Поради

Як медитація впливає на мозок людини

Як медитація впливає на мозок людини

Медитація розслабляє всі ділянки мозку і позбавляє від стресу, а також підвищує креативність.

Медитація - це стародавня духовна практика, яка використовується для розслаблення, очищення від непотрібних думок і загальної гармонізації організму.

Протягом останніх десятиліть, коли стали доступні різні способи інструментального спостереження (ЕЕГ, МРТ) з'явилося багато наукових робіт, що описують позитивний вплив медитації на мозок.

  1. Знижує рівень тривоги і стресу за рахунок того, що нейромедіатори, завдяки медитації, легше справляються з потоком надходять в мозок стимулів і менше «застряють» на стресовому подразнику.
  2. Знижує артеріальний тиск і ризик інфаркту більше ніж на 40% за рахунок прогресивного зниження рівня стресу.
  3. Покращує увагу, пам'ять і здатність приймати рішення за рахунок тренування свідомого фокусування. В процесі медитації збільшується кількість складок кори головного мозку, що сприяє більш зваженому прийняттю рішень.
  4. Уповільнює рівень бетахвиль, які відповідають за процес обробки інформації. Дослідження за допомогою МРТ довели, що достатньо 10 хвилин медитації, щоб мозок відпочив від нескінченного обмірковування над тим, що відбувається, а людина відчула прилив бадьорості.
  5. Зменшує больову чутливість завдяки зниженню активності в ділянках мозку, що відповідають за сприйняття болю. Результат медитації за даними МРТ порівняємо з вживанням сильних болезаспокійливих.
  6. Підвищує креативність і здатність до нестандартного мислення за рахунок обмеження надходження в мозок зайвої інформації і додаткового стимулювання зон мозку, що відповідають за творчість.
  7. Зберігає сіру речовину мозку в старості у людей, які медитують регулярно. Багаторічні дослідження довели, що обсяг речовини зменшується незначно в порівнянні з молодістю, і зберігається не тільки в зонах, безпосередньо пов'язаних з медитацією, але і по всьому мозку.
  8. Виробляє усвідомленість, яка значимо впливає на область мозку, що регулює емоції. Людина з розвиненою усвідомленістю більше задоволена емоційними контактами з іншими людьми і здатна зберігати спокій в напружених і конфліктних ситуаціях.
  9. Допомагає боротися з залежностями (алкогольною, наркотичною та іншими) за рахунок відновлення функцій ділянок мозку, що відповідають за самоконтроль. За допомогою медитації людина навчається усвідомлювати момент «пристрасної тяги» до предмету залежності і перечекати його.

Тепер у вас є всі підстави почати медитувати!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Йога, Здоров'я, вчені, дослідження, цікаві факти
В тему