, періодонтит, абсцес, флегмона. Якщо її ігнорувати, можна позбутися не тільки зуба, але й життя.

Висновок

Гвоздика — чудова пряність, яка надає стравам і напоям особливий смак і неперевершений аромат, і використовувати її найкраще для приготування їжі, а лікуватися потрібно ліками. Причому призначати їх повинен виключно лікар.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, харчування, Поради
В тему