Поради

Переваги та недоліки ГМО

Переваги та недоліки ГМО

Термін «генетично модифіковані продукти» (генетично модифіковані організми) найчастіше застосовується стосовно до рослин, які вирощуються для споживання  в їжу  людьми або тваринами, застосовуючи при цьому найсучасніші методи в молекулярній біології.

Такі рослини були змінені в лабораторіях, задля привиття їм таких бажаних рис як підвищена стійкість до гербіцидів або підвищена харчова цінність. Покращення бажаних особливостей традиційно здійснювалося шляхом виведення,  але традиційні способи розведення можуть забирати багато часу і часто є не абсолютно точними. Генетична інженерія, на противагу, може вивести рослину з точними бажаними рисами дуже швидко та точно.

Які ж переваги генетично модифікрваної їжі?

Чисельність населення світу перевищує 6 мільярдів і, за передбаченнями,  зросте  ще вдвічі за останніх 50 років. Великим випробовуванням буде забезпечення потрібного постачання їжі цьому зростаючому населенню. Генетично модифікована їжа обіцяє всесторонньо вирішити цю проблему. Шкода, яку завдають  шкідники посівам, може мати плачевні наслідки, а саме: економічний занепад фермерів та голод у країнах, що розвиваються. Зазвичай, фермери використовують велику кількість хімічних пестицидів. Споживачі не хочуть купувати оброблену в такий спосіб продукцію, оскільки вона є шкідливою для їх здоров’я. Вирощування  генетично модифікованих продуктів допоможе виключити використання хімічних пестицидів та зменшити вартість урожаю.

Стійкість проти хвороб. Існує багато вірусів, грибків та бактерій, які є причиною хвороби рослин. Біологи, що займаються рослинами, працюють над тим, щоб створити рослини з генетично розробленою стійкістю до всіх розповсюджених хвороб.

Стійкість проти морозів. Неочікуваний мороз може зруйнувати чутливі саджанці. Ген антифризу взятий у риб, що мешкають у холодних водах, був використаний для таких рослин як тютюн та картопля. З цим геном антифризу, ці рослини виживуть у низьких температурах.

Стійкість проти засухи та солі. Оскільки населення світу зростає,  все більше землі використовується під будинки, а не під вирощування  с/г культур.  Таким чином фермери будуть змушені вирощувати врожай на місцях, які  не зовсім підхоять для цього. Створюючи рослини, що можуть вижити у сильну спеку та у грунті з високим вмістом солі, вчені допомагають людям вирощувати врожай і на непрвітних землях.

Харчування. Недоїдання є дуже розповсюдженою проблемою у країнах третього світу, де зубожілі люди розраховують лише не єдиний врожай рису, який є основним продуктом у їхньому раціоні. Та рис не містить ту потрібну кількість всіх поживних речовин, яка могла б припинити недоїдання. Якби рис міг би бути генетично розробленим таким чином, що зміг ви містити додаткові мінерали та вітаміни, проблему нестачі поживних речовин було б вирішено. Наприклад, сліпота, що виникає в результаті нестачі втаміну А, є поширеною в країнах третього світу. Дослідники у Швецькому Федеральному інституті технологій по вивченню рослин вивили характерну особливість для рису, який тепер має високий вміст бета-каротину (вітамін А).  

Фармацевтичні переваги. Виготовлення медикаментів та вакцин часто є дорогою процедурою та інколи для їх зберігання необхідні особливі умови, які не можуть собі дозволити країни третього світу. Науковці працюють над виготовленням вакцин, які можна використовувати у їжу, для помідорів та картоплі. Ці вакцини буде легше транспортувати, зберігати та постачати ніж традиційні вакцини, що вводяться в продукт.

Фітокорекція. Не всі генетично модифіковані рослини вирощуються в якості врожаю. Забруднений грунт та підземні води продовжують бути проблемою у всіх частинах світу. Саме тополі були генетично модифіковані для виведення важких металів з забрудненого грунту.

Читайте також:

Якою ж є критика щодо генетично модифікованих продуктів?

 Активісти по захисту довкілля, релігійні організації, професійні асоціації та інші науковці та державні службовці б’ють тривогу стосовно генетично модифікованих продуктів. Таке враження, що нікого не обминуло це питання. Навіть Ватикан та принц Уельський висловили свої думки стосовно цього. Більшість хвилювань щодо генетично модифікованої їжі стосуються: загрози довкіллю, ризикe для здоров’я людей та  впливу на економіку.               

Загроза для довкілля

1) Зменшення ефективності пестицидів. Оскільки деякі популяції комарів виробили стійкість проти, зараз забороненого, пестициду DDT, багато людей схвильовані тим, що комахи можуть розвинути і стійкість проти культур, що були генетично модифікованими.

2) Небажана передача гену рослині, яка не повинна бути об’єктом модифікації. Іншим об’єктом хвилювання є той факт, що рослина, яку вирощують для споживання у їжу, розроблена зі стійкістю проти гербіцидів може ненароком запилиться, наприклад, з будяком. В результаті стійкість проти гербіцидів передасться від рослини до будяка. Цей «супербудяк» буде мати імунітет проти гербіцидів також. Інші гени можуть передатися від модифікованих рослин до немодифікованих, утворюючи «рослини -мутанти».

Загроза для життя людини

1) Алергенність. У багато дітей в США та Європи розвинулися небезпечні для життя алергії на арахіс та інші продукти. Існує ймовірність, що ген, введений у рослину, може створити новий алерген або спричинити алергічну реакцію для людини, яка має  схильність до неї. Пропозицію перенести ген бразильських горіхів у соєвий біб було відхилено, у зв’язку з побоюваннями появи неочікуваної алергічної реакції.  

2) Невідомий вплив на життя людини. Існує побоювання, що введення незнайомих генів у харчові продукти може мати неочікуваний на негативний вплив на здоров’я людини. Стаття, яку нещодавно було надруковно у журналі «Lancet», висвітлює вплив генетично модифікованої картоплі на травний тракт щурів. Автори статті стверджують,  що була помітна суттєва різниця між функціонуванням  кишківника щурів, що споживали та не споживали модифіковану картоплю.

Вплив на економіку

Виведення генетично модифікованої продукції на ринок є процесом довгим та недешевим і аграрні компанії, звичайно, зацікавлені отримати належний прибуток з своїх інвестицій. Багато модифіковних продуктів на даний час є запатентованими, а порушення умов патенту є недопустимим явищем в агробізнесі. Захисники споживачів хвилюються, що патентування цих нових видів рослин може на стільки збільшити ціну на насіння, що дрібні фермери та країни третього світу не будуть мати змоги дозволити собі  купити насіння модифікованих рослин. Таким чином збільшиться прірва між заможними та бідними.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему