Поради

Поради, як швидко заснути

Поради, як швидко заснути

Проблеми зі сном бувають у багатьох, але декому вони значно псують якість життя. Важливо розуміти, що «безсоння» - це діагноз, і якщо у вас немає такого діагнозу від лікаря, значить швидко засинати без ліків ви можете навчитися самі.

Психологиня Вероніка Хацкевич розповіла свої секрети і лайфхаки, як вдається засинати до 12 і прокидатися без будильника зі сходом сонця.

Якщо Ви останні місяці або навіть роки лягаєте спати о 2 годині ночі, то не слід очікувати раптового швидкого засинання о 22 годині. Організм може працювати як годинник, якщо налаштувати його на це.

Протягом довгого періоду лягайте спати в один і той же бажаний час, навіть якщо залишилися справи і енергія, і вставайте також одночасно. Ваш організм зробить велику роботу і перебудується таким чином, що Ви будете хотіти спати і прокидатися вже в новий час.

Сон - це заповнення енергії. Відповідно, щоб заснути, потрібно витратити її. Людині, яка весь день активно працює, точно захочеться спати раніше, ніж тому, хто провів в положенні лежачи весь день, навіть якщо прокинулися вони одночасно.

Часто нам важко заснути через велику кількість думок, почуттів і невирішених проблем, які переповнюють розум і не дають йому розслабитися. В такому випадку добре допомагають медитації, шум моря/природи або навіть знайомі з дитинства казки на ніч. І, звичайно, усвідомлення, що лежачи в ліжку Ви навряд чи щось зміните. А значить не варто витрачати свій дорогоцінний час на зайві думки перед сном.

Багато людей обожнюють фантазувати перед сном, вони буквально залежать від цього. Що зрозуміло - в такому процесі чудово виділяється дофамін, який надає енергію, розбурхує, вимагає мріяти ще більше. І, звичайно, ніякої втоми і бажання спати не спостерігається.

Щоб звільнити свої думки, спробуйте сконцентруватися на чомусь нейтральному - наприклад, на своєму диханні, або ж уявіть, як горить свічка.

Є цікавий метод, як заснути швидше - намагатися змусити себе не спати. Тобто, як можна довше протриматися без сну. Такий метод від супротивного допоможе позбутися від страху провести кілька годин в ліжку, так і не заснувши.

За годину-дві до сну знизьте або зовсім виключіть інформаційний шум, який цілком і повністю оточує нас протягом дня. Краще не заглядати в соціальні мережі, особливо прямо перед сном.

До речі, про телефон. Світло від екрану також впливає на бажання спати. Найчастіше він холодний, що навпаки пробуджує наш мозок. Зробивши автоматичний відхід світла екрану в більш теплі відтінки за пару годин до сну, Ви точно відчуєте сприятливий вплив на свій організм. І якщо заснути не виходить вже довго, не перемикайтеся на смартфон - це розбурхає Ваш організм, який, можливо, був уже близький до повної релаксації.

Наповніть організм киснем за допомогою неспішної прогулянки або провітрювання спальні. Свіже повітря дійсно володіє магічною властивістю присипляти.

Стежте, щоб жоден з Ваших органів почуттів не був напружений і роздратований. Постільна білизна має бути приємно до тіла. Ніяких сторонніх ритмічних звуків в оточенні, а також краще засипати в повній темряві, закривши штори від світла на вулиці, навіть вкрай тьмяного. Намагайтеся позбутися від звички засинати під телевізор/YouTube. Почистіть зуби і випийте води, щоб смакові рецептори нічого не відчували. Виключіть зі спальні все, що дає неприємний аромат, і провітріть її.

Насправді, варто спробувати всі ці способи перед тим, як пити мелатонін або снодійне. Тому що медикаментозне лікування може виявитися тимчасовим, і без прийому таблеток Ви просто будете повертатися до попереднього стану. Куди надійніше привчити свій організм до необхідного Вам режиму!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Поради, психологія
В тему