Поради

Це вас здивує: звичні всім продукти, якими легко отруїтися

Це вас здивує: звичні всім продукти, якими легко отруїтися

Отруїтися свіжими і якісними продуктами, як правило, непросто. При цьому щодня сотні і навіть тисячі людей по всьому світу страждають від отруєнь. У чому ж тут справа? У невмінні зберігати продукти належним чином і вживанні несвіжою їжі, в неправильному приготуванні тієї чи іншої страви чи в самих продуктах, що потрапляють до нас на стіл?

До речі, згідно з думкою вчених, які провели низку досліджень, є ряд продуктів, що найчастіше викликають отруєння.

Цікавий факт: вуличної їжі (шаурма, чебуреки і т.п.) в цьому списку не виявилося, хоча ця шкідлива їжа вважається (і, треба зазначити, не без підстав) найбільш небезпечною. Зате самі звичайні продукти, які щодня потрапляють в кошик покупців, дуже часто стають причиною отруєння.

Помідори

Звичні всім і практично щодня вживаються в їжу. Томати можуть стати причиною сальмонельозу та кишкової інфекції, викликаної норовірусом. Щоб убезпечити себе, необхідно ретельно мити помідори під гарячою водою і нарізати на окремій дошці для овочів.

Консерви

Горошок, кукурудзу, квасолю, маслини та інші консерви краще використовувати відразу після того, як ви відкрили банку. Якщо ви вважаєте, що залишки продукту можна зберігати в цій же банці на дверцятах холодильника протягом досить тривалого часу, знайте, що це не так. Вже на наступний день в банці починаються процеси окислення, які призводять до псування продукту. Поласувавши залишками консервів через декілька днів, ви ризикуєте нашкодити здоров'ю. Вміст банки, який не вдалося відразу використовувати, краще перекласти в скляну тару, в цьому випадку вживати продукт можна без побоювання ще приблизно протягом тижня.

Картопля

Згідно зі статистикою, близько 40% отруєнь викликають страви з відвареною картоплею (особливо салати з громадського харчування). Хоча сама по собі хороша і дозріла картопля небезпеки не представляє, в вареному вигляді вона дуже швидко вбирає в себе шкідливі речовини з інших продуктів. Тому її слід нарізати окремо від інших овочів, м'яса або птиці. Страви, в яких картопля змішана з інгредієнтами, що швидку псуються (ковбаса, майонез і т.п.), можна зберігати в холодильнику не більше 12 годин. Після цього варто страву викинути без жалю. В іншому випадку можна познайомитися з такими захворюваннями, як лістеріоз, сальмонельоз і дизентерія.

Тунець

Отруєння, викликані вживанням тунця, відбуваються через токсини, які в цій рибі утворюються, якщо не дотримуватися умов її зберігання. Захворювання, до яких може призвести така недбалість - сальмонельоз та отруєння гістаміном. Тунець повинен зберігатися при температурі не вище 15 ° С, якщо ця умова була порушена, рибу слід викинути. Ні термічна обробка, ні заморозка не здатні знешкодити гістамін.

Сир

Всі сири, а особливо молоді, - чудове середовище для розвитку патогенних бактерій. Крім того, як і у випадку з картоплею, сири вкрай швидко починають псуватися при зіткненні з будь-якими іншими продуктами. Завжди прибирайте залишки сиру в окрему тару.

Зелень

Один з найбільш небезпечних продуктів, отруїтися яким дуже легко. На зелень з ґрунту потрапляють мікроби і бактерії, які здатні заразити не тільки сам продукт, а й всі продукти у вашому холодильнику. Досить лише одного листочка, який буде погано промитий, щоб викликати кишкові інфекції та сальмонельоз. Найкраще зелень спочатку замочити в мисці з водою, а потім ретельно промити під проточною водою і добре висушити.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: продукти, Здоров'я, харчування
В тему