Поради

Як йога допомагає подолати стрес

Як йога допомагає подолати стрес

Ніна Коломійцева, сертифікована фахівчиня міжнародної асоціації йоги (Yoga alliance), розповіла про те, як позбутися від тривожності і знайти гармонію.

У мегаполісах люди не можуть уникати стресу постійно. Це неможливо, тому що багато речей не особливо від нас залежать. Так, реакція на всякі подразники залежить від нас, від того, наскільки адекватно ми сприймаємо навколишній світ. Але ми люди і тому стрес для нас - нормальна реакція на несподіванки. Він не завжди негативний, буває стрес, який ми сприймаємо як позитивний досвід. Наприклад, захоплення або приємне здивування - теж стрес.

У йозі немає «просто вправ», які не приносять ніякої користі для вашого тіла: фізичного і тонкого (енергетичного). Кожна асана несе в собі масу користі і виконує відразу кілька функцій.

  • По-перше, в кожній без винятку асан, ви працюєте над гармонійним і струмом енергії по всіх каналах і її акумуляції в достатній кількості в різних частинах тіла.
  • По-друге, відбувається активна робота м'язів - особливо при утриманні статичного навантаження. Суть правильного виконання асан в тому, що вашому тілу комфортно, але м'язи працюють. Тому ви будете відчувати напругу саме на утриманні пози, а не в момент входу в асану.

У цій збірці – акцент на асани, які допомагають позбутися від такого наслідку стресу як тривожність, а також сприяють скороченню кількості стресу у вашому житті. Завдяки їм змінюється сприйняття світу, і ваша реакція на багато подій змінюється в бік більш спокійною і м'якою.

  1. Анахатасана - поза цуценя з витяжкою рук вперед і опусканням грудної клітини на килимок. Сама назва говорить про те, що ця асана активно допомагає гармонізувати роботу Анахата чакри - серцевого центру. А це призводить до того, що ми починаємо сприймати світ з відкритим серцем. Завдяки достатній кількості енергії в Анахата чакрі, ми стаємо більш емпатичними і пробуджуємо в собі співчуття. Це важливо, щоб зменшити кількість негативного стресу в житті.
  2. Шашанкасана - поза кролика. Ця асана дозволяє відчути себе в тотальній безпеки. Начебто завдяки прийняттю закритого положення тіла, ми захищаємо себе від зовнішнього світу. Вона також нагадує про те, що ваш safe space - в першу чергу - це ви самі. І ви у себе саме надійне плече і опора.
  3. Халасана - поза плуга. Я дуже люблю перевернуті асани, тому що вони допомагають підвищити рівень впевненості в собі і своїх силах і демонструють, що незалежно від того, стоїте ви на ногах або на голові - ви можете бути в безпеці. З точки зору фізіології, ця асана витягує всю задню поверхню корпусу і завдяки цьому позитивно впливає на поставу. А чим красивіша і рівніша постава, тим впевненіше почувається людина.
  4. Уттанасана - поза витягнення. Проста складка вперед до рівних ніг. Здавалося б, що може бути більш звичайного ... Хіба що ефект від асани. Вона буквально освіжає голову і допомагає почати відчувати задоволення від простих речей. Побувши в Уттанасані якийсь час, можна прийти до висновку, що навіть виконання цієї однієї асани робить вас більш умиротвореним і спокійним. Під час практики намагайтеся виконувати ці асани наприкінці і не поспішайте - побудьте в кожній асан 3-5 хвилин. Ви точно відчуєте, як ваша тривога йде і змінюється сприйняття навколишнього світу - вас перестають дратувати дрібниці, стає простіше реагувати на різні потрясіння.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Йога, психологія, здоровий спосіб життя, Здоров'я, Поради
В тему