Поради

Чому постійно хочеться спати? 9 факторів, які заважають міцному сну

Чому постійно хочеться спати? 9 факторів, які заважають міцному сну

Не висипаєтесь вночі? В цьому можуть бути винні кліщі, ситна вечеря, тепла кімната та навіть брак сексу.

Запорука міного здоров’я – правильна їжа, рухливий образ життя та хороший сон. Проте, що робити, якщо погано спиш уночі, а потім, цілий день ходиш, як зомбі з фільму жахів? Аби сновидіння були солодкими, а ранковий будильник радував, а не дратував своїм дзвоном, потрібно визначити фактор, який перешкоджає міцному сну.

Заважає стати – постіль

Як давно ви спите у своєму ліжку? Рік? Три? П’ять років? Старий матрац та подушки, в яких замість пір’я пилюка, перетворюють солодкий сон на муки. Якщо ви просинаєтесь із закладеним носом, біллю у спині чи втомленість – це сигнал того, що пора міняти постільні приналежності.

Не маєте грошей на купівлю нового матрацу? Вибийте з нього пилюку, провітріть одіяла, просушіть подушки. Намагайтесь хоча б тричі на рік виносити на двір постіль. Пекуче літнє сонце знищить кліщів та мікробів, які живуть у вашому ліжку.

Шлунок також має відпочивати

Маєте звичку наїдатися перед сном? Тоді не дивуйтеся тому, що погано висипаєтеся. Доки свідомість відпочиває, організм працює, перетравлюючи ситну вечерю. В результаті, ви прокидаєтеся втомленими та виснаженими.

Відмовтесь від жирного та смаженого у другій половині дня. Вечеря повинна бути легкою та некалорійною. Поїсти слід за 1,5-2 години до сну.

Відключай мозок

Сон буде неспокійним, якщо ви не відпустите проблем. Намагайтеся не думати про те, що відбулося сьогодні і про те, що чекає на вас завтра. Для тих, хто не вміє абстрагуватися є дієвий метод: перед сном записуйте у блокнот усе, що повинні зробити наступного дня. Такий ритуал додасть впевненості та допоможе спокійніше спати. А отже, і прокидатися повному сил.

Денна сієста

Ті, хто любить подрімати в день, також не висипаються уночі. Перше правило денного сну – він повинен тривати близько години. Іноді, для того, аби збадьорити організму достатньо поспати лише 20-30 хвилин.

Інший варіант – взагалі відмовтесь від денної сієсти. Є багато способів, які проганяють дрімоту та додають людині сил.

Ізолюйте себе від шуму і світла

Спальня – це місце для релаксації. А як можна розслабитися, якщо у кімнаті гуде телевізор, комп’ютер, за стіною шумить холодильник, а за вінком пищать сирени? Лягаючи спати, спробуйте максимально ізолювати себе від шуму. Звичка засинати під музику також шкодить міцному сну.

Не менш важливо спати у темноті. Відключіть все що мигає та світиться. Забудьте про телефон у ліжку. Яскравий екран у повній темряві збуджує мозок.

Ви не перестаєте дихати вночі

Кому подобається сидіти в задушливому приміщення? Мабуть не має таких… І якщо в день ви контролюєте потік свіжого повітря по кімнаті, то вночі це робити дуже тяжко. Виробіть звичку провітрювати кімнату перед сном. В літній період, якщо ви живите на тихій вулиці, можна спати з відкритим вікном.

Свіже повітря, яке циркулює кімнатою, наповнить організм киснем і сон стане міцнішим, а ранок енергійнішим.

Сон у холоді

Любите тепло? А от для вашого сну це шкідливо. Сон буде кращим, а ранок радіснішим, якщо ви засинатимете та просинатиметесь у прохолодній кімнаті. Вчені встановили, що ідеальна температура для сну 16-19 С°.

Окрім того, що сон буде якіснішим, ви виглядатимете молодше, оскільки при нижчих температурах активніше виділяється гормон росту і мелатонін, які уповільнюють старіння.

Фізична активність

Цілий день просиджуєте в офісі? Не дивно, що ви не висипаєтеся! Аби сон був хорошим і вранці прокидатися було легко, не лінуйтесь фізично навантажувати своє тіло. Гуляйте після роботи, займайтесь йогою перед сном, більше рухайтесь. Приємна втома допоможе краще виспатися.

Знімайте напругу

Лягаєте у ліжко з тривожним настроєм? Ви емоційно заряджений, а це не корисно для сну. Знімайте напругу! Чашка легкого, теплого, трав’яного чаю заспокоїть розхитані нерви. А всього 15 сторінок книги перед сном стабілізують сердечний ритм та нормалізують тиск. Інтим – також допоможе заспокоїтись. Окрім цього, вчені довели, що вечірній секс благотворно діє на сон. Пари, у яких була інтимна близькість ввечері, на 20% рідше скаржилися на неспокійні ночі, ніж партнери, які кохалися рідко чи в інший час доби. Секс сприяє сну завдяки дії ендорфінам, які заспокоюють і розслаблюють нервову систему.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему