Поради

Як навчитися управляти своїми снами

Як навчитися управляти своїми снами

Усвідомлене сновидіння - це змінений стан свідомості, що наступає між неспанням і фазою швидкого сну, коли людина не тільки усвідомлює, що бачить сон, а й частково може управляти його змістом.

Існують 2 діаметрально протилежні підходи до розуміння усвідомлених сновидінь: науковий і езотеричний, що спирається виключно на інтуїцію і значення символів і прирівнює подібні сновидіння до виходів в паралельні світи. Широким масам ця практика стала відома за творами Карлоса Кастанеди, тому багато хто вважає, що це містика.

Насправді вивченням усвідомлених сновидінь займаються вчені. Найбільш відомим дослідником в цій області є американський психофізіолог Стівен Лаберж, який опублікував книгу «Світ усвідомлених сновидінь» і створив майндмашину, що дозволяє бачити усвідомлені сни. Для цього в фазі швидкого сну впливають на мозок електричними імпульсами силою приблизно 40 Гц, і у сплячої людини «прокидається» здатність усвідомити уві сні себе і свою біографію. В ході експерименту було доведено, що сплячий випробуваний зберігав можливість взаємодіяти з вченими за допомогою умовних мімічних сигналів.

За іншим принципом працює дослідний зразок маски для усвідомленого сновидіння. Користувач запускає включення світлодіодів в масці під час свого сну. Мерехтіння лампочок на внутрішній стороні маски частково пробуджує свідомість без переривання сну і викликає усвідомлене сновидіння.

Стівен Лаберж в ході досліджень виявив кілька способів переконатися, що ви в усвідомленому сні:

  1. Затисніть рукою ніс і рот одночасно: в реальності ви почнете задихатися, уві сні - ні.
  2. Візьміть будь-який текст і почніть його читати: якщо після першого прочитання написаний текст змінився - ви уві сні.
  3. Пошукайте очима годинник: уві сні воно може довільно змінюватися або бути «нереальним», наприклад, 77:20.

Вчені, що займаються подібними дослідженнями, вважають, що усвідомлені сновидіння не тільки реальні, а й корисні: вони дозволяють людині безпечно пережити той досвід, на який вона не наважується в звичайному житті, дають широку можливість для самоаналізу і розвивають здатність до концентрації.

Якщо ви вирішите освоїти усвідомлені сновидіння, майте на увазі, що подібні практики небезпечні для людей з нестійкою психікою: вони часто втрачають відчуття межі між сном і реальністю.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: цікаво знати, дослідження, вчені, психологія
В тему

Останні матеріали